Annons

Annons

Hunden Aja lär barn läsa!

Dela
(15)

läshunden Aja
Det är inte alltid så lätt det här med läsning. Men har man en fyrfota vän som lyssnar blir det lite enklare och mycket roligare – det vet Iris och Aja!

Sjuåriga Iris plockar ner boken Sam och Sigge från bokhyllan och sätter sig till rätta på filten. Bordercollien Aja lägger sig bredvid med nosen i hennes knä. Hon kliar den sällskapliga hunden bakom örat en stund och slår sedan upp boken.
– Till sist kommer de fram till Sam. Den busiga hästen. Han är bror till Sigge, läser Iris.
Aja spetsar öronen och tittar på Iris, de ser ut att trivas båda två. Hela scenen andas lugn och harmoni och det är precis det som är tanken med projektet Bokhunden och Astrid Lindgren, i vilket Iris och Aja är en del.
Läshundar har gjort succé i USA där många barn har knäckt läskoden med en lurvig vän vid sin sida. Och nu är det Sveriges tur. På försök ska läshundar utbildas och användas på Wallåkra skola utanför Landskrona, Pusselbitens skola i Dalby och Idekulla skola i Tingsryd.
Men vad är egentligen en läshund? Jo, det är en hund som utbildas och får lära sig att vara uppmärksam på ett barn som läser högt. Hunden ger respons när barnet reagerar på något i texten och deras intresse ska då stimulera barnet att lära sig läsa.
Helene Ehriander_jpg– Hundar är ju väldigt sociala djur och därför väl lämpade för ändamålet. På många sätt pratar vi samma språk! Med hundarnas hjälp skapas en lugn och lustfylld läsupplevelse och läsningen blir avdramatiserad och mindre kravfylld, säger Helene Ehriander (t v) som driver projektet på Linnéuniversitetet tillsammans med kollegan Anna Nilsson.
Hundarna väljs ut med stor omsorg och det är långt ifrån alla hundar som passar för uppgiften.
– Till att börja med måste det vara hundar som är bra på att uttrycka sig. Sedan kommer varje hund att testas noggrant och utsättas för situationer som kan uppstå tillsammans med barn. Säkerheten är A och O och vi kommer att vara väldigt grundliga när vi gör urvalet, säger Anna. Anna Nilsson
Det märks att Aja är väl lämpad för uppdraget. Hon är pigg och sällskaplig och hälsar glatt på alla i rummet. Men när Anna säger åt henne att lägga sig hos Iris lyder hon blint. Då vet hon vad det är som gäller, då lyssnar hon intensivt när Iris läser om Shetlandsponnyn Sigge och hans busaktige bror Sam.
Lyssnar bra
Idén till projektet fick Helene och Anna efter att ha startat föreningen Hundsam och bland annat sett hundarnas positiva effekt på barn med autism.
– Vi funderade vidare och förstod att hundar kan användas även i andra sammanhang. Och vi tror att det behövs med tanke på att läsandet bland barn och unga minskar, säger Anna.
Förutom att locka unga att läsa ska projektet också lyfta fram Astrid Lindgrens författarskap.
– Vi har under de senaste åren sett att allt färre barn läser Astrid Lindgren och i stället ser tv-serierna eller filmerna. Nu vill vi lyfta fram hennes böcker. De är ju ett nationalarv och det är viktigt att de förs vidare till nästa generation, säger Helene.
Men hon ser också fler kopplingar till den världsberömda författaren.
– Astrid Lindgren hade en speciell syn på barn, djur och litteratur och vi tycker att den synen passar väl ihop med vårt projekt. Dessutom värnade hon demokratin och det är ju det projektet i grunden handlar om. Man måste vara en läsande människa för att vara med i det demokratiska samtalet.
Borta hos Iris och Aja råder fortfarande lugn och ro. Iris älskar att läsa och hon gör det mer än gärna med en fyrbent åhörare bredvid sig.
– Det är mysigt och Aja är duktig på att lyssna. Det verkar nästan som att hon förstår vad jag säger.

Annons

FOTO: JAKOB HYDÉN, Linneuniversitetet, Mikael Kristensson

Se även www.bokhunden.se

 


Läs mer om:

Dela
(15)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…