Annons

Annons

Hur blir vädret?

Dela
(0)

Varje morgon när jag vaknat går jag med raska steg bort till datorn och går in på Klart.se för att se hur vädret ska bli. Jag kollar också SMHI:s prognos. Sen sätter jag på kaffet och gör upp planer för dagen. Mycket i naturen handlar nämligen om vädret.

Annons

¤ Jippi, det ska bli sol och måttlig sydvästlig vind, då blir det fint sträck av rovfåglar i Falsterbo!

¤ Wow, nordvästlig storm, då är det läge för havsfågelskådning på västkusten!

¤ Hå hå, solen ska skina från en molnfri himmel och vinden ska vara svag, den här dagen är det solitärbin som gäller. De flyger bara när det är sol och de gillar inte starka vindar.

¤ Ostlig vind! Hurra, nu ska det ske, nu ska jag bege mig till en liten isolerad dunge på Ölands ostkust och leta efter vilseflugna fågelrariteter från Sibirien. Idag kan det bli videsångare!

¤ Regn hela dagen. Usch och fy, jag kan lika bra krypa ner i sängen igen och sova till långt fram på förmiddagen.

Det här är mina tankar vid frukostbordet. Men sen kommer tvivlet. Mitt förtroende för meteorologer är inte längre vad det varit. Alltför många gånger har jag kastat mig i bilen, kört långa sträckor för att få uppleva något fantastiskt i naturen som bara uppträder vid stark sol – och så har det regnat när jag kommit fram. Eller också har det varit tät dimma i Falsterbo .

Så numera slår jag alltid en liten flukt ut genom köksfönstret och gör en egen bedömning innan jag ger mig ut. Eller ringer en kompis som bor på västkusten och frågar om det verkligen stormar.

Men värst av allt är att vakna vid elva och upptäcka att regnet dragit bort och solen flödar. Då får jag lust att tala allvar med en meteorolog…

 

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…