Annons

Annons

Har jag blivit en snåljåp?

Dela
(0)

SPARTERAPEUT. Jag och min man ser likadant på det mesta i livet, utom på pengar! Han är oerhört givmild och jag blir mer och mer snål. Något jag inte alls tycker att jag var förr. När vi reser med våra vänner tar min man först av alla upp plånboken och betalar notan med orden: Det jämnar ut sig sen. När vi har större fester och vi har bestämt att det ska vara knytkalas säger han frikostigt: Äsch, det är lättare att vi står för allt. Utan att ha rådgjort med mig innan! Nu har han även efterskänkt ett lån till sin bror som levt knapert i många år. Han var skyldig oss 5000 kronor, vilket min man plötsligt bara gav honom med orden: Strunta i de pengarna. Du behöver dem bättre än vi.
Det hela är jättesvårt att parera eftersom jag inte kan säga till när det händer och inför alla andra, då verkar jag vara en riktig snåljåp. När jag pratar med min man blir han bara sur och tycker att jag är petig. Nu börjar jag faktiskt själv tycka att jag är en snål person. Jag håller uppsikt över min mans utfall och frikostighet, blir alltmer misstänksam och observant på var pengarna tar vägen.
Marianne, 57
Inte är du någon snåljåp! Men det märks i ditt brev att det här verkligen är ett problem i ert äktenskap, och det är positivt att du tar tag i det och gör något åt saken. Din man tycker uppenbarligen om att vara givmild och jag antar att han får mycket uppskattning för det i er omgivning. Allt skulle vara frid och fröjd med den saken – om det inte vore för att det i praktiken även är dina pengar han är frikostig med. För om jag förstår dig rätt har ni gemensam ekonomi. Du och din man har mycket att vinna på att prata igenom er situation så att ni får en förståelse för varför ni agerar som ni gör.
Din man tycks vara både frikostig och impulsiv och det beteendet kan ha flera förklaringar, förutom att han antagligen tycker det är roligt att kunna glädja andra. Många tycker till exempel att det är obehagligt att kräva sina vänner och familj på pengar. Det kan finnas en rädsla för att andra ska ta illa upp. Då känns det enklare att stå för hela kalaset själv, även om det svider i plånboken. Och kanske är det inte bara oron för er ekonomi som gör att du är bekymrad. Kanske upplever du att han inte respekterar dig när han agerar på eget bevåg utan att höra efter vad du tycker.

Annons

Det kan underlätta att ta hjälp med den här typen av samtal, antingen av en familjeterapeut eller av en god vän som förmår vara neutral och inte ta parti. Syftet är inte att komma fram till att den ene har rätt och den andre fel utan att ni hittar en gemensam överenskommelse om hur ni ska hantera era pengar. I och med att du nu har tagit tag i problemet upplever jag att du har mycket goda möjligheter att kunna lösa det.

Vill du fråga om pengar? Mejla oss!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…