Annons

Annons

Här är hundarna som förändrat historien

Hunden är människans bästa vän. Vi har följts åt genom tusentals år och inte oväntat har våra fyrbenta kamrater en viktig – och ibland en avgörande roll – i historien. Mats Carlbom har skrivit en bok om hundarna som förändrade världen.

Dela
(42)

roosewelt-historiska–hundar

President Roosevelt med sin hund Fala i Ovala rummet. Bild: IBL/Shutterstock

1. Viktig i Vita huset

Nästan alla amerikanska presidenter har haft hund – en first dog i Vita huset hör helt enkelt till. En del har knipit politiska poänger åt husse och några har blivit populära kändisar på egen hand, eller ska man säga tass. Här ses Franklin D Roosevelt med skotska terriern Fala, som fick äran att bli staty med husse i Washington. I valet 1944 vann Roosevelt en storseger med över 53 % av rösterna. Många hävdar att rikets första hund hade del i den segern.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Richard Nixon kelar med Checkers, en cockerspaniel som hade en avgörande roll under husses väg mot Vita huset.

Självklart fick springer spanieln Spot följa med husse George W Bush på jobbet i Ovala rummet.

Portugisiska vattenhunden Sunny var first dog när Barack Obama var president.

obama-historiska-hundar

President Barack Obama med hunden Sunny. Bild: IBL/Shutterstock

2. I forskningens tjänst

Det var inte människan som var först i rymden – utan bästa vännen hunden. I november 1957 plockades en gathund upp i Moskva och tränades för att skickas upp i rymdkapseln Sputnik.
Lajka, som hon kallades, placerades bland annat i en centrifug för att förberedas inför rymdfärden. Själva uppskjutningen blev dock ännu mer plågsam då Lajka dog efter ett par timmar av överhettning och chock då värmesystemet i kapseln inte fungerade.

Många protesterade mot djurplågeri i forskningens tjänst, men forskarna menade att man tack vare Lajkas rymdresa fått bevis på att levande varelser kan överleva i tyngdlöst tillstånd i rymden. Hunden dog ju av andra orsaker.

3. En vän 
i vått 
och torrt

1815 seglade Napoleon från 
exilen på ön Elba mot Frankrike för att återta makten. Planen var dock nära att gå om intet då ex-kejsaren, i full uniform, föll överbord.

Han kunde nämligen inte simma och en hund blev hans räddning. Det var en newfoundlandshund som hoppade i och hjälpte Napoleon att hålla sig flytande till besättningsmännen kunde dra honom ombord.

Om inte hunden gjort sin historiska insats hade Napoleon inte återtagit makten, förlorat slaget vid Waterloo och därmed gett ABBA en monsterhit och ett internationellt genombrott.

4. Skilsmässa 
 efter hundbett

Påven Clemens VII tog 1528 emot engelske kungen Henrik VIII:s sändebud kardinalen Thomas Wolsey och hans hund Urian, som troget följde sin husse överallt. Kardinalens ärende var delikat: att få påven att ogiltigförklara äktenskapet mellan Henrik VIII och Katarina av Aragonien så att kungen skulle kunna gifta sig med Anne Boleyn.

Det hade möjligen gått vägen i utbyte mot pengar och politiskt inflytande om inte Urian anat fara när Wolsey enligt gällande ceremoniel skulle knäböja och kyssa påvens fot. När den påvliga foten närmade sig husses ansikte ryckte han ut till försvar och bet till – hårt!

Audiensen avslutades hastigt av en förargad och blödande påve, Wolsey med vovve skickades hem utan avtal – och Henrik VIII tog det historiska beslutet att bryta med katolska kyrkan och gifta sig med Anne Boleyn.

historiska_hundar

Läs om fler fyrbenta vänner i Mats Carlboms bok om hundar som påverkat vår historia.

 

Läs mer: 

Bilder på hundar underifrån

Din hund kan avgöra vem som är en dålig person

Så förändrade 22 hundar Mathildas liv


Läs mer om:

Dela
(42)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…