Annons

Annons

Hästarna hjälper Linda hantera smärtan

Dela
(0)

Att vistas bland djur och grönska ger chans till återhämtning. För personer med smärta, depression eller ångest kan den ”gröna” vården vara ett viktigt komplement till rehabilitering inom vanliga sjukvård.

Annons

I fyra år har sjukvården skickat patienter med smärt- och stressdiagnoser för rehabilitering till Humlamadens hästgård för hästterapi. En av de ansvariga för projektet är distriktsläkare Kerstin Jigmo på Skurups vårdcentral i Skåne.
– Vi har utarbetat pilotprojektet och är de första som använder ”grön rehab”, säger Kerstin Jigmo i Hemmets Veckotidning nr 36. Det är inte en fråga om ersättning för den vanliga, ”vita”, vården utan grön vård är ett komplement. Men resultatet har varit gott som vi ser det, långtidssjukskrivna patienter har återgått till arbetslivet och upplever minskad smärta, ångest och depression.

Lis-Lott Andersson är specialistsjuksköterska och certifierad ridterapeut på Humlamadens hästgård.

– Alla våra deltagare har blivit bättre och 80–90 procent av dem är tillbaka i arbetslivet, säger hon.

Idén till hästterapi fick Lis-Lott när hon hade ridgrupper med barn, både med och utan handikapp, som utvecklades fint av att vara nära hästarna.
– Men sjuksköterskan i mig började fundera på det på allvar när föräldrar som var långtidssjukskrivna sa: ”Det här är bästa stunden i veckan för mig också!”
En av de som fått hjälp av hästterapin på Humlamadens hästgård är Linda Hultgren, 34 år, som i samband med en bilolycka för fyra år sedan fick en pisksnärtskada och har haft svår värk ända sedan dess. Konstant värk i huvud och axlar, orörlig nacke, svår migrän och ledvärk. Droppen kom för tre år sedan då Linda blev uppsagd från sitt arbete som personlig assistent med orden: ”Du kommer aldrig att kunna arbeta med människor igen.”
– Det knäckte mig totalt. Har du inget jobb är du ingen, hade jag fått lära mig.
Nedbruten och förtvivlad kontaktade Linda sin läkare på Skurups vårdcentral och redan nästa dag var hon på hästgården.
– Jag var inte rädd för hästar men tyckte inte om dem, så de första dagarna var jag helt nollställd och gjorde ingenting. Men så en dag gav jag en av hästarna vatten. Det blev en början…

Under behandlingen får deltagarna utföra stallsysslor, var och en efter sina förutsättningar. Man tar skogspromenader tillsammans, samtalar och skriver dagbok till sig själv. På hästryggen får deltagarna bland annat göra andnings- och avslappningsövningar där de ligger på magen mot hästens rygg.
Lis-Lott ser deltagarnas behandling som en utbildning där de blir experter på sig själva. Och de framsteg de gör på hästgården blir väldigt konkreta erfarenheter som ”I dag vågade jag leda Ådi till hagen” eller ”Nu orkade jag städa hela stallgången”.
– Hästarna vill ha vårt ledarskap för att känna sig trygga och det är ett otroligt lyft för deltagarna när de kan ta på sig ledarrollen för ett så stort djur, förklarar Lis-Lott.
– Hästar är väldigt mottagliga för ordlös kommunikation och läser av vårt kroppsspråk. Vi tankar hästkrafter när vi ligger på deras ryggar! De är som jättestora gosedjur som låter oss ta del av deras styrka och vänlighet.

Efter ett tag på Humlamaden märkte Linda att hon kunde röra på nacken.
– Och hemma satt jag i trädgården och hörde plötsligt världens finaste fågelsång. Det hade jag aldrig lagt märke till förut!
Hon ändrade också sitt tänkande, en sak i taget, här och nu. Och hon blev uppmärksam på sin kropp. Efter fyra års sjukskrivning kunde Linda börja hoppa in och jobba igen. Och i februari i år fick hon en provanställning på 75 procent.
– Jag trivs jättebra och har blivit bra på att ta pauser. Visserligen vaknar jag fortfarande med värk, men numera gör det mig ingenting och jag tar sällan värktabletter. Genom hästterapin har jag fått verktyg att hantera smärta och stress och så fort det blir för mycket går jag ut i skogen. Jag tror jag har blivit både en bättre mamma och en bättre fru!

Läs hela artikeln i veckans nummer!

Foto: Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…