Annons

Annons

Hans Roslings son och svärdotter fortsätter att arbeta för en bättre värld

Hans Rosling var en mästare på att få publiken att lyssna när han pratade om utvecklingen i världen. Bakom hans underhållande föreläsningar finns en programvara som hans son Ola utvecklat tillsammans med sin fru Anna. När Hans dog förlorade de en älskad pappa, svärfar och farfar. Nu för de hans arv vidare.

Dela
(979)

Hans Roslings son Ola och hans fru Anna

Ola och Anna utvecklade dataprogrammet som omvandlar statistik till lättfattlig information. Tillsammans med Olas pappa Hans Rosling skapade de organisationen Gapminder. Bild: Jennifer Glans 

Hans Rosling trollband sin publik med sitt engagerande och oefterhärmeliga sätt att föreläsa. Med hjälp av barnbarnens legoklossar förvandlade han torr statistik till begripliga siffror – och fick oss att tro på en ljusare värld. Men även om den karismatiske professorn naturligtvis hade stenkoll på de flesta siffror han presenterade var det ofta sonen Ola och svärdottern Anna Rosling Rönnlund som såg till att siffrorna blev begripliga och hjälpte honom att utveckla presentationerna.

Annons

– Vi gjorde siffrorna greppbara, jämförbara och användbara, säger Anna som såg till att Hans Rosling skippade all intellektuell ”mumbojumbo” för att publiken skulle orka lyssna och ta till sig livsviktig kunskap om hur det förhåller sig med den globala världshälsan – att allt inte är nattsvart. Tvärtom.

– Det går inte att få folk att ta in ett budskap om du använder ett alltför akademiskt språk, som till exempel ”dubbel logaritm”, säger Anna Rosling Rönnlund som fick Hans Rosling att tvätta bort alltför komplicerade begrepp och växla in på ett enklare spår innan han började föreläsa för den stora massan.

Det visade sig också att Hans Rosling passade perfekt i rollen som föreläsare som med hjälp av statistik ändrar publikens bild av hur världen verkligen ser ut. Bakom den torra akademiska fasaden fanns det en varietéartist som älskade att stå på scenen.

Som ung drömde Hans Rosling om att bli svärdslukare och Ola minns när hans pappa en kväll stegade in i den då tioårige sonens sovrum för att förkunna att han ville bli ståuppkomiker.

– Jag svarade: Det ska du absolut inte bli, säger Ola och skrattar gott åt minnet.

Med publiken som rekvisita, eller lego
bitar, glas eller vad han råkade ha för händer visade han att klyftan mellan fattiga och rika inte är så gigantisk som vi tidigare trott efter att år efter år ha matats med hur eländigt allt är i världen.

Många minns säkert galan Hela Sverige skramlar som hölls på hösten 2015 till förmån för människor på flykt. Där tog Hans Rosling publiken till hjälp för att visa att vårt lilla land, tvärt emot vad många tror, bara tar emot en bråkdel av jordens befolkning som befinner sig på flykt undan krig, att 90 procent av alla flickor faktiskt går ut grundskolan samt att 80 procent av världens ettåringar är vaccinerade mot de vanligast förekommande sjukdomarna.

Man kunde höra en knappnål falla i Globen när tusentals fick sina fördomar söndersmulade.

Nu när superstjärnan, faktamissionären, ståupparen och varietéartisten stigit av scenen för gott infinner sig frågan: Hur ska Ola, Anna och deras team på stiftelsen Gapminder axla professorns fallna mantel?

– Vi har inga ambitioner att bli en ny Hans Rosling. Han var bäst på det han gjorde och det kan ingen kopiera, säger Ola när vi träffas hemma i familjens trivsamma etagelägenhet, som förutom Anna och Ola även bebos av tre barn mellan åtta och tolv år samt katterna Fegis och Katastrof.

