Annons

Annons

Gudrun, 80, jobbar för utsatta barn: ”Jag skämdes så när jag själv blev mobbad”

Gudrun är ansvarig för 
sommarveckorna på 
Odd Fellows barnkoloni 
i Bohuslän och hon hjälper bortglömda barn som har någon i familjen som 
hamnat i fängelse. – Tar vi väl hand om barnen slipper vi ta hand om trasiga vuxna, säger hon.

Dela
(0)

Gudrun Månsson vill att människor ska må bättre och känna sig värdefulla.

Hennes engagemang för ”de bortglömda barnen” föddes en dag 1998 när hon stod vid diskbaljan. Hon lyssnade förstrött på radion men stannade upp och spetsade öronen när hon hörde socionomen Rita Christensen börja tala om de 10 000 svenska barn som drabbas hårt när någon i familjen hamnar i fängelse. Gudrun Månsson blev djupt tagen.

Annons

– Det var som att få ett knytnävsslag i magen. Jag slutade diska och tänkte: Detta är inte klokt! Vad gör vi i ”Odd Fellow” för dem? Vi hade visserligen varit med om att bekosta en båt till Sjöräddningen i Fiskebäckskil och att stötta Drottning Silvias barnsjukhus, men ingenting så påtagligt som att hjälpa dessa bortglömda barn.

Gilla Hemmets på Facebook

Med sin befattning inom logen hade Gudrun stor möjlighet att påverka vart pengarna ur Jubileumsfonden skulle gå. Två av fyra organisationer som fick rejäla tillskott under tre år värnar särskilt om barnen: ”Göteborgs Räddningsmission” och ”Bufff” (Barn och Ungdomar med Förälder/Familjemedlem i Fängelse) i Göteborg.

”Göteborgs Räddningsmission” använde pengarna till att starta ”Solrosen” och ”Bryggan”. ”Solrosen” är en mötesplats för alla som har en släkting som är frihetsberövad. Här får barn, unga och vuxna stöttning när en familjemedlem hamnat i fängelse. ”Bryggan” är en ideell organisation som hjälper och stödjer människor som hamnat i en krissituation.

Ensam men inte rädd

”Bufff” kunde tack vare Gudruns insats växa till en rikstäckande organisation.

– Jag tror att man kan förflytta berg när man tror på något och har de rätta möjligheterna, säger Gudrun med eftertryck.

– Den som ska uträtta något kan inte leva rädd, säger hon medan hon dukar fram kaffe och hembakad rulltårta i det färgstarka hemmet i Mölnlycke.

Gudruns förklarar att hennes engagemang för utsatta barn fötts ur det 
utanförskap hon själv upplevde under sin skoltid, då hon blev mobbad.

– Jag hade ingen att prata med och skämdes över min situation. Som vuxen ser jag på en gång om någon är utsatt, säger hon och tillägger att hon så väl kände igen sig i Anna Odells film ”Återträffen”, som handlar om mobbning.

Gudrun blev tidigt änka då maken gick bort i en olycka. Hon försörjde sig och sina två små barn som säljare men tvingades flytta runt i Sverige.

– Jag kände mig oerhört ensam. Som ensamstående mamma betraktas man som ett hot lite varstans. Men rädd var jag aldrig och jag vågade gå min egen väg, berättar hon.

Vändpunkten kom 1982 när Gudrun av en ren tillfällighet fick höra talas om ordenssällskapet ”Odd Fellow”.

– Det var som att komma hem. Här fanns fler som tänkte precis som jag och som ville göra gott. Tillsammans kunde vi påverka!

Gudrun har jobbat på två av veckorna på Buagården, Odd Fellows barnkoloni på Bokenäset i Bohuslän i år. Sedan 2001 är hon ansvarig för sommarlägren där, ett 
arbete som pågår under hela året. Främst innebär det att ragga pengar, hitta grupper som vill komma dit och personal till köket. Genom sitt långa engagemang har Gudrun knutit kontakter över hela landet.

