Annons

Annons

Så blir du en vinnare på dansgolvet

Höftrull och taktkänsla gör dig till drottning på dansgolvet. Det är numera vetenskapligt belagt av engelska forskare.

Dela
(0)

Shakiras påstående om att ”Hip’s don’t lie” är inte taget ur luften. Enligt en vetenskaplig rapport så är just höftrull, rörliga ben, händerna i taket och taktkänsla säkra kort för kvinnor som vill bli beundrade på dansgolvet.

Annons

Det är forskare på University of Northumbria som har satt tänderna i den grannlaga uppgiften att kartlägga vilka ”moves” som går hem på dansgolvet. Resultatet bygger på att 39 kvinnor mellan 18 och 30 år filmats när de dansar till musik med samma BPM (Beats per minute). Filmerna, 15-sekundersklipp, har därefter förvandlats till anonyma avatarer för att saker som utseende, längd och klädsel inte skulle påverka resultatet. Därefter har en panel om 57 män och 143 kvinnor över 18 fått gradera danserna på en skala mellan ett och sju, skriver The Guardian.

Taktkänsla avgörande

Det visar sig att dans som inkluderar höftrörelser och där kvinnorna rör på höfterna samt armar och ben asymmetriskt rankas allra högst av både kvinnor och män.

– De var rörande överens om vilka som var de bättre dansarna, säger Nick Neave, biträdande professor i psykologi vid University of Northumbria, som ledde undersökningen.

Studien visar också, föga förvånande, att taktkänslan var avgörande.

En annan slutsats är att dansen handlar om mer än att imponera på det motsatta könet.

– Jo, de dansar för att attrahera män men de dansar också för att visa andra kvinnor hur bra de är, säger Nick Neave till tidningen.

Skickar signaler med dansen

Nick Neave menar att rörelserna är ett sätt att signalera vem och hur man är som person. Riktigt vad höftrullningar och armrörelserna signalerar är inte klarlagt men forskarna menar att det kan vara uttryck för rörelser som betraktas som feminina. Andra mer asymmetriska rörelser kan, i det perspektivet, vara ett sätt att signalera att dansaren har bra kontroll på sin kropp.

Även om musik och dansstilar har skilt sig åt genom åren så finns det dock ett gemensamt drag.

– Det spelar ingen roll vad för någon musik det är, när någon håller rytmen så vet man att det är en hyfsad dansare.

”Dad dancing”

I en tidigare studie har samma forskare gett sig i kast med manlig dans. I den studien fann man att starka män som gjorde större, snabbare och mer varierande armrörelser, ansågs dansa bättre. Den åsikten delades av både kvinnor och män.

De flesta av dansörerna i studien ägnade sig dock åt så kallad ”dad dancing”, det vill säga repetitiva rörelser av armar och ben.

 

Läs mer: 

10 hejdlöst roliga kökskatastrofer 

9 tecken på att din man har blivit en gubbe

11 bilder som får alla vidskepliga att svettas


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…