Annons

Annons

Robert Wells firar 25 år med Rhapsody in Rock!

Dela
(0)

Robert Wells

Vägen har inte alltid varit rak för 25-årsjubilerande Rhapsody in Rock, men spelglädjen har alltid funnits där för Robert Wells.

Till de första Rhapsody-konserterna fick han tvångskommendera vännerna. I dag är Robert Wells megastjärna i Kina och har spelat i Royal Albert Hall i London med sitt stora gäng. Inför jubileumsturnén kan han se tillbaka på ett kvarts sekel långt musikäventyr!

Annons
Robert Wells

– Som ung såg jag ut som en rund Harry Potter. Jag var lillgammal och hade kort hår, fluga och blazer. Lyckligtvis blev jag inte mobbad och det kan bero på att vi var ett helt gäng nördar på Adolf Fredriks musikskola som älskade att gå på Operan och Konserthuset.

Det var en gång en liten pojke som åkte på semester till Båstad med mamma, mormor och storebror. De bodde alla på det lilla pensionatet Tallhögen, vägg i vägg med systrarna Maja och Alice. Kvinnorna fick kontakt och mamma Monica fick veta att Maja var pianofröken hemma i Stockholm. Robert hade visat stort intresse för mormors piano och unge herr Wells var genast med på noterna. Redan vid första privatlektionen var han fast och insåg att det här var hans livsmelodi.
Rubinstein, Borge, Grieg och Chopin blev hans idoler. All ledig tid tillbringades vid pianot. Från fjärde klass blev det Adolf Fredriks musikskola och 16 år gammal antogs han som den yngsta eleven någonsin till Musikhögskolan.
Men där hängde det på håret att sagan om musikunderbarnet Robert Wells hade fått ett slut!
– Jag är verkligen glad att jag inte bröt ihop fullständigt efter det som hände där. Eller att jag inte gav upp tanken på att våga blanda olika musikstilar, säger Robert och visar runt i sitt kombinerade kontor och studio på Kungsholmen.
Lägenheten som en gång hyrdes av Tage Erlander är sedan många år omvandlad till noternas och tonernas boning. Här har många låtar skapats och konserter förberetts. I veckan är det premiär för 25-årsjubilerande Rhapsody in rock-turnén med start i Vänersborg.
– Den här gången återgår vi till ursprunget med en stor symfoniorkester och kompmusiker på 60 personer och med två av de gästartister som jag jobbat närmast med, Sofia Källgren och LaGaylia Frazier.
Som vanligt blir det en rejäl blandning från klassisk musik till hårdrock.

Professorn skällde ut honom
Genreöverskridande musik har blivit Roberts signum så det var tur att han vågade ifrågasätta och trotsa sin pianolärare i tonåren!
– Jag skötte mina studier men jag var tvungen att försörja mig. Pappa hade lämnat familjen när jag var ett halvår och min mamma hade flyttat till sin nye man. Jag bodde ensam kvar i lägenheten och spelade på Engelen och andra pubar i Gamla stan och på Söder på kvällarna. Jag älskade den klassiska musiken men brann även för jazz, boogie, pop och hårdrock. Som barpianist fick jag utlopp för mina musikkänslor, jag lärde mig mycket och jag kunde betala hyran och köpa mat.
Men på Kungliga Musikhögskolan ansågs allt utanför den klassiska musiken som något fult. När pianoprofessorn fått vetskap om vad unge Wells sysslade med på kvällarna kallade han in honom, spände ögonen i honom och gav honom en rejäl utskällning. Han ställde krav på att Robert omedelbart skulle sluta upp att spela jazz, boogie och all annan ”skräpmusik”. Ville han inte lyda kunde han lämna skolan!
– Jag blev helt knäckt och var mycket, mycket nära att ge upp. Men efter en sömnlös natt ringde jag mamma som stod på min sida och omedelbart kontaktade skolan. Det slutade med att jag fick byta lärare – och kunde fortsätta med att spela jazz och pop på fritiden.
Som en liten protest mot trångsyntheten att musik skulle stoppas i olika fack och att en klassisk pianist skulle se prydlig ut lät han håret växa.
Växte gjorde också högen med jobbanbud. Efter skolan blev han kompmusiker, eller komphund som Robert själv säger, till bland annat Jerry Williams, Eva Bysing och Svenne & Lotta, och som 21-åring blev han Lill-Babs kapellmästare. Med åren blev det många turnéer, jobb på stora scener varvade med små spelningar på krogar och i köpcentrum. Det var ett slitigt liv och ofta ganska långt från det Robert en gång strävat efter.
1989 bestämde han sig för att förverkliga sin gamla dröm att kombinera klassisk musik med rock. Den allra första Rhapsody in Rock-konserten hölls i Sundsvall och Robert hade fått med sig Gävleborgs symfoniorkester, Anders Berglund och ABBA-gitarristen Lasse Welander.
– Det gick inte så bra. Eller rättare sagt – det blev en totalkatastrof, säger Robert och ruskar på sin långa hårman.
Fast i dag kan han unna sig att le åt minnet.
– Vi var 67 på scen och det kom 80 personer. Dagen efter började publiksiffran närma sig 100 betalande. Den tredje konserten hölls på Berns i Stockholm och då steg publiksiffran rejält och även tv var på plats. Fast ska sanningen fram så hade vi tvångskommenderat dit många av våra vänner.
Slog igenom i tv 1997
Robert blev känd för hela svenska folket 1997 när Så ska det låta började sändas i TV.
– För mig själv och för Rhapsody kom det stora genombrottet året efter. Jag fick i uppgift att arrangera en bred musikunderhållning på Victoriadagen på Öland med bland annat Sankt Petersburgs symfoniorkester, Jill Johnson, Björn Skifs och Peter Harryson.
Det gänget fortsatte sedan tillsammans och äntligen blev det succé – både i Sverige och utomlands! Framgångarna fortsatte och listan på artister, orkestrar och musiker som turnerat med projektet under åren är lång. När Robert blickar bakåt är det också mycket som förändrats under de här 25 åren. Inte minst han själv.
– Jag har blivit säkrare, mer avslappnad och tryggare i mig själv, säkert mycket tack vare mitt jobb. Men jag vet också vad jag vill och vad jag står för och är inte rädd för att säga ifrån om jag tycker att något är fel.
– Det största i mitt liv var när jag blev pappa till Oscar och Theodor. När jag var ung ville jag verkligen inte skaffa barn. Men när jag fyllde 30 hände något – och både jag och Maria började längta intensivt efter att bli föräldrar.
Maria är Roberts livs kärlek som han mötte på Rhodos 1991. Genom åren har de två varit sambor och även arbetskamrater. Maria är sångerska i gruppen Vocalettes och paret har turnerat flitigt ihop genom åren. För fyra år sedan förvånade de världen – och sina bästa vänner – genom att gifta sig på stranden i Naples i Florida.
– Efter alla år kände vi att vi verkligen ville gifta oss.
Familjen är viktigast av allt och sönerna hänger ofta med ut på spelningar eller resor. Drömkvällen är när alla är samlade, äter något hemma i köket och sedan spelar lite tv-spel eller tittar på film ihop.
Grabbarna följer också i sina musikaliska föräldrars fotspår:
– Oscar är en redan grym dansare. Theo vill utbilda sig till dataprogrammerare, men han är också en hejare på gitarr och trummor. Vill de resa eller börja jobba efter gymnasiet ska de veta att de är fria att göra så. Det viktigaste är att de lär sig ta ansvar för sina liv, att de gör medvetna val.
Och det gör de redan. När Oscar nyligen tog körkort föreslog Robert att de skulle åka och titta på en Mustang. Robert har alltid gillat amerikanska bilar, men Oscars mogna reaktion hade han inte räknat med. ”En Mustang, det är ju inte någon miljövänlig bil”, sa sonen.
– Jag får väl sätta mitt hopp till Theodor, skämtar Robert, och medger att han är väldigt förtjust i tekniska saker och leksaker.
– Ja, jag är lite barnslig, men jag skyller det på att jag spelade bort min barndom – på piano alltså!

