Annons

Annons

Här tar vännerna ett sista farväl av Gösta Ekman

Gösta Ekman fördes till den sista vilan på måndagen. Begravningsceremonin i Katarina kyrka i Stockholm var välbesökt och bland de som kommit för att visa sitt deltagande fanns många kända skådespelarkolleger.

Dela
(887)

Bland de som vill ta ett sista farväl av den folkkäre skådespelaren Gösta Ekman fanns, förutom familjen, kända namn som skådespelarna Johan Ulveson, Jonas Karlsson, Claes Eriksson, Lena Olin, Ulla Skoog och Grynet Molvig.

Annons

Tommy Körberg på väg in till Katarina kyrka. I bakgrunden syns bland annat Jan Guillou. Bild: Ola Axman/IBL Bildbyrå

Konstnärerna Helene Billgren och Ernst Billgren. Bild: Ola Axman/IBL Bildbyrå

Också konstnärerna Ernst Billgren och Helene Billgren fanns på plats liksom äkta makarna Jonas Gardell och Mark Levengood. Även Tommy Körberg, Jan Guillou och Barbro “Lill-Babs” Svensson hade kommit för att ta ett sista avsked.

Gilla Hemmets på Facebook

– Jag minns honom som en av de roligaste personerna jag träffat, sade skådespelaren Peter Dalle till Aftonbladet innan ceremonin hade börjat.

Mark Levengood och Jonas Gardell. Bild: Ola Axman/IBL Bildbyrå

Bild: Ola Axman/IBL Bildbyrå

Begravningen, som var öppen för allmänheten, ägde rum i Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm. Aftonbladet rapporterar att ceremonin inleddes med ”Segermarsch” framförd på piano av Benny Andersson, och sång av Vanna Rosenberg, Jan Malmsjö och Tommy Körberg. Den följdes av psalmen ”Blott en dag”.

Camilla Thulin och Johan Rabaeus. Bild: Ola Axman/IBL Bildbyrå

Minneskväll på Dramaten

Gösta Ekman ska också hyllas med en minneskväll på Dramaten i Stockholm den 15 maj.

– Vi känner stor saknad efter Gösta Ekman och också en väldig glädje över vad han under sitt liv gav oss på ett så rikt och märkvärdigt sätt. Vi samlas till en kväll som blir ”melankomisk” – hans eget nyuppfunna ord – och minns och hyllar en stor konstnär, säger teaterchef Eirik Stubø i ett pressmeddelande.

Minneskvällen ska innehålla såväl musik och samtal som läsningar och personliga betraktelser, enligt pressmeddelandet.

Jobbade med Hasse och Tage

Gösta Ekman avled den 1 april i år, 77 år gammal. Han föddes den 28 juli 1939 i Stockholm som son till skådespelaren Hasse Ekman och konstnären Agnetha Wrangel. Hans farfar och namne var skådespelaren Gösta Ekman.

Gösta Ekman. Bild:
Rolf Adlercreutz/IBL Bildbyrå

Gösta Ekman den yngre inledde sin karriär som regiassistent åt sin pappa och åt Ingmar Bergman på 1950-talet. I början av 1960-talet inledde han sitt mångåriga samarbete med Tage Danielsson och Hasse Alfredson, och det var också tack vare humorduons revyer han blev rikskänd.

På 80-talet gjorde han succé som Herr Gunnar Papphammar och under årens lopp hann han göra otaliga roller på både filmduken och teaterscenen. Bland annat minns vi honom från filmerna om Jönssonligan och Martin Beck.

Gösta Ekman var gift tre gånger, senast med författaren Marie-Louise Ekman, och hade fem barn.

Gösta Ekman med hustrun Marie-Louise Ekman. Bild: Patrik Östergren/IBL Bildbyrå

”Fantastiskt bra liv”

Gösta Ekman gjorde sin sista roll 2005 och drog sig då tillbaka från rampljuset, men fortsatte att regissera. 2013 berättade han i en intervju med Lotta Bromé i P4 Extra att han drabbats av en allvarlig sjukdom. Han sade då att han legat för döden flera gånger, skriver Expressen.

– Jag har haft ett så fantastiskt bra liv, jag har blivit så bortskämd så när liemannen knackade på så tyckte jag att jag dör nöjd, sade han då enligt tidningen.


Läs mer om:

Dela
(887)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…