Annons

Annons

Gustav Mandelmanns oväntade taktik – letar fynd på soptippen

Gustav Mandelmann är trött på slit- och slängsamhället. Därför har han utvecklat en egen metod för att hitta fynd – på återvinningsstationen. “Men man måste vara snabb”, säger han i veckans avsnitt av "Mandelmanns gård".

Dela
(276)

I veckans avsnitt av ”Mandelmanns gård” i TV4, har våren kommit till skånska Österlen. På gården Djupadal har det blivit dags för att sätta i gång med arbetet ordentligt efter vintern. Bland annat är det nu som gårdens tackor ska lamma, något som kräver ständig övervakning av Gustav och Marie Mandelmann.

Annons

Gustav Mandelmann letar fynd på återvinningsstationen. Bild: TV4

Men Gustav Mandelmann hinner också med en tur till återvinningsstationen. Men inte för att slänga saker, utan för att förhoppningsvis göra några trevliga fynd att ta med hem till gården.

– Det är tokigt vad mycket det är som slängs. Jag minns när vi bodde i stan för länge sedan, det stod containrar lite varstans i gathörnen på Kunsgholmen och gud vad det slängdes grejer där! Och jag tänkte: ”Men herregud, det där behöver ju jag”, säger han i ”Mandelmanns gård”.

Gustav Mandelmann: ”Man måste vara snabb”

Därför har han utvecklat en strategi för att rädda fullt användbara saker från tippen – och samtidigt slippa köpa nya grejer till gården. Han åker helt enkelt till återvinningsstationen och ser vad folk är på väg att slänga.

Gustav Mandelmann ber att få saker som andra ska slänga. Bild: TV4

Hittar han något intressant som han kan behöva, frågar han om han får sakerna innan de hamnar på tippen.

– Man måste komma ihåg att man får ju inte ta saker som redan har slängts, utan man måste göra det sekunden innan de hamnar i containern. Det är därför man måste vara snabb och vara där precis när de öppnar luckan, säger Gustav Mandelmann.

Tycker inte om slit och släng

Just den här dagen är han på jakt efter gamla fönster. Men han får tag på så mycket mer – en hylla, ett gammalt fat, stekpannor och en kastrull bland annat.

– Folk gillar ju att vara generösa, särskilt med det som de ska slänga bort. Så är man ju själv.

Två prima stekpannor blir Gustav Mandelmanns. Bild: TV4

I programmet ger Gustav Mandelmann en känga åt det slit- och slängsamhälle vi lever i i dag.

– Vad snabb omloppsbana saker har. Jag minns när jag var liten, så var det inte då. Man slet ut saker, som favoritträskorna som var nedslitna till sulorna. Och då slängde man dem inte – man bytte sula.

Bygger miniväxthus av fönstren

Och till sist kommer en kvinna in till återvinningsstationen för att slänga just gamla fönster. Gustav Mandelmann blir överlycklig.

– Alltså Saffran, vilket fynd!

Några gamla fönster kommer Gustav Mandelmann till sist över, och visar stolt upp sitt fynd för hunden Saffran. Bild: TV4

Fönstren använder Gustav Mandelmann till att bygga ett litet växthus till en skör liten aubergineplanta som behöver lite extra hjälp under den kalla våren. Att återvinna och återanvända gamla saker är precis i linje med paret Mandelmanns livsfilosofi.

– Jag måste ju börja med mig själv, så tänker jag alltid. Man kan ju inte bara bli förtvivlad och inte göra något. Så jag börjar här och jag börjar nu, säger Gustav Mandelmann i ”Mandelmanns gård”.

Läs mer:

Mandelmanns om en fortsättning – ”Måste kännas hundra procent”


Läs mer om:

Dela
(276)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…