Annons

Annons

Så skapar du höstfina buketter

Ta in säsongens härliga blommor i fantastiska, mustiga färger. Gör vackra buketter som lyser upp dina rum. Det är både enkelt och roligt. Vi visar hur!

Dela
(53)

Så skapar du egna höstbuketter

Det är väl värt det att lämna plats i rabatter och krukor för blommor som är vackra så länge det bara går. De som inte ger upp förrän frosten tar dem. Den som inte odlar sena blommor kan köpa snittblommor med glödande färger till sina buketter.

Annons

I Sverige håller ettåriga blommor färgen länge. De kommer från varma länder där de inte behöver vila över vintern, utan växer oavbrutet. Ettåringarna är perenner i sina ursprungsländer, men här dör de när kylan kommer. De är anpassade för ständig värme och därför står de som färgglada utropstecken i rabatter och krukor på hösten. Solrosor och dahlior kan vara magnifika.

Det är både vemodigt och härligt att ha en bukett från trädgården inne, samtidigt som frosten kommer. Det går att njuta av blommorna några extra dagar, men det är lite sorgligt att de ingår i sommarens allra sista bukett.

Tips för att lyckas med höstbuketten

Skär av blommornas stjälkar med en vass kniv innan de sätts i vatten. Då hålls de små fina kanalerna som leder upp vattnet i blomman så öppna som möjligt. Ta också bort alla blad som sitter på den delen av stjälken som hamnar under vatten. Bladen bryts snabbt ner i vattnet, smutsar ner det och gör att blommorna håller sämre.

5 blommor som passar fint i höstbuketten

1. Solrosen

Solrosen är en fantastisk snittblomma. En enda blomma kan lysa upp ett helt rum. Men den är också fin att blanda med andra blommor. Finns i många sorter.

 

Solros i höstbuketten

Solrosen lyser verkligen upp.

2. Dahlian

Kan blomma ända till advent i rabatterna i landets södra delar om hösten är mild. Den är en perfekt snittblomma eftersom ju fler blommor du plockar, desto fler nya knoppar sätter växten.

Dahlia i höstbukett

Dahlian är en riktig höstfavorit!

3. Rosenskäran

Blommar länge. Den blir lätt en liten buske i rabatten och sätter nya blommor vartefter du plockar in söta buketter. Den skira blomman är lättodlad och finns i vitt och olika rosa nyanser.

Rosenskära höstbukett

Rosenskäran är så vacker.

4. Gullriset

Kan lätt bli som ett ogräs i trädgården. Det sprider sig gärna och kan ta över stora områden om det inte hålls efter. Det finns mindre invasiva trädgårdssorter att köpa. Gullriset passar bra i vasen och håller sig fint länge. Gör stora generösa buketter med bara gullris eller blanda med andra blommor, till exempel röda dahlior.

Gullris höstbukett

Gullriset sprider sig som en löpeld i trädgården.

5. Kärleksörten

Är både lättodlad och torktålig. Den blommar sent i vitt eller rosa i många olika nyanser beroende på sort. En del sorter har vackra mörkröda blad. Kärleksört är perfekt i vasen där den håller sig fin mycket länge. Växten är också vacker torkad. Den har fått sitt namn eftersom den har använts inom spådom för att se om förälskade par passade ihop.

Kärleksört höstbukett

Kärleksörten är både vacker och tacksam.

4 tips på lättgjorda höstbuketter

1. Sätt en sprakande bukett på fönsterbrädan. Dekorera med en ranka murgröna. Snyggt tillsammans med några gamla böcker och ett dockhuvud.

Tips höstbukett

Visst är höstbuketten vacker!

2. Sätt ihop några små vaser med blommor i. Det blir en härlig grupp. Här finns solrosor, kärleksört, lejongap, prydnadsgräs och murgröna.

Höstbuketter småvaser

Att jobba med många småvaser blir väldigt fint.

3. Höstanemonen och den rosagröna hortensian är ett enkelt men effektfullt arrangemang.

Höstbukett hortensia

Hösthortensian är så läcker!

4. Plocka en nyponkvist och blanda den med höstanemon och aster.

Höstbukett anemon, aster och nypon

Höstanemon, aster och nypon är ljuvligt tillsammans!

Av Kerstin Holmberg 

Foto: Thomas Carlgren

Fynda i vår butik: Bubbelvasen alla snackar om!

Den runda och generösa vasen finns snart i alla hem! Vasen är jättefin i sig själv, men också lätt att sätta blommorna i då den har en bra form.

Läs också:

Här är superknepet som får din orkidé att blomma på nolltid 


Läs mer om:

Dela
(53)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…