Annons

Annons

Hanna googlade ordet ”äventyr” – och fann drömprinsen på fjället

Tre sökord på Google och Hanna fann sin drömprins! 
På köpet får hon leva vildmarksliv på hästryggen i Vemdalen. – Vi är på rätt plats i livet nu, båda två! säger hon.

Dela
(80)

fjall1

Idag älskar Hanna sitt liv lika mycket som hon älskar Johan. – Jag är så glad att Hanna sökte ett äventyr, säger han.

Hösten har kommit till Vemdalen. Fjället lyser av alla vackra färger. För Johan och Hanna har ännu en intensiv sommar avslutats och de förbereder sig för vintersäsongen. Tillsammans driver de Trumvallens Fjällridning och det var där deras kärlekshistoria började.

Annons

– För fem år sedan var jag en turist som sökte ett äventyr – och det fick jag verkligen, säger Hanna.

Våren 2012 kände Hanna, som var gymnasielärare i Göteborg, att livet stagnerat. Inget var roligt längre, hon kände sig less på allt. Hennes pappa gav henne pengar för att hon skulle göra något som kunde pigga upp. Hanna googlade, skrev in tre ord: äventyr, kofösning och västernridning. Det första som dök upp var fjällridning i Vemdalen.

– Perfekt! Jag bokade direkt in mig på en femdagars ridtur, berättar Hanna, som är en van ryttare.

Hon åkte upp till Vemdalen där hon fick träffa gruppens guide, Johan. Tillsammans med andra red de ut på fjället och i fem
dagar njöt hon varje sekund av stillheten,
naturen och miljön. Här kunde hon släppa allt och bara vara.

När hon kom hem saknade hon Vemdalen och naturen, tomhetskänslan inom henne kom tillbaka. Då kom tanken på att hon ville göra om resan nästa sommar och stanna i åtta veckor under sommarlovet. Hon skulle kunna ta med sin egen häst, för att träna den…

– Jag var imponerad av hur Johan hade lyckats få sina hästar lugna. Jag ville lära mig av honom – och jag saknade naturen.

Hon mejlade Johan och frågade om hennes idé var möjlig att genomföra. Hon föreslog även att hon kunde hjälpa honom på ranchen och ta emot turister.

Imponerade på Johan

Johan berättar att han kom ihåg att han tyckt hon varit så glad och trevlig när hon var där, fast några varmare känslor hade han inte då. Men han svarade att hon kunde komma nästa sommar.

Sommaren kom och så bar det av norrut, denna gång med häst. Och trots att hon inte kände Johan särskilt väl kändes allt naturligt från första stund.

– Då jag och en vän höll på att bygga nytt tak på ett av stallen började Hanna hjälpa till. Jag var imponerad över att hon var händig, säger Johan.

Hon hjälpte honom även med hans guidade turer. Den midsommaren hölls en stor bröllops- och midsommarfest på ranchen. Hanna blev inbjuden och träffade då Johans morbröder som sa: ”Du kommer inte att komma härifrån, du blir kvar här, det ser vi.”

– De är kloka män. Tänk, vad rätt de fick, säger Johan.

Den sommaren red Hanna varje dag på fjället. Hon hade tid att tänka och reflektera över sitt liv. Hon minns speciellt en barndomsdröm.

– När jag var sju år önskade jag varje kväll att jag skulle få flytta till vildmarken. De senaste åren hade jag förträngt den drömmen, nu kom den tillbaka till mig.

Hon började även inse att känslorna för Johan hade förändrats. När
sommarlovet gick mot sitt slut tog hon mod till sig och berättade att hon
skulle sakna Johan.

– Jag kände likadant, men hade inte vågat säga något. Jag ville inte att Hanna skulle åka hem, det skulle bli så tomt utan henne. Jag sa att hon skulle lämna hästen kvar och komma tillbaka efter en månad.

Hon skulle kunna hyra hus i Vemdalen och söka lärarjobb, föreslog Johan, så att de kunde gå försiktigt fram och känna efter.

Så Hanna lämnade hästen och åkte hem till sitt lärarjobb, men insåg direkt att det inte skulle gå. Det ska inte vara så här. Betong, klotter och asfalt, det kändes som att hon var i ett fängelse när hon vandrade runt i den
stora skolbyggnaden.

– Jag saknade Johan. Fjället, vildmarken, luften, friheten. Allt. Tankarna snurrade i
huvudet på mig. Jag var 36 år men tänkte att jag hade fått en tidig 40-årskris.

