Annons

Annons

Här är 7 vanliga träningsfällor – och hur du undviker dem!

Ditt hälsosamma nyårslöfte är knappa tre veckor gammalt. Börjar motivationen redan tryta? Ta hand om frestelser, goda ursäkter och uppskjutar-sjuka – så kan du klara dig förbi dagen när flest bryter sina löften!

Dela
(10)

Ge inte upp även om du skulle missa en träning! Foto: Shutterstock-IBL.

Kunskapen finns där. Vi vet att det är bra att röra på sig mer och minska på socker och fett. Men vad gör man åt undanflykterna, svepskälen och inte minst alla semlor som nu lockar överallt?

Det har nämligen visat sig i studier att de flesta nyårslöften sällan håller längre än i tre veckor. För att vara exakt så är den 19 januari dagen då de goda ursäkterna tar över …

Annons

– Det är jättevanligt vid alla typer av hälsolöften att man går ”all in” i början. Och när man sedan misslyckas med att hålla fast vid löftet, exempelvis ”fyra dagar i veckan på gymmet” så blir man så besviken på sig själv att man ger upp träningen helt och hållet. Ett mer realistiskt nyårslöfte för en annars stillasittande person är att kanske börja gå på gymmet en dag i veckan. Eller varför inte nöja sig med en rask promenad, tipsar kost- och hälsocoachen Elisabet Nilsson.

Gilla Hemmets på Facebook

Träningscoachen Elisabet Nilsson. Foto: Privat.

Framför allt måste motivationen komma inifrån dig själv, menar hon. Du måste hitta ditt eget ”varför”.

– För egen del så är min motivation till att träna att jag vill vara stark nog att orka leka med min dotter, gå ut med hunden och bära tunga matkassar. Men jag ser det också i ett längre perspektiv. Jag vill leva länge. Jättelänge! När jag är 85 så vill jag kunna resa mig ur soffan utan att behöva hänga på rollatorn, berättar hon.

Men en tydlig målbild och motivation är inte allt. För att hålla kvar hälsopeppen under de 66 dagar som det i genomsnitt tar för en beteendeförändring att resultera i en ny vana (så håll ut till i början på mars!) kan du behöva rensa lite i vardagen. Se till exempel till att du lever ett liv där det finns tid och energi för en livsstilsförändring.

– Stressiga yrkesliv, en destruktiv kärleksrelation eller gräl med släkten tar mycket energi, och det är sådant vi också kan prata om under hälsocoachningen. Det är ofta givande för klienten när poletten ramlar ner och de ser att ”det är inte jag som är helt värdelös på att gå ner i vikt, utan lite handlar problemet också om att mina chefer ställer alldeles för höga krav på mig”.

Se upp för de 7 motivationsfällorna! Foto: Shutterstock – IBL.

 

7 vanliga fällor för motivationen!

Sätt inte för höga mål från början. Hitta ditt eget ”varför”.  Men lägg också märke till om det kanske finns något i din egen personlighet som får dig att tappa hälsopeppen på vägen.

Särskilt om du är en …

1. Allt-eller-inget-person

Du råkar ta en liten kaka trots att du lovat dig själv att inte äta så mycket sött, och tänker: Jaha, då kan jag lika gärna gå och köpa fyra semlor för då var den dieten ändå förstörd!

Hälsocoachen:

– Jag rekommenderar alltid mina klienter att inte se på hela dagen som en helhet, utan att i stället titta på varje måltid var för sig. Har du då i dina ögon ”misslyckats” med en måltid, så får du vara lite smart och schyst mot dig själv och titta på vad du kan göra med nästa måltid i stället, för att balansera upp det lite. Lägg också märke till när du faktiskt använder misslyckanden som ett alibi för att få frossa … Det kan finnas drag av ätstörning i den här personligheten.

2. Dåliga samvetet-typ

Du gör din hälsoförändring utifrån ett ”borde” och ett dåligt samvete gentemot omvärlden. ”Alla andra är ju ute och springer.”

Hälsocoachen:

– Bara för att andra löptränar måste inte du göra det. Det duger inte som motivation. Du måste hitta ditt eget ”varför”. Är det kanske att få vara frisk länge och kunna leka med barnbarnen? Eller något annat? Och fundera gärna på varför du har hamnat i det här hälsoläget från början? Varför röker du? Varför äter du för mycket? Ofta är det när vi uttalar saker högt som vi inser saker. Men det här kan också vara smärtsamma frågor som man kan behöva samtalshjälp för att ta sig igenom bra.

3. Räddhare

Din motivation att börja träna och äta bättre har mest varit skrämselhicka, då en nära anhörigs sjukdom gav dig ett bryskt hälsouppvaknande …

Hälsocoachen:

– Vännens hjärtattack kan fungera som en väckarklocka, men för att livsstilsförändringen ska bli bestående måste du hitta din egen motivation, och det ska mer handla om vad du vill kunna göra i livet än ”jag vill inte dö i en hjärtattack”. Att skrämma upp sig själv med skräckscenarion fungerar dåligt i längden eftersom vi har psykologiska filter som tränger bort hotet. Sätt dig i stället ner och jobba med din målbild. Hur vill du ha det i framtiden?

 4. Fatalist

Du ser ditt nuvarande hälsotillstånd som något orubbligt, nästan som ditt öde. ”Jag är tjock, så är det bara.”

