Annons

Annons

Han stal mina pengar och mitt hjärta

Katarina var änka och saknade en man att dela sitt liv med. När hon träffade Tom via en dejtingsajt blev hon blixtförälskad och när han behövde pengar för att hjälpa sina barn och en sjuk släkting kändes det som en självklarhet att hjälpa honom...

Dela
(18)

4
Visa bildspel

/
Bedragare
Bedragare
Bedragare
Bedragare
...
Visa mer

1991 förälskade sig Katarina Löfdahl i läkaren Nils som skulle bli hennes man och pappa till hennes två söner.

—Vi träffades på jobbet när jag jobbade som läkarsekreterare. Han var sexton år äldre, men det var helt rätt ändå, säger Katarina, i dag 47 år gammal.

Annons

Hon och Nils fick många lyckliga år ihop innan han blev sjuk. Det var en hjärntumör och genom sin kunskap kunde han förklara för familjen vad det innebar. Han opererades först, men fick återfall och gick bort i oktober 2013, ett och ett halvt år efter han fått diagnosen. Nils blev bara 61 år gammal.

—Jag är ändå glad att vi fick den tiden, för vi tog väl vara på den. Vi reste, umgicks och såg till att vara tillsammans, berättar Katarina.

—Saknaden var enorm efteråt. Tomheten var värst och hade det inte varit för barnen vet jag inte hur det gått. De höll uppe strukturerna och bestämde att det skulle vara julgran på julen precis som innan.

Bytte arbetsplats

Katarina var hemma i sex månader innan hon började arbeta igen. Men hennes gamla arbetsplats påminde för mycket om sjukdomen som tagit hennes mans liv. Hon behövde en omstart och bytte arbetsplats.

—Det var ett bra beslut och jag trivs fantastiskt bra med mitt nya jobb.

Men privatlivet var inte så spännande. Hon hade barnen, men behövde vuxet sällskap.

—Värst var det på sommaren för då är alla med sina familjer och det blir snabbt ensamt.

I augusti 2015 anmälde hon sig till en dejtingsajt på internet. La upp en enkel profil utan alltför mycket detaljer.

—Jag berättade om min ålder, att jag var änka, har barn och är intresserad av trädgård, läsning och att dansa.

Många av svaren fick henne att skratta högt.

—Det var verkligen många märkliga meddelanden. Jag är snygg, skrev någon, utan att vilja skicka en bild, andra ville ses på ett hotellrum snarast.

Några verkade mer intressanta och hon träffade tre män på dejter innan hennes hjärta skulle gå i spinn på riktigt.

—Det var en amerikansk soldat som precis som jag hade en ganska enkel profil. Han var skild från en svensk kvinna, hade barn och hade varit bosatt i Borås.

—Han hette Tom Sheppard och vi gick snabbt över till mejl. Han skrev långa beskrivande och detaljerade brev om sin familj, sig själv och sitt arbete. Han var också mycket intresserad av mig och frågade om mitt liv, berättar Katarina.

Hon skrattar och avslutar med en suck.

—Ja, jag ska erkänna – jag gillar uniformer. Dessutom skickade han blommor och choklad direkt på min födelsedag. Det var ovant att bli så uppvaktad.

Allt verkade stämma

Tom berättade att han snart skulle lämna det militära livet bakom sig, att han blivit bedragen av sin tidigare fru som blivit gravid med en annan man. Bilderna visade en snygg, men ändå ganska vanlig man i olika situationer, ofta i militära sammanhang. Han skickade också bilder på sin dotter. Katarina anade aldrig att det kunde vara stulna bilder.

—Han kom med översvallande komplimanger på ett väldigt amerikanskt vis. Det var det jag längtat efter och hoppats på, säger hon.

Snart började de kommunicera via Skype, dock utan bild då det inte gick på grund av säkerheten inom militären, sa mannen.

—Jag sökte på Google för att se hans hus i Colorado Springs och allt verkade stämma. Inget kändes konstigt på något sätt. Han var deltagande om något hänt, frågade om barnen, hur det gick i skolan och om deras kompisar. Han kom ihåg alla detaljer från en gång till en annan och jag blev aldrig misstänksam. Allt verkade hänga ihop, berättar Katarina.

Mannen hoppades på att få permission till jul och de planerade att ses då för första gången, men Katarina hade redan fallit för honom.

—Det var också en spännande värld han bjöd in till. Han berättade om vänner som dött, hemliga uppdrag, spioner och en tuff militär värld. Samtidigt hade han det svårt med sina barn, eftersom det var han som hade vårdnaden.

Ibland frågade Katarina om detaljer och återkom till hans historier för att kanske undermedvetet kolla att det verkligen stämde, men inte en enda gång försa han sig eller glömde något, trots att det var mycket att komma ihåg. Det gav ett gott intryck.

