Annons

Annons

Guide: Så hittar du kantarellerna

Kantareller = skogens guld. Men hur hittar man dem egentligen? Vi hjälper dig!

Dela
(477)

plocka-kantareller

Har du hittat ett gyllene kantarellställe? Grattis! Svampar växter fort och du kan under högsäsong komma tillbaka två-tre gånger i veckan och plocka dina fynd.

 

Att hitta kantareller, skogens guld, kan vara en sport i sig – men för den som lägger ner tid på att hitta sin plats finns det stor belöning att finna.

Vilka förutsättningar behöver kantarellen för att den ska växa mycket?

Annons

Om det blir en bra svamphöst eller inte beror på flera saker. Bland annat spelar nederbörd, temperatur och vind in. Oftast är en våt sommar ett tecken på en rik svamphöst.

Ett torrt år gör det däremot svårare för kantareller att trivas och då växer de längs fuktstråk och på andra ställen där fuktigheten har varit relativt hög trots torrt väder.

 

Läs mer: Så lyckas du med svampplockningen 

 

Vart i Sverige växer kantarellen helst?

Eftersom kantarellen inte är särskilt kräsen av sig finns den i många skogar runt om i Sverige. Den växer gärna kring Stockholmstrakten och runt fjäll men finns i princip i hela landet. Gällande trädslag trivs kantarellen ihop med flera av de vanligaste som tall, björk, asp, gran, ek, hassel, bok och lind.

 

Läs mer: Här hittar du massor av goda recept med svamp

 

Vart i skogen hittar jag kantarellerna?

Eftersom kantareller behöver växa ihop med levande trädrötter är det svårt att hitta kantareller i väldigt unga skogar. Leta nära trädets rot och fortsätt se dig omkring om du hittar en samling kantareller. Oftast finns det flera i närheten men de kan gömma sig under löv, grenar och gräs.

 

Läs mer:

Pannkaksrulle med kantareller

Fläskfilégryta med kantareller

Blomkål – därför ska du äta MER av den

 

Text: Tove Wagner Larsson, ellematochvin.se

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(477)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…