Hälsocoachen:

– Jag kan ofta höra de här resonemangen från överviktiga: ”Så här har jag ju sett ut sedan jag var barn.” ”Men då tittar vi lite på hur det såg ut när du var barn”, säger jag. ”Vad åt du? Hur såg motionen ut?” Ofta har man ju blivit matad med för mycket mat och fått för lite rörelse ända sedan man var pytteliten. Då är det förstås en tuff resa man har framför sig nu, men man styr ändå själv över sin framtid.

Ta små, små steg i början, och när det blir bakslag, fundera: Vad lärde jag mig av det här? Har jag varit för hård mot mig själv när jag satte mitt mål? Har jag gjort en för konstig planering av veckan? I stället för att säga till sig själv ”jag är ju helt värdelös” så gör en vettig analys av saken, utan skuldbeläggande.

5. Perfektionist

Du sätter höga hälsomål från början. ”Minst fyra dagars intensiv träning ska det bli i veckan.”

Hälsocoachen:

– Sänk dina krav så att hälsomålet blir realistiskt i långa loppet. Fyra dagars träning i veckan är otroligt tidskrävande, med tanke på att du ska packa väskan, ta dig dit, duscha efteråt, och sedan hem igen. Det är nästan som ett jobb i sig ju. Kom ihåg att det går att träna på en träningsmatta framför tv:n också, och att valfri träning en dag i veckan faktiskt är en superbra början. När du sedan har fått in det i rutinerna så kan du om du vill belöna dig själv med att lägga till ett pass till.

6. Uppskjutare

Du vill gärna sluta röka. ”Men inte just nu, för det är så tufft med mamma.” Och du tänker lägga om din kost. ”Men den här perioden är så stressig på jobbet, så snabbmat är allt som hinns med.”

Hälsocoachen: 

– Var hamnar du hälsomässigt om tio år om du fortsätter så här? Om din gamla mamma är sjuk, behöver hon inte dig då stark och frisk? Om du har ett så stressigt jobb att du inte hinner ta hand om dig själv, hur mår du då om tio år? Försök att se på konsekvenserna i ett längre perspektiv, och tänk på att vissa

destruktiva situationer kan vi faktiskt behöva lämna för vår egen hälsas skull.

7. Hälsomartyr

Du ser det, medvetet eller omedvetet, som lite själviskt att ta den plats och tid för dig själv som en livsstilsförändring kräver. Livets alla plikter blir de perfekta ursäkterna för att bryta nyårslöftet.

Hälsocoachen:

– Att prioritera sina barn och sin familj är en jättefin och legitim ursäkt, men om man inte tar hand om sig själv först, hur ska man då kunna hjälpa andra? Om det går så långt att du blir sjuk, för att ditt immunförsvar är i botten, så drabbar ju detta också din familj. Tänk på att när du har det som stressigast i livet, så är det faktiskt då du behöver exempelvis träningen som bäst.

Våra nyårslöften i siffror …

● Cirka var femte kvinna och var åttonde man i Sverige har lovat sig själv något på nyår. Kvinnors löften handlar mest om att äta hälsosammare och stressa mindre, och män lovar mest sig själva att träna mer.

● En naturlig del av nyårslöften är att drabbas av bakslag. Forskning visar att under en tvåårsperiod efter löftet så råkar man i genomsnitt ut för 17 bakslag, som oftast sker när man hamnar i situationer som man inte riktigt hade planerat för. Det är hur man ser på motgångarna som avgör om man ”lyckas” med sitt löfte eller inte.

● Bara 12 procent av alla löften infrias.

Deppigaste dagen

Den brittiske forskaren Cliff Arnall har tagit fram en matematisk formel för att beräkna exakt hur deppig en dag är. Han hävdar att den tredje måndagen i januari är allra värst och kallar den för ”Blue Monday” (deppig måndag). Faktorerna som spelar in är bland annat vädret, ekonomisk skuld, tid som gått sedan julen och tid som gått sedan vi avgett våra nyårslöften och misslyckats med dem.

Dagen vi är mest benägna att kasta våra nyårslöften i sjön inträffar lagom till helgen därpå. Enligt en brittisk undersökning ger de allra flesta upp tredje fredagen i januari – dagen som därför fått det passande namnet ”Fail Friday”.

ANNONS


Träningsrulle
Träningsrullen, även kallad Tube roller eller Foam roller, kan användas antingen innan ett träningspass som uppvärmning eller efter ett träningspass för snabbare återhämtning. Träningsrullen ger optimal avspänning för musklerna och stimulerar ömma punkter och blodcirkulationen. Den mönstrade ytan gör att man kommer åt även de mindre muskelgrupperna och triggerpunkterna.

Gå till shoppen

Promenad- och löparlampa LED
Modernt och praktiskt alternativ till reflexer och ett perfekt armband till utomhusträningen! Ta en promenad eller joggingtur i detta LED-armband som gör att du syns extra bra i mörkret och dessutom är lätt att bära. Sätt lampan på arm eller fotled, välj mellan stadigt rött eller blinkade ljus. Justerbart och flexibelt kardborreband gör att träningsbandet passar alla. Batteri CR2032 ingår.

Gå till shoppen

Läs också:

Så blir ditt 2018 – enligt astrologen!


Läs mer om:

Dela
(10)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…