Annons

Annons

Hur ofta ska man tvätta håret?

Det här med att tvätta håret är ett omdiskuterat ämne och aldrig tycks någon komma med ett entydigt svar. Frisören säger en sak, läkaren en annan och hårstylisten en tredje.

Dela
(244)

Vi har försökt gå till botten för att ta reda på hur ofta vi egentligen ska stoppa huvudet under duschen och dra fram den omtvistade schampo-flaskan.

hur ofta ska man tvätta håret?

Hur ofta du ska tvätta håret beror helt på vilken typ av hår du har.

Anledningen till att håret kan kännas fettigt och ofräscht är på grund av att hårsäckarna producerar talg som är till för att återfukta håret och huden på huvudet. Utan talg hade vi alltså fått torrt och stripigt hår och huden hade blivit rynkig betydligt snabbare.

Annons

En gång i veckan vanligt förr

Fram tills 1950-talet var det vanligt att man bara tvättade håret en gång i vecka. Sedan tensid-schampo introducerades i varje svenskt hem har dock vanorna blivit annorlunda och nu riskerar många att tvätta sitt hår för ofta.

Att tvätta håret med schampo varje dag kan bli en ond cirkel eftersom och detta är  uttorkande och leder till att kroppen börjar producera ännu mer talg för att ge balans.

Frisörer rekommenderar

De flesta frisörer menar att ungefär två gånger i veckan är en bra regel när det gäller hårtvätt. Men det är inte riktigt så enkelt, vilken typ av hår du har spelar också in. Om du har väldigt tunna och fina hårstrån är det mer sannolikt att håret ser smutsigt ut snabbare än om du har lite tjockare hårstrån. 

Om du med tunna hårstrån känner att du behöver tvätta håret oftare än två gånger i veckan så gör det, men använd ett mildare schampo samt ett balsam som återfuktar ordentligt.

Lockigt hår klarar sig dock bättre eftersom det tar längre tid för talgen att ta sig ner till hårtopparna. Du som har lockigt hår kan därför sannolikt nöja dig med att tvätta håret var tredje dag.

Källa: Steforhalsa.se
Text: Malin Perlheden, Allers.se 
Bild: Shutterstock
 

Fynda hårprodukter i vår butik

 


Svinhårsborstar 2st
Drömmer du om att få fason på dit torra och frissiga hår, då kommer svinhårsborsten bli din bästa vän. Att investera i en riktigt bra svinhårsborste är klokt, då dessa borstar inte bara reder ut tovor och är skonsammare mot håret än vanliga borstar. De hjälper även hårbotten med blodcirkulation, syresättning och fördelar de naturliga fetterna jämt över hela hårets längd, vilket resulterar i ett mjukt och glansigare hår som växer bättre. Dessa två borstar passar lika bra till kort och tunt hår som till långt och tjockt hår, då de är förstärkta med nylonborst tillsammans med svinhåret. Och den lilla borsten är perfekt att slänga med i handväskan eller på resan!

Gå till shoppen

Moroccanoil hårvårdset
Moroccanoil hårvårdsset. Återfuktande hårvårdsserie från Moroccanoil för hår som är matt, skadat eller färgbehandlat. Återuppbyggande proteiner behandlar håret på djupet. Setet består av återfuktande schampo (250 ml), återfuktande balsam (250 ml), och återfuktande hårmask (75 ml).

Gå till shoppen

Sköldkörtelproblem? Här är symtomen du bör ta på allvar

skoldkortelproblem


Läs mer om:

Dela
(244)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…