Annons

Annons

Hämta kraft ur naturens
eget skafferi

Dela
(0)

"Det ska vara roligt och enkelt att vara hälsosam", säger Marita Karlson som i augusti kommer ut med boken Hälsokick.

”Det ska vara roligt och enkelt att vara hälsosam”, säger Marita Karlson som i augusti kommer ut med boken Hälsokick.

Sommaren bjuder på ett överflöd av färska bär och grönsaker, nyttiga för både kropp och själ. Här får du tips på smoothies, superbär och huskurer som gör dig piggare och vackrare!

Ett sätt att få i sig mycket frukt och grönt är att göra smoothies av dem. En som är expert på det är Marita Karlson som bor i Los Angeles i Kalifornien, men som i augusti kommer ut med boken Hälsokick – Smoothies, juicer och snacks att må bra av.
Varför är det så bra med smoothies?
– Cellväggarna i grönsaker och frukt bryts ner när man mixar dem, så det blir enklare för kroppen att ta upp all näring, menar Marita.
Om jag är ovan vid att göra hälsodrinkar – hur gör jag då?
– Grundregeln är att välja efter tillgänglighet och experimentera, fyll sedan på med vätska för lösare smoothie.
Som bas kan du ha olika sorters bladgrönsaker, som spenat och grönkål, eller frukt och bär. En portion jordgubbar innehåller t ex den rekommenderade dagsdosen av både C-vitamin och järn, en tredjedel av folsyran och massor av fiber.
– Vill du ge din dryck lite extra kraft kan du också blanda i plantbaserat proteinpulver som finns i hälsokostbutiken, tipsar Marita.
Smaksätt med kanel och vanilj och tillsätt vätska, t ex nötmjölk, vatten eller yoghurt – och njut!

Annons

Stärkande huskurer

Ingefära är inflammationshämmande och uppiggande!

Ingefära är inflammationshämmande och uppiggande!

  • Mot sommarförkylning

Ingefära är både inflammationshämmande och uppiggande och verkar därför bra som förkylningste. Riv två teskedar ingefära, häll kokande vatten över ingefäran och 3–4 pepparmyntsblad, pressa i en halv citron och rör i en tesked honung. Drick flera gånger per dag.

  • Mot dålig sömn

Körsbär är fyllda med melatonin, ett hormon som gör oss sömniga och som ökar naturligt hos oss på kvällen. Har du svårt att sova kan du äta en liten skål körsbär för att öka på melatoninet.

  • Vitare tänder

Blanda en nypa bakpulver med några krossade jordgubbar och lite vatten till en kräm. Gnugga tänderna med blandningen ett par minuter en gång var tredje eller fjärde månad. Syran i jordgubbar tar bort missfärgningar efter kaffe, te och vin.

  • Lindra hostan med kakao

I kakao finns ämnet theobromine som är känt för sin allmänt stimulerande effekt och som är verksamt mot hosta. Enligt en brittisk studie kan kakao påtagligt lindra ihållande hosta. Kakao är både godare, nyttigare och utan hostmediciners biverkningar.

 

Gojibär är ett riktigt superbär!

Gojibär är en riktig C-vitaminbomb

Superbär med maxeffekt
Genom att äta bär med mycket antioxidanter och näringsämnen kan du stärka immunförsvaret och förebygga sjukdomar:
Gojibär är superfrukter som oftast äts torkade och innehåller 500 ggr mer C-vitamin än en apelsin, men också 21 olika mineraler, 18 olika aminosyror och omega 6.
Blåbär är rika på antioxidanter av typen antocyaniner som tros kunna förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Innehåller också kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och B-vitamin.
Jordgubbar har mycket C-vitamin, mangan, fibrer, jod, kalium, folat, B2-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, magnesium och koppar.
Körsbär innehåller massor med C-vitamin och antocyaniner, en antioxidant som stärker kroppen och kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar.

Grön favoritsmoothieSå här gör du Maritas gröna favoritsmoothie:
1 glas:
1 fryst banan
2 dl mango
1 näve färsk spenat
½ avokado
2 krm kanel eller mer efter smak
3 dl mandelmjölk
Blanda alla ingredienser på hög hastighet tills smoothien blir riktigt krämig och slät.

Av Karin Christoffersson
Foto: Susanne Kindt, Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…