Annons

Annons

Här är 6 myter om mat – hur många har du koll på?

Fungerar det att göra detoxkurer? Kan man få hjärnskador av 
aspartam? Är det nyttigare med ekologisk mat? Här är sex 
matmyter läkaren Frida Duell har slagit hål på!

Dela
(28)

matmytpuff

1. ”Aspartam leder 
till hjärnskador”

Nej, det stämmer inte.

Det finns inga studier som visar kopplingen mellan aspartam och hjärnskador. Att aspartam är farligt för människor stämmer således inte bortsett från ett undantag. Personer med den ärftliga sjukdomen fenylketonuri (PKU) kan inte bryta ner aspartam vilket gör att ämnet samlas i kroppen. Sjukdomen är ovanlig och i Sverige testas alla barn för den vid födseln.

2. ”Laktosintoleransen 
i Sverige ökar”

I matbutikernas hyllor har utbudet av laktosfria mejeriprodukter exploderat. Stämmer den ökande konsumtionen med hur intoleransen i Sverige faktiskt ser ut?

Nja. Inte riktigt.

För att kunna bryta ner laktos krävs det ett enzym, laktas, som sitter i tunntarmens väggar. Alla friska barn har från födseln och fram till 4–5 års ålder detta enzym för att kunna bryta ner laktosen i modersmjölken. Hos de flesta slutar laktas att tillverkas när vi blir äldre, vilket gör oss laktosintoleranta. Däremot har vissa personer en förändring i genen som reglerar laktasproduktionen, som gör den aktiv även när vi är i vuxen ålder. Just Sverige och Danmark är två av de länder där flest vuxna människor kan bryta ner laktos. Här är det bara cirka 10 procent av befolkningen som är laktosintoleranta.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook
laktosintolerant

Bara cirka 10 procent av befolkningen i Sverige och Danmark är laktosintoleranta.

 

3. ”Detox hjälper njurarna att 
rensa kroppen på gifter”

Att göra en detoxkur brukar innebära någon form av fasta eller ensidig kost i form av juicer eller buljonger under en begränsad tid. Syftet är att försöka rensa kroppen på slaggprodukter och gifter.
Sanningen är att människan har två organ, levern och njurarna, som fungerar alldeles ypperligt för att rensa blodet från ämnen som inte ska vara där.

I dag finns det ingen forskning som stöder påståenden om detoxkurer.

Men eftersom det är många som under en detox utesluter mat med lågt näringsvärde, ohälsosamma fetter och ett överskott av animaliska produkter kan de uppleva positiva hälsoeffekter ändå. Ofta är det tack vare att de utesluter just sådant man inte mår bra av snarare än att en ensidig kost gör underverk.

 

4. ”Det finns 
inget som heter kött
allergi”

Jo, faktiskt!

Blir du biten av en fästing kan du ha kolossal otur och drabbas av köttallergi. Fästingar har nämligen ett ämne i sina magar som heter alfagal, vilket också finns i kött. När en människa får i sig alfagal genom huden och in i blodet via ett fästingbett kan immunförsvaret reagera genom att skapa speciella antikroppar. När du sedan äter kött aktiveras dessa antikroppar och en allergisk reaktion uppstår. Det är dock bara däggdjur (nötkött, gris, viltkött och lammkött) du blir allergisk mot, både kyckling och fisk går att äta. Cirka 200 personer i Sverige har diagnosen och det är fortfarande en relativt nyupptäckt allergi.

 

5. ”Ekologisk mat är 
alltid bättre”

Nja, här finns olika uppfattningar!

När man äter mat som inte är ekologisk riskerar man att få i sig kemiska bekämpningsmedel, men livsmedelsverket menar att det finns en stor marginal till de nivåer som skulle kunna ge långsiktiga hälsoeffekter.
Naturskyddsföreningen tycker däremot inte att man kan bortse från de cancerframkallande och hormonstörande egenskaper som vissa av de här bekämpningsmedlen faktiskt har. De menar också att alla hormonstörande ämnen inte fångas upp av de tester som en bekämpningsmedelstillverkare måste genomföra, och dessa tester 
utvärderar bara substanserna en och en, vilket gör att eventuella cocktaileffekter inte kan uteslutas.

Och ekologiska ägg?

De innehåller i snitt tre gånger mer dioxin än ett vanligt ägg. Dioxin är ett miljögift som hamnar i sjöar och hav – och i fettet hos fet fisk och sedan i fågelfoder, tror man. Höga halter av dioxin har i djurförsök visat sig påverka utvecklingen av hjärnan, och det misstänks också påverka immunförsvaret, hormoner, 
fortplantning och cancer
utveckling.

ägg

Ekologiska ägg innehåller i snitt tre gånger mer dioxin än ett vanligt ägg.

6. ”Kosttillskott 
är alltid bra”

Nej, det stämmer inte.

Det kan vara frestande att ta 
extra vitaminer och mineraler men om du inte vet att du 
har brist på något så avvakta. Ett kombinationspreparat 
med flera olika antioxidanter har visat sig öka risken för hudcancer hos kvinnor, och en stor studie i ämnet beta
karoten utförd på storrökare fick avbrytas i förtid då risken att få lungcancer visade sig vara kraftigt förhöjd hos gruppen som fick betakarotentillskott. (Risken gällde dock inte ickerökare.) Att kombinationen av antioxidanter, mineraler, fibrer och andra substanser i frukt, grönsaker och fullkornsprodukter förebygger en mängd sjukdomar är fortfarande vedertaget, men att kosttillskott skulle kunna åstadkomma dessa effekter på egen hand har man inte kunnat se. Få 
i dig antioxidanterna genom maten du äter i stället.

Frida_Duell1

Läkaren Frida Duell listar fler myter i sin bok Mat, myt, vetenskap: Läkarens recept.

Dessa sex matmyter är bara några av de som läkaren Frida Duell har samlat i sin nya bok Mat, myt, vetenskap: Läkarens recept.

Text: Thowe Wagner Larsson

Foto: Shutterstock, Rickard Runnerstam/Norstedts

Läs mer:

Therese, 39, blev fri från reumatism: Jag ändrade kost 
– och värken försvann


Läs mer om:

Dela
(28)Annons


Annons

Laddar nästa sida…