Annons

Annons

Hur bra stämmer väderspådomarna?

Dela
(0)

Kan en ring runt solen betyda att det kommer att regna snart?

Kan en ring runt solen betyda att det kommer att regna snart?

Väderspådomar har förekommit i alla tider – men finns det något uns av sanning i dem?
SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen har gått igenom några mer eller mindre kända påståenden om vädret och förklarar vilka som är sanningar, myter – eller kanske halvsanningar!

Annons

En ring runt solen betyder regn och blåst.
HALVSANNING – Halo heter effekten när man ser en ring runt solen. För att en halo ska bildas måste iskristallerna ha rena geometriska former. Detta för att ljuset ska spridas och reflekteras i samma riktning. Är kristallerna ojämna ger de en oregelbunden spridning och vi får ett jämnt soldis i stället för en halo. Tunna, höga fjädermoln (cirrus) eller slöjmoln (cirrostratus) ger ofta halon eftersom de innehåller ”rätt sorts” iskristaller.

”Om Anders slaskar, julen braskar.” Om det är slaskigt och regnigt på Andersdagen den 30 november blir det en kall och snöig jul.

MYT – Nej, det finns inget samband. Och tänk på skillnaden mellan Skåne och Lappland, hur skulle det här talesättet kunna vara sant? Det här är det märkligaste av alla väderordspråk jag känner till!

Var det mer snö förr i tiden?

Det var kallare och snöigare vintrar förr.

SANT – Ja, klimatförändringen gör att hela världen blir varmare. Enskilda vintrar kan dock vara kallare eftersom vädret varierar mycket mer än klimatet.

Påverkas spindlarna av vädret?

När spindlarna väver nät utomhus tyder det på fortsatt vackert väder, slutar de arbeta är regn på väg.

HALVSANNING – Det kan vara en tryckförändring som gör att de slutar spinna, man kan föreställa sig att näten blåser sönder och att det är bättre för dem att vänta på stabilare väder.

Väderprognoserna stämde bättre förr!
MYT – Nej, definitivt inte! Förr kunde man göra en prognos för morgondagen med samma säkerhet vi i dag gör för dygn 4 och 5. Här behövs kraftfulla datorer för att kunna räkna ut hur atmosfären förändras. Det är matematiska beskrivningar av atmosfärens fysik som kräver allt räknande.

AV Maud Holmberg Klyft FOTO: Shutterstock, SVT


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…