Annons

Annons

Hallå matte, det ringer!

Att vara hörselskadad innebär många hinder i vardagen. Men Viveca Söderlund har en fyrbent hjälpreda som håller koll på allt från telefonen till brandlarmet...

Dela
(0)

2
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Eagle, en irländsk terrier på sex år, sover i sin korg medan matte Viveca Söderlund, 68 år, sitter och läser. Telefonen ringer och genast vaknar Eagle till och lystrar. Han hoppar upp ur korgen, springer och hämtar den bärbara telefon och ger den till Viveca. Hon är nämligen hörselskadad och hör inte ringsignalen.

Annons

– Bra Eagle, säger Viveca och ger honom en bit hundgodis.

Eagle är utbildad service- och signalhund och hjälper sin hörselskadade matte att klara vardagen.

– Han skäller när det ringer på dörren. Om någon ropar på mig när vi är ute och går hoppar han upp på mig och kan också visa vem som ropat. Jag har också tränat honom att väcka mig om brandlarmet skulle gå i gång på natten, berättar Viveca.

De har tillsammans gått Svenska service- och signalhundsförbundets utbildning. Mycket träning och belöning i form av dragkamp, favoritbollen eller godis efter utfört uppdrag har gjort Eagle till mattes pålitliga assistent. När han arbetar utanför hemmet har han ett gult tjänstetäcke på sig och får då följa med in i affärer och på restauranger. Hundar med tjänstetäcke ska inte störas medan de arbetar.

– Jag hade blivit mycket isolerad om jag inte haft Eagle, tack vare honom kan jag gå ut utan att vara rädd. De här hundarna är jätteviktiga för att vi med funktionshinder ska kunna vara med i samhället på lika villkor.

Älskar sitt jobb

Viveca drabbas ibland av plötsliga svimningsanfall och dessa kan Eagle varna för innan de inträffar.

– Han hoppar och studsar och ger sig inte förrän jag sätter mig ner. Tydligen är det så att kroppen avsöndrar adrenalin innan jag tuppar av och det känner Eagle och kan förvarna.

Om Viveca trots allt skulle svimma när de är ute är han tränad att springa och hämta hjälp.

Eagle är i princip alltid i tjänst.

– Han tycker om att jobba och tar sitt arbete på stort allvar. Men visst får han koppla av också. Det gör han när han leker med andra hundar och när min svåger tar med honom ut på en löptur. Och när han sover i min säng.

Eagle gillar förstås också att mysa med matte, som ibland skämmer bort honom med köttbullar och prinskorv.

– Han är en underbar kompis i alla lägen, en fantastisk hund och min stora trygghet!

 

Andra hundar som hjälper

Servicehund: Hjälper sin rörelsehindrade ägare. Kan plocka upp saker som tappats, öppna dörrar, bära saker, dra av kläder och hämta telefonen.

Alarmerande servicehund: Vid diabetes/epilepsi markerar hunden när ägaren bör ta insulin/medicin för att förhindra koma/anfall.

 

Både ägare och djur utbildas

Svenska service- och signalhundsförbundet ordnar utbildning för personer med funktionsnedsättning och deras hundar. Alla hundraser kan utbildas. Ägare och hund deltar tillsammans i utbildningen som brukar ta ungefär ett år och avslutas med examensprov. Kraven på hunden är att den ska vara frisk, trygg, ha gott självförtroende, vilja lära sig nya saker och fungera bra med okända människor och i okända miljöer. Det är också viktigt att hunden och matte/husse fungerar mycket bra tillsammans. Hunden testas innan utbildningen om den är lämplig – och därefter varje år för att se att den klarar av sina arbetsuppgifter.

Utbildningen kostar 40 000–70 000 kronor. Det går att få bidrag från fonder och stipendier. Läs mer här!

AV ANETTE BÜLOW
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…