Annons

Annons

Alexandra sprider kunskap om kvinnans lust

Kärlek, åtrå och lust har gjort kvinnans liv härligt – och förfärligt, beroende på under vilket århundrade hon levt! – Jag trodde att kvinnans sexuella frigörelse kom på 1960-talet, men redan på 1500-talet var den kvinnliga lusten accepterad. Gustav Vasas dotter Cecilia roade sig friskt och öppnade bordell, berättar Alexandra von Schwerin som öppnat en utställning om kvinnlig njutning och åtrå i 500 år.

Dela
(111)

Skarhult

Alexandra von Schwerin vill sprida kunskap om kvinnornas historia. De syns sällan i historieböckerna, varken som framgångsrika företagsledare eller som älskarinnor.

 

Kärlek, åtrå och lust har gjort livet härligt, men ibland också svårt, för människor i alla tider. Särskilt kvinnor har fått kämpa mot förbud och fördomar när det handlar om att njuta av sex. Nu vill Alexandra von Schwerin på Skarhults slott berätta de älskande kvinnornas historia med utställningen Älskare och älskarinnor – njutning och åtrå i 500 år.

Annons

Utställningen visar hur samhället sett på kvinnors kärleksliv genom århundradena, och allt från glödande kärleksbrev och kyskhetsbälten till franska kort och sexhjälpmedel från förr visas. Vi får också möta kvinnor som levde ut sin passion, som Cecilia Vasa, drottning Kristina och Katarina den stora.

—Jag trodde att kvinnans sexuella frigörelse kom på 1960-talet, men det var inte första gången kvinnan var fri att älska med vem hon ville. Det överraskade mig att pendeln har svängt så många gånger genom tiderna, säger Alexandra när vi träffas på renässansslottet utanför Eslöv där hon bor med sin man Carl Johan och de tre barnen Werner, 13, Isabella, 12, och Diana, 9 år.

Att hitta en yrkestitel som passar Alexandra är inte lätt, hon har många:

—Jag är förstås slottsfru, men jag är ju inte som Cora i Downton Abbey som har kammarjungfru och butler. Att vara slottsfru nu för tiden är att vara vice vd i ett familjeföretag. Jag är också projektledare, kulturvårdare, journalist och mamma.

Handlingskraftiga kvinnor

Alexandra har i ett par år engagerat sig för att sprida kunskap om kvinnorna i slottets historia. Det har resulterat i föreningen Skarhults kulturminne samt boken och utställningen Den dolda kvinnomakten där 20 slottsfruar från 1550 och framåt porträtteras. Det har varit starka och handlingskraftiga kvinnor som drivit slottet med stor framgång när de blivit änkor eller medan deras män varit ute i krig.

—De här kvinnorna har inte synts i historieböckerna och jag tycker att det är viktigt att lyfta fram deras insatser, säger Alexandra som varje morgon guidar skolklasser genom slottets utställningar.

Kvinnors kärleksliv har också varit osynligt i historieböckerna – det har möjligen handlat om kungarnas älskarinnor – men i den nya utställningen som öppnade i våras är det fokus på kvinnornas amorösa äventyr.

—På 1500-talet var den kvinnliga lusten accepterad. Det var helt okej för kvinnan att njuta och vetenskapsmännen trodde att kvinnlig orgasm var en förutsättning för graviditet, berättar Alexandra.

En som njöt var Gustav Vasas dotter Cecilia som hade sex utan att vara gift och dessutom öppnade bordell i Antwerpen med sig själv som främsta attraktion.

—Hon dansade på borden, drack vin, shoppade loss och finansierade det hela med att bli sjörövare!

På 1600-talet var det däremot inte lika muntert. Då införde Karl IX de strängaste sexuallagarna genom tiderna. Otrohet straffades med döden, sex var bara tillåtet inom äktenskapet och då i form av missionärsställningen. Skrönor talar om kyskhetsbälten.

Sexuell revolution

—Sedan inträffade en sexuell revolution på 1700-talet. Bellman sjöng skabrösa visor och vid Gustav III:s hov hölls maskeradbaler och sexorgier. Stina Piper som då ägde Skarhults slott vistades vid hovet och hade en kärleksaffär med sin kusin Carl Ribbing vilket resulterade i tre oäkta barn.

1700-talet var en tid då många lät passionen styra. Kärlekshistorier som den mellan Frankrikes drottning Marie-Antoinette och den svenske greven Axel von Fersen, och mellan danska drottningen Caroline Mathilde och livläkaren Johann Friedrich Struensee, har blivit omskrivna in i våra dagar.

Katarina den stora i Ryssland var känd för sin aptit på unga älskare och ska ha haft en stor samling fantasifulla sexleksaker.

—Själv tycker jag att det förljugna 1800-talet är värst ur kvinnans perspektiv. Hennes lust var skambelagd och kåta kvinnor kallades hysteriska och låstes in på dårhus, medan männen kunde roa sig med prostituerade på det stora antal bordeller som fanns då. Kvinnan var antingen madonna eller hora, säger Alexandra.

Först en bra bit in på 1900-talet fick kvinnan åter makten över sin njutning. Sex utan äktenskap blev inte längre tabu. P-piller och fri abort blev också viktiga milstolpar. Alexandra talar gärna om idolen Elise Ottesen-Jensen som var en av alla modiga kvinnor som kämpade för rätten till preventivmedel under förra seklet.

—Så fria som vi är i dag har vi aldrig varit tidigare, men samtidigt finns det tecken på en tillbakagång. Flera europeiska länder återinför abortförbud. I Sverige förekommer barnäktenskap, könsstympning och att flickor varken får gå till simhallen eller får sexualundervisning, säger Alexandra som tycker att vi måste stå upp för den sexuella frihet som tidigare generationers kvinnor kämpat för.

—Jag är både jättearg och orolig över den här utvecklingen. Kvinnors rättigheter är inte längre självklara och det är bedrövligt. Jag vill att alla flickor som växer upp i Sverige ska ha samma friheter som pojkarna. De ska inte heller tafsas på, kallas hora eller bli våldtagna.

Här spelar kunskap om historien en viktig roll, tror Alexandra, att vi känner till att kvinnor har gjort mycket mer än vad som syns i historieböckerna både som företagsledare och älskarinnor.

—Man förstår både nutiden och framtiden bättre om man förstår dåtiden.

 

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(111)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…