Efter en månad, då hon kom för att hämta sin häst, passade hon på att ringa runt till skolor och fråga om lediga jobb innan hon åkte hon tillbaka till Göteborg. Väl hemma igen kände hon sig mest förtvivlad och kunde inte sluta tänka på Johan. Men så, efter 
två dagar, ringde telefonen och hon fick veta att det fanns ett vikariat på en skola fyra mil från Vemdalen. De ville att hon skulle börja om en vecka.

– Jag bollade beslutet med en vän som sa åt mig att åka, annars skulle jag ångra mig.

Hanna sa upp sig, hyrde hus i Vemdalen och packade in de möbler i sin hästtransport som hon ville ha med sig.

– Jag hade bestämt mig för att prova att bo där i två månader. Kändes det rätt skulle jag åka till Göteborg på höstlovet och tömma lägenheten, ta med hästen och flytta upp för gott.

Under åtta veckor var de tillsammans varje dag och en stark kärlek började växa fram. Hanna insåg att det inte var någon livskris, hon var djupt förälskad i Johan och ville leva med honom. I oktober 2013 gick flyttlasset till Vemdalen.

Hanna har hittat lugnet hos Johan. – Vi känner båda en enorm trygghet.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om
 detta. Jag tänkte ibland: Vem vill ha en flintskallig man som lever ett cowboyliv ute i vildmarken med sina hästar, säger Johan.

Delar drömmen

Johan har drivit ranchen sedan många år tillbaka. Det var hans dröm och livsverk. Efter ett par månader flyttade Hanna in hos Johan. Och hon visste vad hon gav sin in i.

–  Min dröm och Johans dröm blev vår dröm tillsammans. Vi är på rätt plats i livet just nu, båda två. Jag hade tur som hittade Johan. Jag googlade upp dig, älskling, säger Hanna.

Nu har hon hunnit lärt känna många i byn och blivit varmt mottagen av Johans släkt. Johans barn från tidigare förhållande har hon fått en fin relation till och hon har inte för en dag ångrat sitt beslut.

– Jag känner mig accepterad och uppskattad av Johans barn, det visade de tydligt när jag fick min första julklapp av dem…

Hanna berättar att hon länge velat ha katt, men Johan påstod att han var allergisk. En dag då Hanna och Johans dotter pratade om katter sa Hanna: ”Synd att din pappa är 
allergisk, annars hade vi haft katt.” Dottern svarade: ”Va, är pappa allergisk, det tror jag inte att han är.”

Plötsligt ändrades kattbeslutet, eftersom Johans barn tyckte att Hanna skulle ha en kattunge och sedan fick pappa säga vad han ville.

– Jag var inte allergisk, jag gillade inte katter, men det kunde jag inte säga till Hanna rakt ut i början. I dag är vår Billy Bob min bästa vän, det var ett bra beslut som barnen tog, säger Johan.

Bytte ut hela garderoben

Många undrar om Hanna saknar Göteborg, och om det var en stor omställning mentalt att flytta. Men det tycker hon inte, däremot fick hon byta ut hela sin garderob, alla tunna finkläder fick ersättas med varma och rejäla.

– Fast en gång i månaden, när jag har pms, vill jag ha flärd och lyx, säger Hanna, och Johan fyller i:

– Då åker påfågeldräkten på och jag vet att nu är det två dagar när jag ska hålla mig i bakgrunden. Då åker hon in till Vemdalen, sätter sig på fiket och dricker caffe latte och äter massor med blåbär, skrattar Johan.

För Hanna blev livet bättre på alla plan
 efter flytten. I dag älskar hon sitt liv! Tidigare sökte hon efter ett sätt att må bättre, hon provade yoga för att få ro inombords. I dag behövs det inte, hon hittar lugnet ändå.

–  Min dröm 
och Johans dröm 
blev vår dröm 
tillsammans, säger 
Hanna.

Johan och Hanna har ingen klocka, tiden styr inte deras liv till vardags. Bara då 
turisterna kommer och på jobbet har Hanna klocka.

– Vi upplever båda en enorm trygghet och kompletterar varandra. Jag är så glad att
Hanna sökte ett äventyr, annars hade jag 
inte fått hålla om henne varje dag, säger
Johan.

Text: Anna Olofsson  Foto: Izabelle Nordjell

Här kan du läsa mer om Trumvallens Fjällridning!

 

Läs mer:

Kära på nytt efter 30 år

evapellepuff


Läs mer om:

Dela
(80)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…