Annons

Annons

Guldkornen i skivsamlingen som ger tusenlappar

Sedan vinylskivans revival har det blivit svårare att hitta de riktiga dyrgriparna i rea-backarna. Men det finns fortfarande värdefulla fynd att göra. Med rätt pressning och bra skick handlar det om tusenlappar för en åtråvärd skiva.

Dela
(0)

Den som bläddrar skall finna. Hårdrockare är trogna skivköpare. Bild: IBL

Den 29 november är inskrivet i temakalendern som vinylskivans dag. Ett datum som ännu inte satt sig riktigt i det allmänna medvetandet. För Peter Wihlborg, som sålt skivor i 40 år på Skiv-Esset i Malmö, är det antagligen av underordnad betydelse.

Annons

Kunderna kommer ändå för att bland annat köpa och sälja begagnad vinyl.

– Jag trodde ju aldrig att vinylen skulle överleva när cd:n kom men det gjorde den. Och sedan när cd:n vek så kom vinylen tillbaka. Vi har haft tur, säger Peter Wihlborg som en gång tog över butiken från sin far.

Gilla Hemmets på Facebook

Numera jobbar även två av Peters söner på Esset med att bland annat värdera de skivor som kommer in. Det kan vara stora partier från dödsbo till exempel eller folk som tar med sig en papperskasse med skivor som de inte orkar släpa med sig när de ska flytta.

Tillgång och efterfrågan

Generellt gäller att skivor som funnits i var mans hem, som till exempel Baccara och vissa dansbandsgiganter, betingar ett lägre pris. Det största suget finns i tydligt definierade genrer.

– Det hetaste är progg och hårdrock. Får vi in ett nytt parti med hårdrocksskivor och berättar om det på Facebook så står det 20-25 man och hänger på låset när vi öppnar på morgonen, säger Peter Wihlborg.

Värderingen av en skiva handlar precis som i till exempel Antikrundan om tillgång och efterfrågan. Hur unik är skivan, är det en förstapressning, vilken etikett ligger den på.

– Det är en hel vetenskap det där.

En annan faktor som spelar in är, så klart, skicket. Har du skrivit namn, adress och telefonnummer på konvoluten så påverkar det värdet neråt. Samma sak om hörnen är veckade.

Punkpionjärerna Sex Pistols 1977. En del av deras singlar är så sällsynta att de går på tiotusentals kronor. Bild: IBL

Sex Pistols ”God save the Queen”. Den riktiga dyrgripen är dock utgiven på A & M. Bild: IBL

Men bland alla hyllvärmare som ABBA:s ”Greatest hits” och Dire Straits ”Brothers in arms” kan det alltså finnas dyrgripar. Har du till exempel Sex Pistols singel ”God Save The Queen” på A&M så är den värd mellan 10 000 och 20 000 dollar, enligt Digital Trends.

Anledningen är att det bara finns nio kända exemplar i världen. Svenska bandet Kent är också starka på andrahandsmarknaden med flera skivor på Traderas lista över skivor som värderas till åtskilliga tusenlappar.

Skivhandlaren Peter Wihlborgs son hittade ett finfint klipp i ett parti som butiken köpte in. Hårdrocksbandet Bathory:s ”Yellow goat”.

– Den värderades till 7500 kronor, säger fadern.

”90 procent är skit”

Vinylarkeologen Tommie Jönsson var också ute efter de udda och smala fynden när han började samla. För några år sedan gav han upp och ändrade riktning. Numera botaniserar han på loppisar och skivmässor efter det billigaste. Skräpet som ingen vill ha längre.

Det är där han gör sina fynd.

– Jag började hitta saker som jag kanske missade när de släpptes. Sedan kanske 90 procent av det jag hittar är ren skit men så är det ju med allt. Det gäller ju litteratur och konst också, säger Tommie Jönsson.

Två gånger Alf. Alf Robertsson sjunger ”Barnatro” kompad av Alf Svensson i Bingolotto 2004. Bild: IBL

Och där i reabackarna kan man hitta fynd som till exempel Alf Robertsson och James Last för en tia styck. Allt är inte bra men där finns alltid något guldkorn som glimmar i ymnighetshornet.

– Jag tog på mig ansvaret att ge de här bortslängda skivorna lite kärlek och vi är kanske ett par tusen runt om i landet som delar det intresset, säger Tommie Jönsson.

– Men vissa grejor hade jag ju inte hittat om jag inte letat bland skräpet. Jag kanske hittar en Don Cherry-skiva för en tia fast den är värd tusen spänn. Men det viktiga är inte dyrgriparna, det viktiga är jakten.

Tommie Jönsson a.k.a Dj 50 spänn sätter en ära i att rädda vinyler som andra vill bli av med. Bild: Fredrik Marcus

Tommie Jönssons ”kärlek” till vinylen som slumpas bort uttrycks tydligast i den egna podden DJ 50 spänn där inbjudna gäster får just 50 kronor att köpa fem skivor för.

Skivvalet blir ingången till att få gästerna att berätta om sig själva.

Och hur är det då med ljudet. Finns det någon ”värme” i vinylen?

Härligt knaster

Tommy Jönsson menar att vinylen har klara poänger gentemot cd:n. Bland annat att skivan är mera slitstark. Sedan har han ett resonemang om att ljudet hänger lite på hur många spår som pressats in i vinylen.

Ju glesare desto bättre.

– Sedan är det något med det där knastret som är så härligt.

Vad får man?

1. Metallica. ”Black Album” .  Metallicas breda genombrott med ”Enter Sandman” på. 400 kronor för ett original oavsett pressning.

2. The Beatles. ”Please please me”. Med rätt pressning och etikett värderad till 8 000 – 30 000 kronor beroende på skick.

(Har du några skivor med The Quarrymen, det vill säga Beatles innan de blev Beatles, så finns det goda möjligheter till ännu bättre pris. Då talar vi rariteter.)

3. The Cardigans. ”First band on the Moon”. (1996) Gick bara ut i cirka 500 ex. Värderad till 1500 kronor.

4. David Bowie ”DAVID BOWIE – The Man Who Sold The World (Engelsk press där Bowie har en klänning på omslaget) såldes för 1 450 kr på Tradera 2016.

5. Kent ”Verkligen”. Olika pressningar av ”Verkligen” gick på mellan 4000 och 8000 kronor på Tradera 2016.

 

Rea-backens okrönte kung

Pelle Karlssons ”Han är min sång och min glädje” är så frekvent förekommande i rea-backar att skivan blivit ett internt skämt bland skivbläddrare. ”Man ställer den längst fram i backen för att visa att man varit där liksom”, förklarar Tommie Jönsson. Skivan är således ingen dyrgrip men ändå kär att se. Bild: Tradera

Källa: Tradera, Expressen

Läs mer:

Nostalgi: 5 julkalendrar vi aldrig glömmer!

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…