Annons

Annons

Hur behandlar jag vårtan?

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag fick en förhårdnad på utsidan av fotsulan och gick till en fotvårdare som slipade och gick så långt ner på djupet att det blödde. Det gjorde ont under foten. Efter en vecka försökte jag själv ta bort förhårdnaden med fotfilen och satte på ett liktornsplåster. Det lossnade lite runt mitten, men gjorde fortfarande ont. Efter 2 veckor gick jag tillbaka till fotvårdaren som då sa att det inte var en liktorn som hon trott utan en vårta. Hon tyckte att jag skulle använda ofärgat nagellack på den men jag litar inte på henne längre. Hur ska jag göra för att få ordning på det här? Jag kan inte gå i vanliga skor eftersom de trycker på vårtan.
Undrande

Annons

Till fotvårdarens försvar får jag säga att det kan vara svårt att se skillnad på en fotvårta och en vanlig förhårdnad om förändringen sitter i fotsulan där denna är utsatt för tryck. Vårtan plattas ut och ser inte ut om vanligt. Liktornar, på fackspråk clavus, uppkommer om foten blir utsatt för långvarigt tryck av för trånga skor eller nersjunkna fotvalv. Fotvårtor orsakas av ett virus. De är vanligare hos barn och ungdomar än hos vuxna eftersom vi så småningom utvecklar en immunitet mot vårtviruset. Det är naturligtvis jobbigt för dig att ha det så här. För att man ska kunna hjälpa dig på bästa sätt måste du ha en riktig diagnos. Först när denna är klar kan man ge dig korrekt behandling. Vad du ska göra är att beställa tid hos din familjeläkare på vårdcentralen.

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…