Annons

Annons

Hur håller jag mina sparmål?

Dela
(0)

PENGAR. Jag är en 30-årig kvinna som ständigt har dåligt samvete över mitt sparande. Försöker sätta undan ett par tusen i månaden, jag har ett fast jobb med en okej lön och bor med min pojkvän, men det är så lätt att något dyker upp som gör att jag nallar av mitt sparkonto. Kanske behöver jag nya skor, en ny jacka eller åka på en liten resa. Vad är egentligen rimligt att spara och hur håller jag målet?
Slösa

Annons

Till att börja med: släpp det dåliga samvetet! Du försöker ha balans i ekonomin och det är ingen enkel sak. Var nöjd med dig själv för det du klarar!
Här är tre förslag för att göra sparandet enklare:
1. Ta reda på hur mycket som är rimligt för dig att spara. Konsumentverket har en bra budgetkalkyl på sin hemsida, där kan du räkna ut hur stort ditt sparande kan vara. Och kom ihåg att budgetera för lite guldkant på vardagen! Annars kanske det inte håller i längden.
2. Spara på ett konto som du inte får nalla ifrån. T ex ett konto där du inte får röra pengarna det första året, eller där uttagen är belagda med avgifter. Då frestas du inte lika lätt att plocka ut pengar på impuls.
3. Öva dig i att stå emot köplusten. Det är lätt att tänka: Men jag är ju värd ett par nya skor. Och ja, det klart att du är! Men du kan vända på det också: Jag är värd att behålla mina pengar så att jag känner mig rik. Och skorna som du redan har kanske håller en säsong till?

Har du en fråga om pengar? Mejla Karin här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…