Annons

Annons

Humlornas dag

Dela
(0)

För ungefär ett år sedan blev jag uppringd av Ingrid från Karlskoga. Hon tillhör den lokala naturskyddsföreningen och berättade att de fått en bit mark invid Timälven och nära det berömda Nobelmuséet. De tänkte anlägga en fjärils- och humleträdgård där och Ingrid ville ha tips om vilka växter som humlorna gillar, hur man kan hjälpa dem med boplatser och lite allmänt om hur man gynnar dem. Också vildbina skulle få del av omsorgen.

Annons

Ingrid var entusiastisk. Jag har faktiskt sällan mött en större entusiast, och det smittade naturligtvis av sig. Under vintern pratades vi vid säkert tio gånger och när våren kom började medlemmarna i föreningen gräva och plantera och fläta staket och bygga biholkar.

Den 16 juni var det dags för högtidlig invigning. Jag var inbjuden för att visa humlor och berätta om dem. Ett sextiotal personer hade kommit. Det regnade. Alla hade regnkläder. Flera hade paraply. Några hade gummistövlar. Jag såg en sydväst. Men vad gjorde det. Stämningen var god och i ett av de två tälten dukades det upp med pajer, kakor och kaffe.

Humlor flyger helst inte i regn. Det var lätt att visa den här dagen. Hur de beter sig i solsken fick jag mest berätta om, även om det faktiskt klarnade upp på slutet och några drottningar brummande förbi som en värdig avslutning.

Det här är Sveriges första humleträdgård! Den är fantastisk. Kommer du till Karlskoga så missa den inte. Platsen heter Sågholmen. Vi kanske ses!

 

Foto: Lars Lykta


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…