Annons

Annons

Här kan du äta världens första insektsbröd

I framtiden spås insekter bli ett allt naturligare inslag i vår mat. I Finland är framtiden redan här – nu lanseras ett bröd gjort på syrsor. "Vi ville vara bland de första att genomföra matrevolutionen", säger Markus Hellström, verkställande direktör för Fazer Bageri Finland.

Dela
(81)

Jodå! Du läste rätt. Med start den 24 november kommer ett flertal butiker i Helsingforsområdet att sälja ett bröd bakat på syrsor.

Bild: Pressbild

Bakom satsningen står brödjätten Fazer.

Det handbakade mörka brödet innehåller förutom ”klassiska” brödingredienser även insekter. Enligt brödföretaget är hussyrsorna som används i brödet odlade och torkade. Därefter är de malda till mjöl som blandats ner i brödet. Varje bröd innehåller ungefär 70 syrsor.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

– Finländarna är också erkänt experimentlystna och Fazer Syrsbröd är ett enkelt sätt att bekanta sig med framtidens mat. Också detaljhandeln meddelade direkt att de tar in det i sitt sortiment, säger Markus Hellström i ett pressmeddelande.

”Gott och näringsrikt”

Så sent som den första november i år blev det tillåtet att sälja livsmedel med insekter i Finland.

Juhani Sibakov, som är företagets innovationsdirektör i Finland, säger att han är mycket spänd på mottagandet.

– Mänskligheten behöver nya och hållbara näringskällor. Undersökningar visar att finländarna förhåller sig mest positivt till insekter i Norden. Vi väntar med intresse på att se hur vår brödnyhet tas emot.

Bild: Shutterstock/IBL

Och ska vi tro Juhani Sibakov smakar syrsbrödet som bröd gör mest.

– Vi gjorde en grov bröddeg för att göra brödet ännu smakligare och förbättra dess struktur. Resultatet är gott och näringsrikt, säger han i pressmeddelandet.

Om syrsbrödet även kommer att komma till Sverige är oklart.

– Det är ett mycket spännande steg i utvecklingen av livsmedelsindustrin. Fazer har varit pionjärer med att lansera bröd med rotfrukter och vi skulle gärna vara först även här. Tyvärr tillåter inte svensk lagstiftning detta ännu, säger Anette Rosengren, vd på Fazer Bageri i Sverige.

Hon har ännu inte hunnit smaka det nya brödet, men säger att hon ser mycket fram emot att få prova det.

Läs mer:

Så mycket insekter får vi i oss genom maten varje år


Läs mer om:

Dela
(81)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…