– Människor kommer ända från Boden för att jobba gratis en vecka. Det är fantastiskt! Men de som ger får också så mycket tillbaka, tacksamhet och glädje från barn och föräldrar och fin gemenskap med varandra.

Buagården i Bokenäs har varit sommarkolonigård för barn sedan 1947. Men redan 1915 startade Odd Fellow koloniverksamheten.

Nio olika grupper på vardera 20 personer plus två ledare får varje år tillbringa en lägervecka på Buagården. Barnen kommer till en ny miljö, får möta andra barn och vuxna och ha kul ihop. Deras föräldrar får en chans att komma bort från en tung vardag och kan koppla av tillsammans med sina barn.

– De får en sommarvecka som de kanske aldrig haft råd med annars, säger Gudrun och tillägger att det är viktigt att stärka föräldrarna men utan att ta över deras föräldraroll.

Viktigt känna sig värdefull

När Gudrun är på Buagården jobbar hon 
i köket. Tillsammans med tre ”Odd Fellow”-volontärer lagar hon frukost, lunch och middag. Många ska ha specialkost vilket ställer stora krav på fantasin. Gudrun är noga med att maträtterna ska likna varandra i möjligaste mån, så att ingen ska känna att de får något mindre gott.

Av samma anledning firas allas födelsedag med sång och tårta på en av dagarna 
under lägerveckan.

– Även om ingen fyller år då så firar alla i alla fall. Det är viktigt att göra glädjefyllda saker. Ju mer glädje, desto bättre mår vi! I år bakade vi Pavlovatårta på 14 äggvitor och den tålde alla. Sen hittade vi ett recept på 
kakor med äggula som blev väldigt goda de också, säger Gudrun.

Hon har ett rykte om sig att vara en riktig matmamma. Själv viftar hon bort berömmet med kommentaren att hon lagar sådan mat som de flesta gillar.

Vad är det som driver dig att fortsätta 
jobba fast du fyllt 80?

– Jag vill att människor ska må bättre och känna sig värdefulla, säger Gudrun och
 förklarar att hon tror på beröm; det kan bara lyfta. Alla växer av det, medan motsatsen kan sänka en människa.

– Att bry sig om och hjälpa till är viktigt. På Bua är vi empatiska och gör något konkret. Jag brukar säga att alla barn är allas barn. Om vi tar väl hand om dem slipper vi ta hand om trasiga vuxna.

Under hösten skriver Gudrun till alla 
volontärer och tackar för deras insatser. Hon vet att många barn har det svårt och vill 
gärna också få hjälp med att hitta ideella föreningar som känner till vem som kan vara i behov av en kolonivistelse.

Hon går också igenom den utvärdering som gästerna gjort och blir rörd när hon 
talar om den.

– En mamma skrev ”Servicen var så bra att vi nästan skämdes. Ni gick på tå för oss”. Är det inte underbart?

När Gudrun ser tillbaka på sina dryga två decennier i Buagårdens tjänst är hon stolt och glad över vad hon fått vara med om att göra.

– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda något som människor inte haft en möjlighet att få vara med om annars.

Gudrun Månsson

Ålder: 80 år
Familj: Två barn, tre barnbarn
Intressen: Trädgård. Odd Fellow och Bua förstås. Lyssnar gärna på P2. Syr alla sina kläder själv, samt gardiner, förkläden och grytlappar till Buagården.

Odd Fellow

* Odd Fellow är ett politiskt och religiöst obundet ordenssällskap
* Har som mål att utöva människokärlek och barmhärtighet
* Finns i 24 länder
* Cirka 39 000 medlemmar i Sverige

Busgården 2017.

Text: Ingemo Orstadius Foto: Julia Sjöber, Nuagården och Bengt Samuelsson 

Läs också:

Här är årets mysigaste julbelysning!

utvald-julbelysning


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…