—Ganska snabbt berättade han om en släkting som tog hand om hans dotter. Hon hade bröstcancer och behövde vård som hon inte hade råd med. Han frågade om jag kunde hjälpa tillfälligt. Vi grälade faktiskt om det, men jag gav med mig och skickade 8 000 kronor, för jag tyckte inte det var så farligt. Jag har en god ekonomi och kunde jag hjälpa någon kändes det bra. Hade faktiskt inte kunnat leva med mig själv om jag inte gjort det, säger Katarina.

Hon skickade pengarna, men det visade sig ta lång tid innan det syntes på mottagarens konto och innan dess hann mannen bli ganska irriterad.

—Sedan ursäktade han sig, var uppvaktande och bad om mer pengar.

När Katarina en gång börjat kändes det inte lika svårt att fortsätta. Hon var ju förälskad upp över öronen.

—Han blev så otroligt glad när jag hjälpte honom. Det fick mig att känna mig duktig, snäll och hjälpsam.

En halv miljon

Katarina fortsatte skicka pengar i omgångar, snart var summan uppe i en halv miljon, en del var investeringar i hans företag och annat som kändes rätt. Hon fick checkar av honom, han skulle ju betala tillbaka så fort han kom på fötter, när han lämnade militären. Det handlade om lån, inte gåvor.

Men till slut gick det för långt, när mannen inte fick någon permission över jul ville hon inte längre.

—Jag sa att jag inte kunde skicka mer pengar och då blev han sur och gnällig. Han sa att han kunde hamna i fängelse om han inte fick hjälp med skulder. Men jag stod på mig och det blev väldigt tyst.

En dag fick hon ett utlandssamtal med ett långt konstigt nummer. Hon svarade och det var en man som presenterade sig som superintendent James Kudeca på Interpol som ville prata med henne. Han bröt kraftigt.

—Han sa att de följt mina utlandstransaktioner och att de misstänkte att jag blivit utsatt för en bluff. Men först ville de undersöka om jag var medskyldig eller ett offer för den här gruppen, sa han. Då gick det upp för mig för första gången vad som hänt. Jag var lurad och det kändes så självklart. Det gjorde så ont, alla mina förhoppningar och drömmar slogs sönder i samma sekund, berättar Katarina.

Nytt försök till bedrägeri

Uppfylld av sveket lämnade hon sina uppgifter till mannen och de kontaktade henne sedan via Skype.

—De frågade om en massa detaljer. Jag skulle fylla i ett formulär och skicka in. Men så började även han prata om avgifter och vad det skulle kosta. Det kändes inte bra och jag insåg att även han var en bluff som försökte få ännu mer pengar från mig. Så fort jag tvekade började hoten. Jag skulle inte komma undan och då började det kännas riktigt obehagligt, säger Katarina.

Hon började oroa sig för sina barn och hoppade till när det ringde på dörren och hon hörde engelska röster prata med en av sönerna. Det visade sig vara Jehovas vittnen, men också en tydlig påminnelse om att hon blivit påverkad av händelserna på ett sätt hon kanske inte trott.

Samtidigt fortsatte mannen i viss mån sin uppvaktning. Han skickade blommor på alla hjärtans dag, men berättade också hur besviken han var.

—Det var väldigt utstuderat.

Katarina sökte sig till polisen i Göteborg och anmälde allt.

—Jag skämdes, men insåg att jag var långt ifrån ensam, för polisen var inte speciellt förvånad. Jag var en av många.

Finns på flera sajter

Katarina började söka på nätet och insåg att bilderna på Tom Sheppard gått runt på andra sajter fast med annat namn. Hon förstod också att en av anledningarna till att det kunde fortgå var skammen många kände när de blivit lurade.

—Många vågar nog inte anmäla. Ändå finns det både kvinnor och män som tagit stora lån för att kunna skicka pengar.

—Jag är inte den första de lurat och förmodligen inte den sista. Det är skickligt gjort och jag tror själv att de jobbar i team, kanske som i ett säljteam där alla hejar på varandra. De har verkligen byggt upp hela levnadshistorier och karaktärer kring sina bedrägerier och vet precis vilka knappar de ska trycka på. Det här var ingen amatör, utan det var noga planerat och genomtänkt.

På polisens inrådan behöll hon kontakten med mannen ytterligare en tid för att underlätta utredningen.

—Tyvärr lades den ner, berättar hon mycket besviket.

Men under tiden hann hon få fler bilder, varav en var ett tydligt montage.

—Det kommer för alltid att vara svårare att lita på någon igen. Men jag hoppas ändå att min berättelse kan hjälpa någon annan och att det kan få stopp på de här romansbedragarna. Det handlar inte bara om pengar. De leker med folks hjärtan.

 

Text: Susanne Stamming

Foto: Susanne Stamming, Privata

 

LÄS MER:

Iris sambo levde dubbelliv

Jag gifte mig med en charmig sol-och-vårare

Jag blev grundlurad av min flickvän


Läs mer om:

Dela
(18)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…