Annons

Annons

Helstekt rostas med chilibearnaisesmör

Rostas är prisvärt och lika gott som oxfilé! Stek tills innertemperaturen är 58–64°. Servera med chilibearnaisesmör och en underbar avokadosallad som också passar till fläskfilé.

Dela
(0)

Helstekt rostas och chilibearnaisesmör och avokadosallad med rostade tomater.

6 port
1 kg rostas
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör

Chilibearnaisesmör
1/2 påse bearnaisesåspulver
2 msk hett vatten
200 g rumsvarmt smör
1 tsk dragon
2 krm chilipeppar
kryddgrönt

Annons

Garnering
timjan

Servering
haricots verts
Ugn 200° /150° 

Gör så här
1.
Putsa köttet, salta och peppra runt om. Bind ev upp köttet. Bryn köttet runt om i smör i stekpanna.

2. Flytta över till en ugnsform och stek vidare mitt i ugnen på 150° tills innertemperaturen är ca 62°.

3. Ta ut köttet och låt det vila i ca 10 min innan du skär upp det i skivor. Lägg köttet på ett uppläggningsfat.

4. Chilibearnaisesmör: Blanda samman bearnaisesåspulver med hett vatten, rör om och låt blandningen svalna. Blanda såsen med rumsvarmt smör, kör med elvispen tills du har ett slätt smör. Smaksätt smöret med smulad dragon och chilipeppar.

5. Forma smöret till en rulle, svep in i plastfolie och förvara i kylen. Eller frys smöret om du inte ska använda det samma dag.

6. Skiva smöret och servera det och avokadosallad med rostade tomater, se separat recept, till köttet.

 

Avocadosallad med rostade tomater

4–6 port
800 g delikatesspotatis
3 msk olivolja
flingsalt efter smak
250 g kvistcocktailtomater
4 avokador
3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
250 g cocktailtomater
65 g machesallad

Garnering
rosmarin

Ugn 225° 

Gör så här
1. Blanda de hela potatisarna med olja och salt i en bakpappersklädd långpanna. Stek i ugnen ca 40 min. Lägg på cocktailtomaterna med sin kvist de sista 15 min.

2. Skala, kärna ur och skär avokadorna i stora tärningar.

3. Blanda samman olja, vinäger och lite salt och peppar. Häll blandningen över avokadon och vänd om.

4. Halvera de vanliga cocktailtomaterna och vänd ner i avokadon tillsammans med salladsblad.

5. Tillsätt rostade tomater och potatis i avokadoblandningen och vänd försiktigt runt.

6. Servera salladen till rostas.

 

Läs mer

Hemmets bästa bjudrätter

Älskade lasagne – 3 favoriter

Fylld kycklinglårfilé och hasselbackspotatis

Gör succé med filé

 

Av Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…