Annons

Annons

Hemmets läsare på äventyr i Alsace!

Dela
(0)

Lapptäcksmässa, vinprovning, spännande museibesök och nattvandring var bara några av höjdpunkterna på Hemmets specialkomponerade resa till Alsace. Gunilla Holmström, Malmö, var en av deltagarna.

Annons

En hel buss med handarbetstokiga kvinnor (och en man!) Stickades och virkades det mycket på resan?

– Nej, det var ingen som stickade eller virkade under resan, men det blev mycket prat om handarbete och utbyte av idéer. Och flitigt lösande av Hemmets kryss!

På fredagen besökte ni den världsberömda lapptäcksmässan i Sainte-Marie-aux-Mines.

– Ja, det är fantastiskt att en sådan liten by i Alsace har världens största lapptäcksmässa! Byn är så liten att alla lokaler måste tas i anspråk. Kyrkor, skolor, butiker, kommunhus, överallt visades det upp vackra arbeten. Försäljningen av tillbehör till lapptäckssömnad var i en mässhall som används två gånger per år, den andra gången för en mässa om mineraler.

Och sedan blev det vinprovning!

– Ja, Francoise Klein presenterade sina viner med inlevelse och lät oss prova sex mycket tilltalande exempel på typiska Alsace-viner, såväl bubblande som vitt och rött. Årets skörd hade precis inletts och ett gäng glada plockare kom in från fälten medan vi var på besök. De fick sig ett glas vin som avrundning på arbetsdagen.

Var det ditt första besök i Alsace?

– Det var mitt andra besök i Alsace, och det får gärna bli fler! Första gången var på våren och denna gång på hösten, och det är lika fint vilket som.

Vad var resans höjdpunkt?

– Det går inte att välja ut en enda höjdpunkt. En något oväntad fullträff var dock färden med turisttåget i Eguisheim. Normalt sett går denna färd i dagsljus och är nog alltid en höjdpunkt, men när vi skulle åka blev det hela försenat och vi startade först kl 20.00, då det hunnit mörkna. Jag trodde det skulle bli misslyckat, men istället fick vi först uppleva den pittoreska lilla byn upplyst av svag gatubelysning. Sedan gick tåget ut bland vinfälten där vinstockarna bildade mörka stämningsfulla siluetter, och till sist fick vi se Eguisheim lite från ovan som en gnistrande liten pärla. Jättefint!

Blir det någon lapptäckssömnad i höst?

– Jag blev inspirerad och köpte mitt första lapptäcksarbete på mässan. Dessutom bytte vi mejladresser med varandra, så att vi kan hålla kontakten, och så fick jag flera bra tips på handarbetskurser.

Så du var nöjd med resan?

– Ja, verkligen! Vår duktiga reseledare såg till att allt flöt som det skulle. Men det sista hon sa innan vi lämnade bussen efter hemkomsten till Malmö, var att vi skulle komma ihåg allt vår bagage. Vad gjorde jag? Jo, glömde vinet jag hade köpt hos Francoise Klein i Alsace. Det ordnade sig dock eftersom jag kunde hämta det dagen efter på resebyråns kontor. Jag bar hem det i min nya Hemmets-kasse, perfekt i storlek!

Många vackra tyger skådades på lapptäcksmässan…

… och på museet för tygtryck!

På gården Kleins aux Vieux Remparts blev det så klart provning av goda Alsace-viner!

Och i Alsace prunkade det överallt!

Med på resan fanns förstås Hemmets Veckotidnings handarbetsredaktör Mia Ström-Sendel.

 

Så här såg programmet ut i korthet:

* Onsdag 12 september: Avresa och övernattning i Kassel.

* Torsdag 13 september: Incheckning och middag på Hôtel Diana i den idylliska orten Molsheim.

* Fredag 14 september: Besök på den världsberömda mässan för lapptäcksteknik – Carrefour Européen du Patchwork, samt vinprovning på vingården Kleins aux Vieux Remparts.

* Lördag 15 september: Besök på ett museum specialiserat på tygtryck, besök i den idylliska orten Colmar, samt utflykt  till Eguisheim med spännande tåg-rundtur. Kvällen avslutas med att gå nattvakt!

* Söndag 16 september: Hemresa med avskedsmiddag och övernattning i Hildesheim.

* Måndag 17 september: Besök på leksaksmuseet i Soltau, hemkomst.

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…