Det är fantastiskt spännande att lyssna till när Ola och Anna, ofta i mun på varandra, berättar om sin hjärteprojekt Gapminder som bildades 2005. Organisationens målsättning är att med hårda fakta bidra till en god global utveckling genom att göra statistik rörande sociala, ekonomiska och miljörelaterade frågor lättillgängliga och superenkla att förstå oavsett om du är ett litet barn eller en stor makthavare.

– Just nu håller vi på att färdigställa en bok som vi började arbeta på tillsammans med Hans Rosling där vi försöker få ner på pränt det som han var så duktig på att förmedla från scen, säger Ola.

Deras fokus ligger i att föra ut faktabaserad kunskap om de basala globala utvecklingstrenderna till skolelever.

– Vi har ett team som är ute och föreläser i skolorna. Vårt syfte är att se till att eleverna får ta del av den verklighet som gäller här och nu. Förhoppningen är att på sikt kunna implementera våra verktyg i läroplanen, säger Ola som menar att folk är mästare i att med ryggmärgsreflexen slå fast att världen är tudelad – vi är rika, de är fattiga och vi som lever i överflöd skor oss på dem som lever i armod, vilket inte är sant.

– Då uppstår sådana här brutala konflikter i huvudet om stora orättvisor och klyftor. Det är väldigt lätt att det skenar iväg och på så vis uppstår en väldigt dramatisk världsbild som, när man dissekerar den i detalj, inte alls är så dramatisk. Därmed inte sagt att man inte ska ta de riktigt stora hoten på allvar, som den enorma fattigdomen, risken för att en världsomfattande epidemi bryter ut, att det sker en global finansiell krasch, kriget i Syrien samt klimatet. Detta är hot som vi verkligen inte ska bortse ifrån, säger Ola.

Tuff retorik

Ett exempel på ett reellt hot var ebolaepidemin som härjade i Västafrika 2014. Då kastade Hans Rosling allt han hade för händer och begav sig till Liberia för att arbeta med att försöka begränsa smittspridningen vilket också lyckades.

Där Hans Rosling emellanåt tenderade att bli ganska tuff i sin retorik väljer Ola och Anna ett mjukare tonläge när de är ute och föreläser. För att stå på scen och möta en publik är något som ligger båda varmt om hjärtat.

– Även om vi inte är kopior av Hans Rosling är vi duktiga på att föreläsa. Men i stället för att ha bara en fixstjärna är ambitionen att bli så många stjärnor som möjligt som kan före-
läsa i skolorna. Vi är mer intresserade av folkbildning på golvet än av att vara rockstjärnor på scen, säger Anna som är kreatören inom Gapminder medan Ola, som producerar mycket av programvaran, ser sig själv som innovatören. Då var väl Hans Rosling 
estradören, kan man tänka.

Även om Ola aktar sig för att göra anspråk på att bli en kopia av sin pappa avslöjar hans fru att makens föreläsningsstil påminner om Hans Rosling, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på det biologiska och sociala arvet.

– Dessutom har Ola hållit på med teater under många år och har en enorm förmåga att strukturera information så att den blir begriplig för folk, säger Anna.

Det hände att människor utgick från att Hans Rosling var Gapminder, när det i själva verket var så att verktygen han använde sig av på scen hade utvecklats av sonen och svärdottern.

– Alla har utgått från att det var Hans Rosling som definierade och drev verksamheten, att han delegerade jobb som vi sedan gjorde på hans order när det i princip var tvärtom, säger Ola och påpekar:

– Vi har hållit på med siffror i 18 år och aldrig har någon kunnat beslå oss med att ha räknat fel. Vår trovärdighet bygger på att vi är noga med siffrorna.

Hans Rosling hade ett unikt sätt

Det var aldrig meningen att Hans Rosling skulle bli den förgrundsfigur för Gapminder han kom att bli.

