Annons

Annons

Hon var född i fel kropp

Maries kollega kände sig inte som kvinna. Hon såg sig själv som man. Men för 40 år sedan var det tabu.

Dela
(0)

född i fel kropp

För många år sedan började jag på en ny arbetsplats efter att tidigare ha arbetat i hemmet. Min nya arbetskamrat Anna visade mig runt första dagen, som råkade vara den första april, och i trappan mötte vi en kollega som Anna presenterade som Josefin.

Annons

Josefin hälsade och jag såg säkert ut som ett frågetecken. Framför mig stod inte en Josefin. Min hjärna registrerade att det var en Josef, inte en Josefin. Skojade de med mig – det var ju trots allt första april?

Jag höll ändå god min och sa vad jag hette. Josefin sa att hon ville bli kallad Josse och jag tänkte att det passade lite bättre. Ännu bättre kanske Bosse hade varit.

Anna och jag gick vidare, men jag kunde inte släppa Josse ur tankarna. Hon gick som en man, hade plånboken i bakfickan, jeans och bakåtkammat kort hår. Handlaget var stadigt och skorna var likadana som min man hade, bruna, blanka skor med snören. Jag ville fråga Anna mer om Josse, men ville inte verka nyfiken så jag sa inget.

Vi visste inte att hon hade en flickvän

Det gick en tid och jobbet var roligt. Vi skojade, skrattade och hjälptes åt. Josse kom ofta i olika ärenden och jag märkte att hon tydde sig till en äldre kvinna i vår arbetsgrupp som hette Sonja.

Så var det dags för personalfest. Vi och Josses avdelning hade festen tillsammans. Vi åt gott och dansade. Josse stod mest och tittade på. Sonja försökte få med henne i dansen, det var diskodans så alla dansade tillsammans.

Josse hade vit skjorta och svarta byxor, vi andra hade långa volangklänningar som var modernt på den tiden. Vi såg säkert ut som påskkärringar. Snyggaste stilen hade Josse, sett med dagens ögon.

Tiden gick och det blev jul. När vi kom tillbaka efter ledigheten fick vi veta att Josse var död. Chockade undrade vi hur det hade gått till. Sonja berättade att Josses flickvän, eller väninna som man sa då, hade gjort slut. Vi visste inte ens att hon hade en flickvän.

Sonja sa att Josse tagit det hårt och svalt en massa sömntabletter. I ett brev till sina föräldrar skrev hon att hon inte längre orkade leva med den kropp hon fått. Hon hade aldrig känt sig som kvinna. I sina egna ögon var hon en man.

Alla människor har rätt att vara unika

Det var så tragiskt. Då var det ingen som pratade öppet om att vara född i fel kropp. Fördomarna var starka och allt som avvek från normen var tabu.

Ingen av oss i arbetslaget hade talat illa om Josse. Hon var en av oss. Vi accepterade henne som hon var, men hon sa inget privat om sig själv och vi frågade inte. De enda som visste lite mer var Sonja.

Jag tänker på Josse då och då och undrar hur det hade varit för henne om hon varit ung nu i stället. Kanske hade hon bytt kön eller kommit ur garderoben? För visst har vi kommit långt på 40 år. Jag är glad att vi numera står upp för alla människors rätt att vara unika oavsett läggning.

Marie

 

Läs mer

När vi var unga var vår kärlek kriminell

Jag fick inte mitt livs kärlek

Efter 32 år fick vår kärlek en ny chans

 

Vill du dela med dig av din berättelse? Fyll i formuläret här eller mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…