Robert Wells

Sedan 1989 har 500 Rhapsody-konserter genomförts, med drygt 90 olika gästartister och 1,9 miljoner besökare! 2005 hade gänget ett eget plan och Mikael Tornving, Nanne Grönvall, Shirley Clamp, Peter Jöback, Gunilla Backman och Henrik Hjort var med det året.

Robert Wells

Till första Rhapsody-showen kom 80 betalande gäster och starten var trög. Men trägen vinner! 2003 slogs svenskt publikrekord för show, 43 000 på Ullevi i Göteborg.

Robert Wells

Flygeltäcket är en 50-årsgåva från en beundrare som hade tagit ut alla bilder som finns när man söker på Robert Wells namn på Google – och sedan skapat en textil av det.

Robert Wells

Ett av Roberts starkaste Rhapsody-minnen är från första spelningen på Royal Albert Hall i London. – Det var en så mäktig känsla att gå genom gången ut till scenen. Min blick fastnade på alla foton på världsartister som Liberace och Elton John. Jag så tagen att jag spelade som i ett töcken de två första låtarna. Sen var jag med i matchen igen.

Robert Arthur Henry Wells
Född: 7 april 1962.
Familj: Hustrun Maria Wells, sönerna Oscar, 18, och Theodor, 16 år.
Bor: I lägenhet på Kungsholmen och sommarhus i Falkenberg.

Det visste du inte om Robert: 
* Var med och startade Stiftelsen Tummeliten som hjälper prematurbarn och deras föräldrar. Theodor föddes två månader för tidigt och det blev en traumatisk upplevelse för Robert och Maria. Sedan dess har Robert stöttat föreningen genom olika välgörenhetsprojekt.
* Håller sedan några år Wells Academy Summer Camp, där han coachar barn i piano – och i konsten att vara social och möta publiken.
* Är megastjärna i Kina och upphovsman till den officiella musiken för OS i Peking 2008. Han är musikprofessor i Hangzhou i Kina
* Har aldrig rökt en cigarett och dricker inte sprit, gillar helt enkelt inte smaken. Tar däremot gärna ett glas vin, champagne eller öl. Har ett eget Boogie-öl.

Vinn signerad skiva med Robert Wells! Klicka här!

Har du Spotify? Klicka här och lyssna på vår spellista med det bästa från Robert Wells och Rhapsody in Rock! 

Robert Wells

Robert Wells är megastjärna i Kina. I september var han i Lanzhou för att spela in en ny video och teamet hittade en grön plats vid Gula floden där de ville göra inspelningen. Vad ingen tänkt på var tidvattnet… Lyckligtvis hade de mobiltelefon. Det blev evakuering med polisbåtar!

AV MAUD HOLMBERG KLYFT
FOTO: PRIVAT, MAUD HOLMBERG KLYFT, RIR EVENT

Läs mer: Följ med Sanna Nielsen till mammas gata
Läs mer: Lars Lerin har vant sig vid att vara lycklig 
Läs mer: Ensamheten har gjort Magdalena Graaf stark 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…