Annons

Annons

Olgas känsliga nos räddar liv

Blodhunden Olga gillar att tugga på kuvert, bada i havet och att mysa i soffan – när hon inte jobbar. Olga är nämligen en riktig detektiv som använder sin känsliga nos för att finna försvunna människor.

Dela
(202)

4
Visa bildspel

/
Hunden Olga är både kelhund och detektiv
Hunden Olga är både kelhund och detektiv
Hunden Olga är både kelhund och detektiv
Hunden Olga är både kelhund och detektiv
...
Visa mer

 

Blodhunden har det bästa luktsinnet av alla, 300 miljoner luktreceptorer jämfört med människans 5 miljoner. Snart fyraåriga Olga i Falkenberg har redan bevisat att hennes nos är guld värd.

Annons

—Hon hittade en dement kvinna i Vallda nyligen. Kvinnans barn tog kontakt med oss och ville ha vår hjälp när polisen och Missing people inte hade funnit henne, berättar matte Gerd Andersson och klappar om sin sökande vän.

Gilla Hemmets på Facebook

Olga tog upp jakten. Hon gick först ner mot havet och sjöbodarna, sedan svängde hon av mot centrum igen och där satt den äldre kvinnan i en bil. Hon var lite uppriven – men vid liv.

Gerd hade en hundsambo redan på studenthemmet i Lund där hon läste juridik ihop med pojkvännen Karl-Erik ”Kalle” Karlsson för många år sedan.

Parets första blodhund dog väldigt ung, men de köpte Muffe och började träna honom för spårning, enligt amerikanska böcker. Något på svenska hittade de inte.

—Jag blev jurist och Kalle satsade på polisyrket och vårt intresse för blodhundar växte.

—En dag blev vi kontaktade av en bekant som undrade om vi ville försöka finna hans mamma som försvunnit från ett boende. Polishundar hade sökt, men förgäves. Det regnade och ingen letade aktivt längre, allt var avblåst, berättar Kalle.

—Vi fick ett nattlinne som ”smeller”, det som hunden får sniffa på. Blodhundar söker en specifik människa utifrån deras unika lukt.

Överlevde

Muffe fick upp spår direkt och hittade snabbt kvinnan som låg på marken långt inne i skogen.

—Hon var blöt, kraftigt nerkyld, men hon överlevde, berättar Gerd.

Åren gick och en ny hund, Kezzi, fick ta över. När hon var två år testades hon inför några hundförare inom polisen, och sedan hade de massor av uppdrag mellan 1990 till 1997.

—Då var våra blodhundar med och hjälpte till att lösa många brott och försvinnanden, och Hans Nilsson, tidigare kriminalpolis, fick upp ögonen för våra hundar.

—Det var fantastiskt att se dem jobba. Jag blev helt tagen av vad de kunde göra.

Tillsammans startade de en ideell organisation som för några år sedan omorganiserades och blev Spårhundsgruppen.

De arbetar över hela Sverige och har vid flera tillfällen även kallats in av kommunen.

—Vi har haft flera fantastiska hundar, Ester, Rory och nu har vi Olga som gillar att tugga på kuvert, bada i havet och att mysa i soffan när hon inte jobbar, berättar Gerd.

Tack vare Hans, som jobbade på kriminalen, så fick Ester en del jobb.

—Hon löste bland annat Elin Krantz-mordet åt oss. Elin hade åkt spårvagn och blivit mördad vid en hållplats strax efter att hon stigit av. Hon hittades vid en skogsbacke och en kille som steg av samtidigt identifierades genom kamerorna på vagnen. Men det var Ester som hittade bevisen som saknades, berättar Hans.

—Man slutar aldrig att förbluffas, inte ens när man haft blodhund i över 40 år, skrattar Gerd och ger hunden en kram.

Olga ser nöjd ut och sniffar lite i luften. En blodhund slutar aldrig att möta världen med just nosen.

 

Läs mer: 

Ilsket vildsvin var nära att döda hunden Ella

Gatuhunden Arthur har hittat sin rätta plats i världen

17 fantastiska hundbilder

 

TEXT & FOTO: SUSANNE STAMMING


Läs mer om:

Dela
(202)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…