Annons

Annons

Grete opererades och slapp rinnande ögon!

Dela
(1)

Rinnande ögon 5

Blåsiga höstdagar är det vanligt att ögonen rinner. Men om de gör det året om, även inomhus, är det något som inte stämmer. Grete Hansson fick en ny passage från sin tårkanal och blev av med problemet!

Annons

Att ögonen rinner utan att vi gråter kan bero på många olika saker. Några av de vanligaste orsakerna är att det antingen är för trångt i tårkanalen eller att det är helt stopp i kanalen så att tårarna inte kan rinna ut genom näsan.
Grete Hansson, 64 år i Munkedal i norra Bohuslän, hade länge besvär med ständigt rinnande ögon.
– När jag pratade om mina tårande ögon visade det sig att det var ganska vanligt i min familj – min tvillingsyster, vår mamma och flera kusiner hade samma problem! säger hon i Hemmets Veckotidning nr 46.
Naturligtvis tyckte Grete att det var jobbigt när ögonen rann så ofta att hon alltid var tvungen att ha en näsduk till hands för att torka bort tårarna. Trots det sökte hon inte vård. Man får väl nya krämpor med åren och det är inte så mycket att göra åt tänkte hon i stället.
Det var inte förrän den där natten i januari för drygt två år sedan som Grete uppsökte läkare.
– Jag vaknade av att jag hade fruktansvärt ont i ena ögat. På morgonen var det ännu värre, ögat var svullet och rött och värkte så mycket att jag åkte in till närmaste vårdcentral!
Läkaren skickade Grete vidare till ett större sjukhus där hon fick träffa en ögonläkare som konstaterade att hon hade en infektion i tårsäcken. Under de kommande sex månaderna fick Grete flera olika penicillinkurer för att få bukt med infektionen.
– Jag tyckte det tog jättelång tid men läkaren sa att jag var tvungen att bli av med infektionen innan ögat kunde opereras.
Gjorde inte ont
Det visade sig också att Gretes tårkanal var så igentäppt att tårarna inte kunde rinna bort från ögat. Eftersom varken en sondering eller en slang skulle hjälpa bestämde sig läkaren för att göra en DCR-operation, vilket betyder att man skapar en ny passage från tårkanalen till näsan.
– Jag var helt nersövd, så själva operationen gjorde inte alls ont. Och det syns ingenting där de gick in, säger hon och pekar på sidan av näsbenet alldeles vid ögonvrån.
När Grete vaknade hade hon dräneringsslangar både från ögat och näsan som skulle sitta kvar 10 dagar efter operationen.
– Hade jag vetat vad läkaren skulle göra den dagen jag blev kallad för att ta bort dräneringsslangarna vet jag inte om jag hade gått dit, säger Grete och skrattar. För att kontrollera om den nya passagen fungerade bra spolade läkaren in en vätska i ögonvrån, det tyckte jag var jätteotäckt. Men vätskan kom ut som den skulle och läkaren var nöjd.
Nu har det gått två år sedan Grete opererades och hon har inte haft några problem med sina ögon sedan dess.
– Det allra bästa med operationen är att mina ögon helt har slutat rinna!

Gilla Hemmets på Facebook

Problemet vanligast efter 60 års ålder
Marios Dionysiou, specialist i ögonsjukdomar på Art Clinic i Göteborg, svarar på frågor om rinnande ögon.Rinnande ögon 3
Vem drabbas?
Det är ingen skillnad på kvinnor eller män men det är vanligare att drabbas efter 60 års ålder eftersom man då har sämre produktion och kvalitet på tårvätskan. Inåtrullande ögonlock irriterar ögat och skadar hornhinnan men även ojämna kanter på ögonlock eller felriktade ögonfransar kan irritera ögat så att det rinner. Utåtvända ögonlock är vanligare hos äldre. De ger svullnad och irritation och kan orsaka rinnande ögon vilket vi åtgärdar med ett kirurgiskt ingrepp då vi stabiliserar och återskapar ögonlockets funktion.
När ska jag söka läkare?
Det är ganska naturligt att ögonen rinner när det är kallt, blåsigt, dammigt, rökigt eller när man är nära starka kemikalier eller starkt ljus. Men du bör söka vård om ögonen rinner även inomhus, orsakar dimmig syn och eksem, eller om ögonen svider, skaver och gör ont.
Hur görs undersökningen?
Med hjälp av ett mikroskop identifierar vi först yttre faktorer som främmande kroppar, problem med ögonlocket, skador på hornhinnan och inflammation. Sedan mäter vi tårmängden som produceras och mängden som rinner ner i näsan. Nästa steg är att undersöka om det finns något stopp i tårvägarna mellan tårsäcken och näsan.
Vad gör ni om tårvägarna är igentäppta?
Antingen gör vi ett mindre ingrepp och sätter in en silikonslang i den täppta tårvägen och låter slangen vara kvar i några månader. Eller gör vi ett något större ingrepp som heter DCR eller Toti då vi skapar ett litet hål mellan tårsäcken och nässlemhinnan. Detta kan även göras med laser genom näsan. Är det helt stopp, så att man inte får igenom en slang, blir nästa steg att sätta in ett glasrör för att skapa en gemensam gång för både övre och nedre tårkanalen.
Gör ingreppen ont?
Nej, under det mindre ingreppet får patienten lokalbedövning. Men ibland kan patienten känna ett litet tryck när man för in slangen som är cirka 0,6–0,8 mm tjock. Det större ingreppet görs under narkos.
Hur lång tid tar det innan man blir bra ?
Så länge silikonslangen ligger på plats släpps inte så mycket tårar igenom. Patienten känner vanligtvis effekten några veckor till några månader efter att man har tagit bort silikonslangen. För DCR eller Toti gäller några veckor efter ingreppet.

Text: ELSA MARÉCHAL
FOTO: STÉPHANE MARