Annons

Annons

Grunddeg till saffransvetebröd

Advent och jul närmar sig med stormsteg och därmed lusten att baka vetebröd med smak av saffran. Vi har bästa receptet på grunddeg!

Dela
(0)

Saffransbutterkaka

Grundreceptet räcker till 1 saffransdoftande fuskbutterkaka i långpanna samt 15 lussekatter

50 g jäst
4½ dl mjölk (rumstemp)
1–2 kuvert saffran (0,5 g–1 g)
½–1 tsk stött kardemumma
1½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 14-15 dl vetemjöl special
175 g mjukt smör

Annons

 

Gör så här

1. Smula ner jästen i en skål och rör ut den med lite av mjölken. Ta i resten av mjölken, saffranskornen, kardemumman, sockret och saltet.

2. Rör i ca hälften av mjölet. Klicka i det riktigt mjuka smöret och blanda till en deg. Tillsätt det mesta av det resterande mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 1½ tim.

3. Baka ut degen till valfritt saffransbröd. Passar utmärkt till saffransdoftande fuskbutterkaka och klassiska lussekatter.

 

Läs mer

Mjuk pepparkaka i långpanna

Söta pepparkaksmuffins

Glöggbrownies

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…