Annons

Annons

Herman är årets polishund!

Under året har det blivit många tuffa uppdrag för Herman, bland annat har han hittat 31 kilo knark och 14 vapen. Bäst var när han spårade upp en liten pojke som gått vilse i skogen...

Dela
(33)

Herman är årets polishund.

Årets polishund Herman med sin husse, hundföraren Petter Fransson.

 

Han liknar Scooby-Doo men är betydligt tuffare än sin tecknade kollega. Polishunden Herman är en vältränad belgisk vallhund på fyra år och 40 kilo som under året som gått spårat upp både försvunna människor, narkotika och vapen. Nyligen utsågs han till Årets polishund 2015.

Annons

—Det är fantastiskt roligt att få uppskattning för det fina arbete som Herman gör, säger husse, hundföraren Petter Fransson vid Göteborgspolisen.

Gilla Hemmets på Facebook

Herman var bara åtta veckor och en pigg och glad valp med väldigt lång svans när Petter hämtade honom i Tyskland hösten 2011.

—Jag hade läst en artikel om uppfödning av polishundar i delstaten Nordrhein-Westfalen och fick kontakt med polisen Herman Döpke där. Han hade haft sommarstuga i Sverige i 30 år och pratade mycket bättre svenska än jag talade tyska. Hunden fick heta Herman efter honom, berättar Petter.

Klarade testet

Nästan genast efter hemkomsten började träningen med att spåra hemma i trädgården och sedan följde många, många timmar med träning. Vid 18 månader gjorde Herman ett lämplighetstest och blev godkänd.

—Herman tycker att det är jätteroligt att arbeta. Det är det bästa han vet. För honom är det en lek tillsammans med mig som resulterar i att han får belöning när han har varit duktig. Belöningen är en gummiboll, förklarar Petter.

Han beskriver Herman som fokuserad och bra på att använda sin erfarenhet för att lösa uppgifter. Under året har han varit ute på många tuffa uppdrag som flera skjutningar i Göteborg, trippelmordet i Uddevalla och Lisa Holms försvinnande. Men det finns också uppdrag som slutar lyckligt som när Herman nosade rätt på en treårig pojke som försvunnit när familjen var ute och plockade bär i skogen.

—Herman drog iväg mot ett kalhygge och till ett vindskydd där pojken låg och sov på en bänk. Att sedan se föräldrarnas glädje och tacksamhet är en fantastisk känsla, man blir varm i bröstet. Det är värt alla timmar av träning vi har lagt ner.

Kan vara farligt

Polishundarna är även viktiga i kampen mot den grova organiserade brottsligheten och Herman har i år hittat 20 kilo amfetamin, elva kilo marijuana/hasch, elva pistoler och tre automatvapen. Det innebär att uppdraget som polishund kan vara farligt.

—En kollega till Herman blev svårt knivskuren av en eftersökt man som han spårat upp tidigare i år, men det är ändå ovanligt. Det är vanligare med skador i tassarna när hundarna är ute i skogen. Men visst är det farligare att vara polishund än att vara sällskapshund och ligga hemma i soffan.

Även om Herman helst arbetar händer det faktiskt att han kopplar av hemma i soffan också. Han sover vid husses fötter i sängen och det bästa han vet är leverpastej. Den fina utmärkelsen firade han med ett smaskigt köttben.

 

Läs mer: Utan Zlatan hade familjen brunnit inne


Läs mer om:

Dela
(33)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…