Annons

Annons

Härliga honung – därför är den så bra!

Söt, gyllene och nyttig är några ord som beskriver naturens guld. Honung är faktiskt bra på flera sätt – den gynnar nämligen både hälsan och smaklökarna.

Dela
(212)

honung

Honung är naturens guld, honung är nämligen både sött och nyttigt!

 

Honung är god och nyttig, men vad är det egentligen i den som är positivt för hälsan? Svaret hittar du här!

 

1. Honung är sött…

Vitt socker är ack så gott, och ack så onyttigt. Honung är det perfekta sötningsmedlet. Du får en ljuvlig sötma och på köpet faktiskt en mängd nyttigheter. Två bin i samma smäll, kan man säga. Kan det bli bättre?

2. Honung är nyttigt

 • En grupp forskare vid Lunds universitet har studerat mjölksyrabakterier från binas honungsmage. Dessa bakterier följer med till honungen och har visat sig så effektiva att de kanske till och med kommer att kunna ersätta antibiotika.
 • Mjölksyrabakterierna finns dock bara i vildhonung, och den honung som kan köpas i livsmedelsaffärer är inte färsk utan processad på ett annat sätt. Men, även vanlig honung som du kan köpa i butik är nyttig. Den innehåller faktiskt både vitaminer, mineraler och bakteriehämmande substanser. Nu kanske du vill ha en källa på detta – vad sägs då om Ica och en professor emeritus i biodling?
  Annons
  Gilla Hemmets på Facebook

  (Obs – ge inte honung till barn under ett år. I ett fåtal fall kan det hända att honung innehåller sporer från en bakterie, som spädbarns tarmar inte kan hantera för att de ännu inte är tillräckligt utvecklade. Vuxna kan äta honung utan bekymmer eftersom deras tarmar har utvecklat skydd och kan försvara sig.)

 • Med biodlingsprofessorns ord i ryggen (eller snarare magen), kan du som är gammal nog att läsa detta alltså fortsätta mumsa honung med gott samvete.
 • Som ett brev på posten, kom det faktiskt just ett brev från en Hemmets-läsare strax efter att idén om att hylla honung uppstått på redaktionen. Så här skriver Harrieth i Bureå:

  Honung varje dag!

  Mår Du illa av kaffe – ta en tesked honung i så går det bra. En riklig tesked honung varje dag håller förkylningen borta och Du får ett bra immunförsvar. Honung är också sår-läkande. Den innehåller dessutom mineraler.

  Låt burken stå i rumstemperatur, och synlig så kommer Du ihåg den. Fuska inte, ta varje dag.

  Jag har inte varit förkyld på mycket länge (många år).

3. Ljuv musik för gommen

Om du är sugen på honung nu, spana in honungshyllan i Hemmets receptskafferi!

4. Ljuvligt örongodis

Får det lov att vara lite underhållning till maten…?

Text: Sara Kring

Foto: Shutterstock

Läs mer:

17 livsmedel som gör dig piggare

Därför är det bra att äta choklad

8 saker som bör finnas i våra kylskåp

 


Läs mer om:

Dela
(212)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…