Annons

Annons

Hårdrockaren Joacim Cans är hemmaman och älskar rutiner!

Dela
(2)

Joakim Cans

Han är hårdrockaren från Hammerfall som har gjort succé i ”Fångarna på fortet” och ”Körslaget”. Nu är Joacim Cans högaktuell som soloartist och musikalstjärna – men bäst trivs han i rollen som ständigt närvarande pappa med stenhårda rutiner…

Annons

Joacim Cans vardagsliv är uppbyggt kring strikta rutiner. Han håller hårt på mattider, när det är dags att vara hemma och när det är läggdags. Han hämtar och lämnar på skolan – ofta för tidigt men aldrig för sent.
– Jag måste ha rutiner annars funkar jag inte. Det kanske blir för mycket ibland men jag mår bra när det är ordning. Min sambo Wictoria tycker att jag skulle släppa efter lite, bli lite mer bohem…
Den långhårige hårdrockaren skrattar. När han inte är ute på månadslånga turnéer med gruppen Hammerfall är han pappa på heltid åt dottern Mathilda, 10, och bonusdottern Amanda, 18 år.
– Jag är hemmaman, säger han stolt. Handlar, lagar mat, fixar och städar. Jag försöker vara med så mycket som möjligt. Jag har varit klasspappa åt Mathilda varje år sedan hon gick på dagis men nu tänker jag inte vara med längre. Det är dags att fler tar lite mer ansvar.
Vi träffas i Stockholm eftersom familjen är utlokaliserad från hemstaden Göteborg. Joacim repar inför musikalen ”Rock of Ages” och musikalälskande dottern Mathilda går en kort kurs på Calle Flygares teaterskola.
– Hon älskar att sjunga och dansa och vi brukar titta på ”Grease” och ”Hairspray” på dvd hemma i soffan.
Någonting Joacim älskar är att laga mat.
– Att stå och rulla köttbullar är min terapi. Jag gör både husmanskost och mer avancerade rätter – viktigast är att laga från grunden. Det är mycket prefabricerade produkter med mycket tillsatser i affärerna. Det snackas så mycket om adhd och allt möjligt men börja med att ta bort sockret så får vi se vad som händer med barnen! Mathilda älskar surdegsbröd och broccoli. Presenterar man maten på rätt sätt gillar barnen det mesta…
När Joacim är borta är det Wiktoria som ser till att hemmet fungerar. Men trots intensivt turnéliv känner sig Joacim ändå lyckligt lottad som kan vara hemma i långa perioder.
– Då är jag hundraprocentigt fokuserad på familjen. Jag försöker ofta hämta tidigt på skolan och hade dåligt samvete när barnen var på dagis.
Nu går Mathilda på fritids efter skolan, framför allt för att alla hennes kompisar går där.
– Men ibland kan jag känna ”herre gud, vad har jag missat nu? Hon har ju vuxit upp mitt framför ögonen på dig – utan att du märkt det”.
Syddes med 25 stygn
För tio år sedan blev Joacim överfallen av en kille som krossade ett ölglas över hans ögonbryn. Han fick sys med 25 stygn och var millimeter från att mista synen på ögat.
– Jag tror att jag fick ett uppvaknande där. ”Du är 33 år och har precis blivit brutalt misshandlad. Fan, du är dödlig!” Jag kände intensivt att jag behövde något bättre att fokusera på, något som var viktigare än jag. Min sambo och jag hade bestämt oss för att vara en familj med hennes dotter – det kändes som rätt tid att skaffa ett gemensamt barn. Du blir ändå aldrig redo för barn förrän den dag du blir förälder!
När Joacim träffade Wiktoria var Amanda 6 år. Ett par år senare föddes Mathilda.
– Jag försöker alltid att vara rättvis. Det kan gälla julklappar eller sparande, jag har aldrig gjort skillnad på dem på det sättet.
Amanda beskriver han som en tjej med skinn på näsan.
– Hon är väldigt mogen för sin ålder och tar för sig på ett bra sätt. Jag tror att hon smygtackar oss nu i efterhand för allt tjat och gnat genom åren.
Sugen på teater
Samtidigt som Joacim producerade melodiösa hårdrockslåtar till Hammerfall skrev han texter på svenska. Men dessa stoppades snabbt i byrålådan.