– När vi fick barn och blev helt uppslukade av familjelivet kände vi att ”okej, låt Hans Rosling ställa sig på scen”. Han fick med sig ett material som jag och Anna arbetat med dag och natt under sex år.

Hans Rosling

Hans Rosling drömde aldrig om att bli en superstjärna. För honom var budskapet i föreläsningarna det allra viktigaste. Bild: IBL

Föreläsningen blev en succé och ikonen, mannen, myten, rockstjärnan och missionären Hans Rosling var född.

– Han har lärt upp en hel värld genom sitt unika sätt att visualisera siffror på ett lättförståeligt sätt, säger Anna som med glädje minns alla spännande men också flamsiga, tramsiga, intensiva och bråkiga jobbdiskussioner de haft med Hans Rosling.

– Vi kunde vara brutalt ärliga mot varandra eftersom vi var en familj. Hade vi betett oss likadant i en annan situation hade ingen stått ut. Då hade någon antagligen fått sparken, säger hon och skrattar.

De brukade träffas på kvällarna hemma hos Ola och Anna för att Hans Rosling skulle kunna kombinera jobb med samvaro med barnbarnen som älskade sin farfar.

– De saknar honom enormt mycket, precis som vi gör, säger Anna och minns en svärfar och farfar som älskade att bygga sandslott tillsammans med barnbarnen.

Läs också: 12 sätt att göra världen bättre

Extremt lekfull

Även som pappa åt Ola och hans två syskon Anna och Magnus var Hans Rosling en för sin tid udda fågel.

– Vi spelade dataspel och bordshockey och sprang orientering ihop. Han var extremt lekfull, säger Ola.

Den närmaste familjen har känt till hans sjukdom sedan han fick diagnosen för ett år sedan. Hans Rosling lät inte cancern stoppa honom från att arbeta in i det sista.

– Att jobba tillsammans med en person samtidigt som man förbereder sig på hans bortgång var emellanåt rätt plågsamt. Saker som är yrkesmässigt akuta känns plötsligt väldigt futtiga. I relation till liv och död blir det mesta futtigt, säger Anna.

Hans Rosling Roslings sista vilja var att en minnesfond skulle starta i hans namn.

– Tanken är att Roslingspengar ska delas ut till folkbildare inom global hälsa som 
arbetar i pappas anda, säger Ola.

Intervjutiden är slut och när jag lite diskret sneglar på klockan konstaterar jag att jag överskridit tiden med två timmar. Lika mästerlig som Hans Rosling var på att trollbinda sin publik, lika duktiga är Ola och Anna på att fängsla sina åhörare!

 

Fakta om Hans Rosling

Hans Rosling

Bild: IBL

1948 föddes Hans Rosling i Uppsala och växte upp i ett rum och kök med utedass på gården.

1967 började han studera medicin på Uppsala universitet. Under utbildningen träffade han sin fru Agneta.

1972 gifte de sig och åkte tillsammans som utbytesstudenter till Indien.

1975 fick Hans Rosling sin 
läkarlegitimation och började arbeta som läkare i Hudiksvall.

1979–81 arbetade paret Rosling 
genom Afrikagrupperna i Moçambique, han som läkare och hon som barnmorska.

1986 disputerade Hans Rosling 
med en avhandling om en okänd 
förlamningssjukdom som han upptäckt 
i Moçambique.

1993 var han med och startade 
Läkare utan gränsers Sverigeavdelning.

1999 blev han professor i internationell hälsa på Karolinska institutet.

2005 grundade han organisationen Gapminder tillsammans med sonen Ola och svärdottern Anna.

2012 tilldelades Hans Rosling 
utmärkelsen Årets svensk i världen ”för 
sitt enträgna och innovativa folkbildande arbete med att sprida kunskap om 
världens och mänsklighetens utveckling”.

2017 Hans Rosling dog den 
7 februari.

 

Läs också:

5 röster om Hans Roslings bortgång

 


Läs mer om:

Dela
(979)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…