Annons

Annons

Hur ofta kan man ta medicin mot halsbränna?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Har lite frågor om halsbränna, har det varje dag. Den medicin som har fungerat bäst är Pantoprazol. Hur länge kan man ta den? På öron-näsa-hals-kliniken sa doktorn att man inte får äta Pantoprazol kontinuerligt utan det var bättre att ta t ex Gaviscon vid behov. Men det blir ju i princip flera gånger per dag. Vad säger du?

Annons

B-M R

Halsbränna är tillsammans med smärtor bakom bröstbenet och sväljningsbesvär typiska symtom vid ett mycket vanligt tillstånd som på fackspråk kallas gastroesofageal reflux, förkortat GERD. Den bakomliggande orsaken är att surt maginnehåll läcker ”bakvägen” förbi övre magmunnen till matstrupen. Detta i sin tur beror på att ventilmekanismen kring övre magmunnen inte sluter till. Läckaget ger bla upphov till en inflammation i den nedre delen av matstrupen, esofagit på fackspråk. Inflammationen, liksom symtomen, kan vara mer eller mindre uttalade från person till person.

Gilla Hemmets på Facebook

En riktigt säker diagnos får man genom undersökningar som gastroskopi och mätning av trycket i matstrupen. Vi har i dag effektiva läkemedel för att behandla GERD. Pantoprazol, som du fått, tillhör en grupp som kallas protonpumpshämmare och dessa räknas till de mest effektiva. De utövar sin effekt genom att minska syraproduktionen i magsäcken. Man har i dag många års erfarenhet av behandling med dessa läkemedel, även långtidsbehandlingar på upp till flera år. De har visat sig vara säkra, men man har också observerat biverkningar av lite mer allvarlig karaktär hos vissa patienter. Ingen behandling får därför ges slentrianmässigt.

I varje enskilt fall måste man självklart försöka påverka olika faktorer som bidrar till att man utvecklar GERD. Det kan vara livsstilsfaktorer som övervikt, mycket fett i kosten, rökning, högt alkoholintag och hur man fördelar måltiderna över dygnet.

När det gäller läkemedelsbehandling kan man, som din läkare föreslår, försöka ersätta protonpumpshämmare med läkemedel som neutraliserar syra, t ex Gaviscon. Det är riktigt som du säger att man måste ta den flera gånger om dagen, en halvtimme efter maten, vid läggdags och vid behov under dagen. Sannolikt kommer vi inom en inte alltför avlägsen framtid att få nya riktlinjer och hur protonpumpshämmare bör användas med hänsyn taget till de kända biverkningarna.

 

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…