Annons

Annons

Halloween – om du vågar…

Dela
(0)

halloween1

I mina barns värld har Halloween alltid funnits. De har inget grepp om att Halloween är importerat, krystat, överdrivet, hemskt, äckligt, fult, amerikanskt, kommersiellt och….icke-svenskt.

Denna dialog utspelade sig hemma hos oss när vi bott i Shanghai i några veckor:

Annons

”Mamma, jag missar Halloween i år.”

”Hur tänker du nu, Isa?”

”Jag missar Halloween i år. Nu när vi inte bor i Harlösa.”

Det tog mig en stund att få Isa att förstå att vi visst skulle fira Halloween – kanske i betydligt större omfattning än vi firat hemma i byn! Barnen går ju numera på en internationell skola, med många amerikanska elever.

Gilla Hemmets på Facebook

”Frågan är vad dina kompisar i Harlösa säger, när de missar det kinesiska nyåret!”

halloween2

Idag var det äntligen dags för Halloween på skolan. Med samma regler som hemma i byn: inga masker, inga vapen, inga enorma mängder blod.

Efter en snabb parad runt konstgräsplanen dukades det upp till fest i pyntat klassrum. Som vanligt hade vi föräldrar blivit ombedda att ta med oss något ätbart från våra hemländer. Jag hade gjort pannkaksrullar med lingonsylt och grävt fram en påse polkagrisar ur vårt svenska godislager.

Här får man lov att bjuda på godis och kakor i skolan.

Jag gillar Halloween. Framför allt gillar jag maskerader. Men i år har jag varit lite kluven till Halloween-firandet. Kanske för att jag haft ont om tid att fixa dräkter. Kanske för att jag hellre iakttar i år. Nästa Halloween bor vi förmodligen i USA. Då kommer vi inte undan. Då måste vi fira Halloween, på riktigt!

Därmed inte sagt att Harlösa-versionen av Halloween var dålig. Vi blev lika glada varje gång det ringde på dörren och några små godissugna spöken stod utanför (Harlösa är litet, så oftast kunde vi identifiera dem på skorna).

Ikväll har vi roat oss med att leta inspiration till Halloween-mat på nätet. Här nedan får du en länk till sajten Bored Panda. Känsliga läsare varnas! Man får ha rätt starka nerver, en lätt svart humor och inte vara äckelmagad för att uppskatta det. Jag tycker inte att man ska ”leka med maten”. Men mumie-korvarna, de var söta!

Länk till 20 delikata Halloween-recept som kommer att äckla och skrämma dig (klicka!)

halloween3

Spöke eller konfirmand?

 

 

 

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…