Annons

Annons

Här är 5 saker du kanske inte visste om Lasse Berghagen

Folkkäre Lasse Berghagen har varit allt från "Sveriges Bob Dylan" till hyllad allsångsledare på Skansen. Här är fem saker du kanske inte visste om artisten.

Dela
(984)

1. Chaufför åt Bob Dylan

Ögonsten. En A-Ford från 30-talet. Inköpt 1966. Bild: IBL

Lasse Berghagen fick sitt första skivkontrakt under 60-talet. Och som ung man med (relativt) långt hår fick han givetvis epitetet ”Sveriges Bob Dylan”. I egenskap av detta fick den då 20-årige Lasse Berghagen agera Dylans turnéledare originalets besök i Sverige i april 1966. I det uppdraget ingick även att fungera som chaufför. För det speciella tillfället hade han lånat Barbro ”Lill-Babs” Svenssons Mercedes. Den motorintresserade Lasse Berghagen ägde dock också en  A-Ford från 1930 som han köpte redan 1966.

2. Lånad Björn?

Teddybjörnarna Fredriksson och deras besjungare. Bild: IBL

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

”Teddybjörnen Fredriksson” är en av Lasse Berghagens mest kända och älskade låtar. Sången brukar också vara på tapeten när eleganta låtstölder- lån diskuteras. Som till exempel här. I det här fallet är det likheten med Tim Hardins ”The Lady came from Baltimore” som är i fokus.

3. Hårfager

En välfriserad Lasse med dottern Malin, 1967. Bild: IBL

Lasse Berghagen har inte bara stuckit ut med sin musik genom åren utan även genom sin längd och sin oklanderliga frisyr. 1966 var Lasse Berghagen modell i Herrfrisörföreningens kampanj med frisyren Toppen. Lockarna klipptes då och under lång tid framöver av Bosse på innesalongen Hårspecialisterna, berättar tidningen King.

4. Chockad morfar

Lasse Berghagen och Lill-Babs fick dottern Malin tillsammans på 60-talet. Han blev dock något perplex när dottern en dag kom hem och meddelade att Lasse skulle bli morfar.

– Jag fick en chock när Malin kom hem och frågade om jag hade något emot att bli morfar? Morfar – det var ju någon med pläd och filttofflor – och jag var 42, har han sagt i Hemmets Veckotidning.

5. Färgstarka kompisar

Lasse Berghagen har genom åren träffat och blivit vän med många kollegor som varit i samma bransch. Och Berghagen verkar inte göra någon skillnad mellan genre. Han är till exempel mångårig golfkompis med Iron Maidens trummis Nicko Mcbrain. Under inspelningarna av ”Så mycket bättre” blev han även god vän med rapparen Petter.  Det verkar även som att Lasse Berghagen varit mån om att prata med rappare på rappares vis och med präster på latin. Eller hur ska man tolka den här påskhälsningen från Berghagen som Petter postade på Instagram tidigare i vår?

En kärnfull hälsning kompisar emellan. Bild: Instagram

Golfkompisar. Jesper Parnevik, Nicko McBrain, Lasse Berghagen och Bill Murray. Bild: IBL

Källa: DN, Året Runt, King 

 

Läs också:

5 saker du kanske inte visste om Björn Skifs


Läs mer om:

Dela
(984)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…