Annons

Annons

Hjärtinfarkten fick Annika att omvärdera sitt liv

Dela
(0)

Varje dag drabbas 35 kvinnor av hjärtinfarkt i Sverige. Annika är en av dem! För fem år sedan levde hon  ett intensivt liv med både ett krävande chefsjobb och en aktiv fritid. Samtidigt stressade hon, slarvade med maten och rökte. Priset hon fick betala blev en rejäl ögonöppnare för henne. I Hemmets Veckotidning nr 11 berättar hon om hur hjärtinfarkten fick henne att omvärdera hela sitt liv.

Annons

 

Annika Lundgren, 49 år och bosatt i Vällingby, har alltid gillat att ha fullt upp. Hon trivdes med sitt jobb som it-chef, trots att det var krävande med långa dagar och mycket stress. Även på fritiden var almanackan fulltecknad.
Men en dag sa kroppen ifrån:
– Sommaren 2008 mådde jag dåligt och hade ont i magen och bröstet. Jag trodde att jag höll på att få magsår och började ta olika receptfria magmediciner och smärtstillande. Men sent en kväll när jag stod och diskade fick jag plötsligt väldigt ont i vänster arm och då började varningsklockorna ringa, berättar Annika.

Efter ett samtal till Vårdguiden där hon beskrev sina symtom och undrade om hon möjligen skulle åka in till akuten fick hon beskedet att hon antagligen hade fått en hjärtinfarkt och en ambulans skickades omedelbart hem till henne. På sjukhuset visade sedan röntgen att det var stopp i ett av hjärtats kranskärl och en ballongsprängning gjordes.
Aktiva Annika blev sjukskriven nästan ett helt år, fick ett batteri med läkemedel, gick i hjärtskola – och fick lägga om sitt liv från grunden. Det var inte bara ett högt tempo som hade orsakat hennes hjärtinfarkt.
– Jag rökte och var överviktig. Jag åt ohälsosamt och oregelbundet, berättar Annika.
Hon bestämde sig för att sluta röka genast och efter ett par återfall är hon numera rökfri. Hon började motionera och gjorde sedan en operation för att bli av med övervikten – nu väger hon 40 kilo mindre än vid tiden för hjärtinfarkten. Via företagshälsovården fick hon gå på kognitiv beteendeterapi, kbt, för att förändra sitt sätt att tänka.
Och hon kom fram till stora, viktiga saker om sig själv. Saker som påverkat hennes val och liv.

– Jag förstod att jag alltid hade tillgodosett alla andras behov och inte tänkt så mycket på mig själv. Jag insåg att jag måste bli bättre på att ta hand om mig själv, säger Annika.
Hon hade länge varit en superkvinna som klarade av allt från att vara en effektiv och engagerad chef på jobbet till att måla om hela huset ensam och skotta snö på vintern. När hon tack vare kbt:n insåg att det inte behövde vara så bestämde hon sig för att anlita städhjälp.
– Jag skämdes för det i början, men nu märker jag att jag blir mindre stressad när jag inte behöver städa som jag egentligen inte alls tycker om.
Numera kan hon njuta av att få massage eller manikyr.
– Jag vet inte hur många ansiktsbehandlingar och fotmassager jag har gett bort till andra, men själv kunde jag inte unna mig något sådant förr.

Annika insåg också att det stressiga chefsjobbet inte längre passade henne. Det var med viss sorg hon lämnade det eftersom hon hade tyckt mycket om sitt arbete. Efter att ha prövat olika tjänster på sitt företag är hon nu IT-service manager – en bra blandning av rörlighet och lugn, som hon uttrycker det.
Hjärtinfarkten och tillfrisknandet efter den har inneburit en lång resa. Det har varit en stor omställning men Annika är mer tillfreds med livet i dag än när hon alltid var i händelsernas centrum.
– Förr levde jag för jobbet. Relationer hade jag inte tid med. Nu prioriterar jag balans och lägger mer tid på nära och kära, säger Annika som har funnit kärleken i Tommy i sin gamla hemstad Karlskoga.
– Jag utbildar mig till kbt-terapeut på fritiden och det tycker jag är fantastiskt roligt. Numera tar jag mig tid att sticka, virka och göra smycken – det lär mig mer om tålamod.
Du kan rädda kvinnohjärtan – stöd forskningen!
Hjärt-Lungfonden genomför i mars varje år en insamlingskampanj för forskning om kvinnohjärtat och skillnaderna mellan kvinnors och mäns hjärtsjukdom – för att ge kvinnor bästa möjliga vård. Målet är att till 2017 halvera dödligheten i akut hjärtinfarkt och därmed rädda livet på 2 000 kvinnor. Till förmån för kampanjen säljs ett halsband och ett armband i silverpläterat järn med hjärtformade berlocker.

Priset är 129 respektive 89:– och smyckena säljs på KappAhl, Kronans Droghandel och Best Westerns hotell. Läs mer på www.hjart-lungfonden.se
Woman in Red
Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa samarbetar med 1,6 och 2,6 miljonerklubben för att samla in pengar till forskning om kvinnors hjärtan från den 6 mars. I samband med kampanjen ordnas föreläsningar om hjärthälsa, friskvård och livsstil runtom i landet.

En pin i form av en röd sko säljs till förmån för forskningen. Skonålen som har designats av Lotta Lewenhaupt kostar ca 40:– kan köpas på bl a Hemköp och Willys. Läs mer på www.1.6miljonerklubben.com

 

 

Rädda hälsan – gå en gratis Sundkurs på nätet!
Lägg om livsstilen med hjälp av internetkursen Sundkurs som tagits fram av Hjärt-Lungfonden och Karolinska institutet. Här kan du läsa mer om fysisk aktivitet, mat, alkohol, nikotin och stress – och hur du gör för att leva ett sundare liv.
– Små förändringar av levnadsvanorna gör stor skillnad. Genom att ge fakta och rekommendationer om sunda vanor vill vi motivera människor att ändra sin livsstil, säger Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet. Kursen är gratis för privatpersoner. Läs mer på
www.sundkurs.se

Mer om hjärtinfarkt i tidningen – bland annat 8 frågor till doktorn!

Text: Anette Bülow

Foto: Theresia Kölin, Hjärt-Lungfonden


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…