Annons

Annons

Hemma hos Underbara Clara!

Dela
(0)

Hundratusentals pysselsugna läser Clara Lidströms blogg varje vecka – en blogg hon driver hemifrån huset på landet. Huset som ingen annan ville ha, men som fick Claras intresse för gamla tiders ta-till-vara-tänk att blomma ut ordentligt. Vi hälsade på – och fick med oss mängder av pysseltips!

Annons

 

Ett kök där det doftar nybakat och där värmen från vedspisen slår emot en på morgonen – detta var minnesbilden från mormors kök som Clara bar med sig när hon och maken Jakob letade hus. Precis så där hemtrevligt och mysigt ville hon ha det.

Parets 50-talshus inne i Umeå var visserligen fint, men Clara längtade efter att bo på landet. Slippa storstadslivets stress och ha tid för det som var viktigt. Familjen. Hemmet. Och jobbet som nu börjat ta allt mer tid. Hennes blogg om inredning, mat och bak lockade tusentals pysselsugna varje dag och hon skrev regelbundet reportage och krönikor åt Västerbottens Folkblad.

Och så en kall vinterdag hittade de huset, i en liten by bland åkrar och ängar, sex mil utanför Umeå. En ruffig kåk som varit till salu i ett och ett halvt år – och som Clara och Jakob fick för ett par hundratusen. Ett hus där det dessutom knarrade hemtrevligt i köksgolvet, precis som hos Claras farmor.

– Det kändes som hemma direkt! skrattar hon.

Att 80-talsköket saknade den efterlängtade vedspisen, och att huset var fullt av ”plast och konstiga material”, avskräckte inte Clara. Här fanns ju snarare massor av roliga projekt för Sveriges okrönta fixa-själv-drottning!

Först målades alla väggar vita och det gamla trägolvet plockades fram. Det mintgröna 50-talsköket kunde Clara hämta efter en efterlysning på bloggen och vedspisen fick de gratis av en granne. Och med undantag av en ny säng är de flesta av möblerna i hemmet begagnade. Kökssoffan har stått hos mormor. Bordet kommer från Jakobs tant Märta. 40-talsstolarna är från IOGT-NTO:s möteslokal och sonen Bertils matstol har Clara själv haft som barn. Och så fortsätter det – med pryl efter pryl, i rum efter rum…

– Jag älskar gamla saker och att rota efter skrot på loppis, säger Clara. Och när jag studerade var det en nödvändighet – då hade jag inte så mycket pengar.

Hyllar husmodern

Clara har alltid varit hemkär. Under uppväxten älskade hon att mysa med familjen och hon talar med värme om pappas hemlagade fredagspizza och kvällsfikat med varm choklad och mackor. Men särskilt pysslig var hon inte som barn.

– Det var min mamma och storasyster som pysslade. Själv var jag den lata som låg på sängen och läste böcker! Och syslöjden var inte så rolig. Man var alltid tvungen att göra saker i en viss ordning och man fick aldrig använda sin fantasi.

Det var först när Clara flyttade hemifrån som intresset för inredning och matlagning väcktes.

– Första veckan lagade jag både palt och kåldolmar. Mamma trodde inte sina öron när jag berättade det för henne!

Inspiration fick Clara från mormor, inte bara till att laga husmanskost, utan till ett helt nytt sätt att tänka. Mormor som hade viltkött i frysen och som plockade bär och gjorde egen sylt. Mormor som tog till vara på det hon hade och var en expert på att göra om och göra nytt. Precis som alla andra husmödrar kring förra seklets mitt. Och är det något Clara brinner för så är det att lyfta fram dessa kvinnor och deras sätt att leva. I böcker, radioprogram och föreläsningar, men framför allt på den egna bloggen.

– Jag vill ingjuta mod hos folk. Jag trodde själv att det var svårt baka bröd och sy – tills jag upptäckte att det inte alls behöver vara det!

Sedan är Claras tanke förstås inte att vi ska spendera hela dagarna vid spisen, symaskinen eller snickarbänken. Snarare att vi ska få in ta-till-vara-tänket i vardagen.

– Börja med små saker, tipsar hon. Spara middagsresterna och gör en lunchlåda till dagen efter. Skaffa en enkel kompost. Måla om möbler du tröttnat på i stället för att skaffa nya.

Och självklart – leta prylar på loppis!

– Gamla saker har en helt annan kvalitet. De håller längre. Och fixar du till dem själv blir du dessutom ofta mer rädd om dem.

För ett och ett halvt år sedan blev Clara mamma till Bertil. En glad och livlig liten kille som gärna hjälper till hemma. I köket har han sitt eget lilla hörn och när det ska grävas upp morot och lök ur trädgårdslandet assisterar han gärna med spade och hink.

Och vem vet – kanske är det han som sitter där uppflugen på vedlåren invid den varma spisen om några år, i doften av nybakat bröd. Precis som Clara gjorde hos mormor!

 

Detta är Underbara Clara

Namn: Clara Lidström

Ålder: 26 år

Familj: Maken Jakob, sjukgymnast, sonen Bertil, 11/2 år, och den dansksvenska gårdshunden Melker.

Bor: En liten by utanför Umeå.

Gör: Driver bloggen www.underbaraclaras.com, föreläser, medverkar i program som SVT:s Go’kväll och Husmorsskolan i P1, skriver och fotograferar.

Aktuell med: Boken ”Underbara Clara – Vintagepimp och hemmafix” (Bonnier Fakta).

 

Claras 10 bästa fixa-själv-tips!

1. Ha pysselsaker hemma och lättillgängliga, då är det enkelt att komma igång.

2. Gå igenom vad du har och gör om sådant som du har tröttnat på.

3. Våga använda färg!

4. Trolla med tapet. En trist garderobsdörr kan lätt bli hur fin som helst.

5. Skapa myskänsla med textilier. Lätt och billigt att förändra efter säsong och humör.

6. Rensa då och då!

7. Våga vara personlig. Strunta i vad grannarna tycker!

8. Leta inte när du är på loppis, då hittar du de bästa fynden!

9. Köpt för mycket på loppis? Trösta dig med att pengarna ofta går till välgörenhet.

10. Strunta i om ditt fixa-själv-projekt inte blir perfekt – njut i stället av att du gjort det själv!

 

I Hemmets Veckotidning nr 36 bjuder Clara på massor av roliga pysselidéer. Missa inte!

Läs Underbara Claras blogg!

Foto: Malin Grönborg


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…