Annons

Annons

Humorduon som vägrar vara stillsamma och lämpliga!

Det smög sig på efter att Anneli och Malin fyllt 45. Ingen förväntade sig längre att de ville vara med i fotbollslaget på jobbet, och servicen på krogen blev sämre. Medelålders kvinnor tillåts inte vara knasiga, roliga och sexiga. Detta vill de här två komikerna ändra på!

Dela
(53)

2
Visa bildspel

/
Anneli och Malin är humorduon som vägrar vara stillsamma och lämpliga
Anneli och Malin är humorduon som vägrar vara stillsamma och lämpliga
...
Visa mer

 

Det var något som skavde, tyckte Anneli Abrahamsson, 47, och Malin Appeltofft, 45. I tidningar, reklam och på tv syns unga kvinnor – och mest män. Och om hon var med så var det för att bevisa att hon trots sina 50 år såg ut som 30.

Annons

—Min svärmor berättade om hur hon en dag upptäckte att hon var osynlig, att hon exempelvis kunde gå på restaurang utan att få någon service. Man struntade i henne, menade hon. Och jag har själv stått och hojtat efter uppmärksamhet från kypare och bartendrar, något jag aldrig behövde göra på samma sätt förut, säger Anneli.

De började dryfta det här tillsammans och bilden blev allt entydigare: Den äldre kvinnan syns nästan inte alls i vårt samhälle i dag. Plötsligt är hon inte i blickfånget längre.

—Det finns en förväntan att så fort vi kvinnor fyllt 40 ska vi dra oss undan, vara tysta och nedtonade. Plötsligt blev jag medveten om att män inte värderade mig med blicken längre, vilket var skönt men konstigt. Men även unga kvinnor ratar en och tycker inte jag har något att bidra med längre: ”Hon är ju en gammal tant!”

Inte ball och häftig

Ålder tycker de båda handlar mycket om omgivningens värderingar och förväntningar. Och förväntningar finns på den äldre kvinnan. Inte minst gäller det hur hon ser ut och bör klä sig.

—Men det är helt okej att se ball och häftig ut fast man är äldre. Ingen annan ska få bestämma om jag ska ha kort kjol eller långt hår.

—Jag upptäckte att jag inte blir tillfrågad i sammanhang där jag förut har varit självskriven. Som i personalrummet inför uttagningen till fotbollsmatchen, för vem kan ana att kärringen har spelat fotboll i 10 år och fortfarande gärna gör det? säger Malin.

Ju mer de pratade om det, desto tydligare blev det: Synen på hur äldre kvinnor ska vara är för snäv. Och så tänkte de banne mig inte låta det vara!

—Vi finns i högsta grad och vi har en hel del att bidra med. Att inte ta vara på all vår livserfarenhet är ett rent slöseri med resurser, säger Malin.

På ståuppscenen var kvinnor ännu ovanligare, den mogna kvinnans dilemman i livet kom nästan aldrig på tal. Med undantag av Babben och Ann Westin finns det nästan bara män i branschen. Här fanns ett tomrum att fylla, tänkte de och satte ihop föreställningen Motherfuckers – från osynlig till ostyrig. Det är aldrig försent att bli olämplig.

Äldre och lovande

Och Anneli och Malin väjer inte för pinsamheter och jargongen är stundtals rå.

—Många har aldrig hört en kvinna i vår ålder skämta om pruttar eller klimakteriet. Det är ju på tiden! Man blir ganska trött efter ett tag på att bara lyssna på 25-åriga killars erfarenheter av livet. Det finns en stor medelålders publik som uppskattar andra typer av skämt, säger Anneli.

Men under den glättiga ytan finns också ett allvar, och de hoppas att publiken efter att de skrattat hysteriskt får sig en tankeställare. För komikerna är föreställningen inte bara ett sätt att plocka roliga poänger, den är även ett politiskt statement.

—Det känns som vår plikt att bryta normen som gäller för kvinnor över 40, säger Malin bestämt.

De önskar såklart en förändring i hur vi alla ser på åldrar och på kvinnor.

—I andra kulturer ser man upp till äldre kvinnor, de stuvas inte undan utan man tar vara på deras erfarenheter. Här är det precis tvärtom: man ska vara ung och helst lite dum och barnslig för att får plats i mediebruset. På arbetsmarknaden härjar åldersdiskrimineringen ohämmat, där efterfrågas de unga och lovande. Vi kallar oss äldre och lovande, säger Malin och ler stort.

Reaktionerna från publiken skiftar, beroende på ålder.

—För den yngre generationen kan vi vara några roliga tanter och de kan kanske dra paralleller till sina egna mammor. Men de härliga, avgrundsdjupa skratten kommer från äldre kvinnor som känner igen sig i de situationer vi beskriver, säger Anneli.

Jagar sin ungdom

Malin och Anneli, som båda sysslat mycket med teater när de var yngre, träffades på en kurs i ståuppkomedi i Svalöv för sju år sedan och klickade direkt.

Trots att de bor på helt olika platser, Malin i Stockholm och Anneli i Göteborg, bestämde de sig på ett tidigt stadium för att göra något ihop.

Efter ett tag föddes duon som med sin föreställning gör succé över landet.

De har medvetet valt att satsa på ett nytt oprövat koncept som ingen redan mutat in.

—När vi hade varit med i tv var våra mejlboxar översvämmade från kvinnor som hade sett oss och undrade när vi skulle komma till deras stad. Vi var behövda och efterlängtade, säger Anneli och ler.

Humorduons förklaring till samhällets ungdomsfixering är rädslan för döden. Lite syrligt slår de fast att ”det är okej att åldras, bara man gör det med värdighet”.

—Alla jagar sin ungdom. Man får absolut inte visa en valk, i alla fall inte om man gör anspråk på att synas. Då anses man som lätt löjeväckande. En inställning som är både skrämmande och helt sjuk, säger Malin som själv anser att hon bara får det bättre med åren.

—Mina barn klarar sig alltmer på egen hand. Jag står mitt i livet med en massa erfarenheter. Jag har fyllt 45, och det känns som att återfödas.

De uppträder både tillsammans och var och en för sig.

—Om man haft ett dåligt gig kan det kännas ganska tungt. Medan en kvinna anklagar sig själv för att föreställningen inte gått så bra rycker mannen oftare bara på axlarna och konstaterar ”fan vilken dålig publik”, säger Anneli, som tycker den värsta sorten är medelålders män som sitter med armarna i kors under föreställningen.

—Sådana gubbar sätter nivån i lokalen, det bästa är en blandad publik som skrattar ohämmat när de känner igen sig i våra skämt, och det gör mogna kvinnor.

 

Läs mer:
Rachel Mohlin är rädd att försvinna från sina barn

Karin Adelsköld gjorde revolt

Babben: Jag kunde aldrig komma mamma nära

HippHipp-Sanna gömde sig länge bakom rollerna

 

Av Katarina Arnstad Elmblad


Läs mer om:

Dela
(53)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…