Annons

Annons

Här är våra 5 bästa tips för att plantera din egen amaryllis!

Plantera nu! Det är en härlig tradition att plantera amaryllislökar i kruka och se adventssäsongens ståtligaste blomsterlök växa i takt med ens egna julförväntningar.

Dela
(78)

julens blomma amaryllis

1. Snåla inte

Välj en bullig lök med friska rötter. Vill du ha en stor amaryllis med flera stänglar och stora blommor – då måste löken vara stor och du får vara beredd på att den kostar lite mer, än den färdigdrivna amaryllisen du kan köpa i kruka i mataffären under november-december.

2. Hitta bästa krukan

Planteringskrukan ska inte vara för stor. När löken är på plats ska det vara 2,5-3 cm mellan lök och krukkant. Om du planterar i plast- eller lerkruka spelar ingen roll. Fördelen med plastkruka är att den håller fukten bättre, medan lerkrukan ger ett mer levande och odlarmässigt intryck.

3. Jorden är inte hela världen

Lägg lite lecakulor i bottnen av krukan och fyll på med ett lager jord. All näring din amaryllis behöver finns redan lagrad i löken, därför duger vanlig enkel blomjord. Ställ ner löken försiktigt så att inte rötterna skadas och fyll inte på med mer jord än att lite knappt halva löken är bar. Vattna ordentligt, men inte så att jorden är dyngsur.

4. Ge värme och ljus

Ljuset i ett fönster är vad löken i krukan behöver. Extra skjuts får drivningen om du har ett värmeelement under. Vattning är inte så viktigt, en skvätt då och då räcker tills blad eller knopp börjar titta fram. Då kan du vattna lite oftare.

5. Ha tålamod

De lökar som köps så här års är kylbehandlade för att kunna ”luras” att blomma inomhus mitt i vintern och inte utomhus på våren, som är deras naturliga blomningstid. Även om det står ”blommar efter 6 veckor” på förpackningen, så är det ett riktmärke. Värme och ljus har betydelse, men just din lök kan bestämma sig för ett helt annat tidsschema utan att något är fel.

Annons

Tips! Se upp så du inte vattnar för mycket, så att stängeln blir för hög. Då kan amaryllissorterna med stora blommor lättare få krukan att tippa.

Av Maria Arnedotter
Foto: Bulbs, Nelson Garden, Floradania, Shutterstock

Julens favoriter i vår shop på nätet

Låga priser – snabba leveranser – fri retur


Amaryllis Sweet Nymph
Letar du efter en amaryllis med det lilla extra till julen - då måste du bara köpa denna! Sweet Nymph är en ljuvlig amaryllis med fyllda blommor i rosa med tydlig mörkrosa ådring och ljusare kanter. Detta är en kortare sort, så man behöver inte oroa sig över knäckta stjälkar då den blir ca 30-40 cm hög. Den får normalt 2-3 blomstänger som avlöser varandra under en blomtid på 6-10 veckor. Sweet Nymph utvecklades av Ton Peter van Nieuwkerk, som är en mästare på att förädla fyllda amaryllisar.

Gå till shoppen

Blockljus LED 3-pack
Ett set om tre snygga LED blockljus i äkta vax. Ljusen är mycket verklighetstrogna och ger ifrån sig ett varmt härligt sken från en låga i ständig rörelse. Lågan drivs av en magnet och upplevs som äkta stearinljus. Dessa ljus har flera fördelar; de tar inte slut, du riskerar inga bränder och du kan ha dem tända över natten och när du inte är hemma. Kan ställas in med timer på 4 eller 8 timmar. Eftersom ljusen är i vax bör de ej stå i direkt solljus.

Gå till shoppen


Läs mer om:

Dela
(78)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…