Annons

Annons

Hur kan jag undvika denguefeber?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag fick denguefeber i Thailand i juni 2013 och fick mässlingliknande utslag, blodsprängda ögon, hög feber mm. Jag blev bättre efter ett par veckor. När jag kom hem kände jag mig väldigt trött och det gör jag fortfarande ibland. Jag gick till vårdcentralen där man tog ett prov som visade en övergående denguefeber av den mildare typen.

Annons

Nu undrar jag om jag ska vara rädd för att drabbas av en allvarligare form om jag åker tillbaka till Thailand? Hur ska jag skydda mig? Förutom myggmedel och långärmad klädsel så undrar jag om det finns något att äta förebyggande så att myggorna inte vill sticka mig. Har tex hört om rå vitlök och B-vitamin. Kan även allergitabletter ha den effekten eller lindrar de bara utslag och klåda?

Joakim

Denguefeber är en virusinfektion som sprids av myggor som heter Aedes aegypti. Dessa myggor kännetecknas av att de är mycket aggressiva. Liksom malariamyggorna är de aktiva i skymning och gryning men till skillnad från de sistnämnda är de även aktiva dagtid. Dengue förekommer i tropiska länder i Afrika, Asien och Latinamerika. Det finns fyra varianter av viruset. Efter en inkubationstid på 5–10 dygn insjuknar man akut med influensaliknande symtom, tex feber, huvudvärk, led-, muskel- och ryggsmärtor. De sistnämnda kan vara så intensiva att sjukdomen också fått namnet ”benbrytarfeber”.

Några dygn efter insjuknandet uppträder ett mässlingliknande hudutslag. I ett senare stadium av sjukdomen kan det uppkomma små punktformade blödningar på händer, fot-, rygg och i armhålorna. Hos de flesta får sjukdomen ett godartat förlopp och symtomen klingar av efter 1–2 veckor utan bestående men. Någon botande behandling finns inte utan man får fokusera på att lindra symtomen. I mer ovanliga fall kan sjukdomen få ett allvarligare förlopp. Detta förekommer framförallt när man återinsjuknar med smitta från någon av de virustyper som man tidigare inte varit infekterad med. De som löper risken är framförallt människor i samhällen med lägre levnadsstandard och sämre hälsotillstånd än vi turister.

Förutsatt att du har ett normalt hälsotillstånd kan man inte avråda dig från att åka tillbaka till Thailand med du ska vara noga med att skydda dig mot myggen. Något förebyggande vaccin finns ännu inte. Man får skydda sig mot myggstick så gott man kan med myggmedel, heltäckande klädsel och myggnät. Det kan vara lämpligt att använda de myggmedel som rekommenderas på platsen där du vistas. Luftkonditionering kan hålla myggen borta men det är ingen garanti. En del upplever att de blivit hjälpta av rå vitlök och B-vitamin men det är ingen metod som kan rekommenderas allmänt. Allergiläkemedel typ antihistamin lindrar symtomen av sticket men de har ingen avskräckande effekt på myggorna.

 

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…