– Jag har alltid saknat något i det engelska språket. Jag behärskar det till 75 procent men det är väldigt svårt att nå upp till 100 procent. På svenska blir allt mer personligt och du kan jobba med språket fullt ut. Jag kände att jag hade många idéer och melodier men de första 15 åren tog min prestationsångest överhanden.
Joacims första svenska soloskiva heter ”Nu kan mörkret falla”.
– Det är det där tillståndet när man har gjort allt man kunnat och kan låta mörkret falla. Om jag för 20 år sedan hade fått titta in i en kristallkula och se vad jag skulle få vara med om hade jag bara skakat på huvudet. Jag har fått turnera med Hammerfall till USA, England, Indien, Brasilien och Japan. Jag har fått vara med i tv-program som ”Så ska det låta” och ”Fångarna på fortet”. Jag fick vara med i ”Körslaget” och vann tack vare en fantastisk kör. I år fick jag dessutom delta i Melodifestivalen med låten ”Annelie”…
Han ler stort.
– Men Hammerfall är inte för evigt… Jag är sugen på både teater och film – det gäller att inte drabbas av hybris!
Rötterna är viktiga
På nya plattan hörs influenser från både Björn Afzelius och Mikael Wiehe men också från engelsk rock och folkmusik. Kanske är det sistnämnda inte så konstigt med tanke på att Joacim är född i Mora och bodde där fram till tonåren.
– Men mina föräldrar skildes och mamma flyttade till Göteborg. Jag var 25 år när jag började sjunga med Hammerfall. Det fanns ingen musik alls i mitt hem – farsan hade ett dragspel, men jag såg honom aldrig spela på det.
Dalarna har fått en allt större roll i Joacims liv i takt med att han har blivit äldre.
– Efter vår första riktigt långa turné 1998 var jag uppe i en by utanför Orsa och hittade mitt paradis på jorden – ett ställe där jag kan vara Joacim Cans och ingen annan. Ju mer jag var där, desto mer kände jag att jag ville komma tillbaks – och i och med ”Körslaget” blev det nästan som om jag bodde i Mora.
Flera av låtarna på ”När mörkret faller” handlar om hur viktigt det är för många att upprätthålla en fasad.
– Jag försökte gräva mig in bakom fasaden och belysa de problem som finns överallt. Speciellt hos barn som växer upp med alkoholiserade föräldrar eller föräldrar med drogproblem.
Joacim växte själv upp med missbruk i familjen.
– Jag är väldigt restriktiv med alkohol i barns närhet. Likväl som jag tycker att barn ska vara med på fester skulle jag aldrig vara full i mina barns närhet. Det är inte okej, jag vet hur illa barn tycker om det. Det ser jag på min dotter – jaha, ska du dricka öl nu? Vi är ganska restriktiva när vi är ute och spelar också. När du är på turné får du en buffé av alkohol varje dag – de bara radar upp Jack Daniel’s- och vodka- och vinflaskor framför dig.
Han är tacksam att han var så medveten om alkoholens faror när han började turnera.
– Jag var 27 år när jag åkte ut på min första turné. Hade jag varit 19 hade det kanske sett annorlunda ut i dag. Men jag visste hur det var att leva ett vanligt liv, att ha ett vanligt arbete och att ha skulder som jag måste betala varje månad.
Men det har inte alltid varit lätt att få familj och turnéliv att gå ihop.
– Du kastas tillbaka och blir någon form av förvuxen tonåring varje gång du åker i väg. När man varit på turné i flera veckor och kommer hem har man hunnit bli den där bortskämde tonåringen som får allt serverat. Den är svår att skaka av sig och då kan jag hamna i konflikter när någon av döttrarna börjar käfta – och jag hamnar på samma nivå! I stället för att bli en lugn fadersgestalt är jag också bara en förbannad tonåring. Det är inte bra!

Fakta
Namn: Anders Joacim Cans.
Ålder: 43 år.
Yrke: Musiker, artist och tv-personlighet.
Familj: Sambon Wiktoria, dottern Mathilda och bonusdottern Amanda.
Bor: I hus i Göteborg
Aktuell: Med första soloskivan på svenska ”Nu kan mörkret falla” och i musikalen ”Rock of Ages” på China-teatern i Stockholm.

AV CHRISTER OLSSON
FOTO: STEFAN NILSSON, SCANPIX


Läs mer om:

Dela
(2)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…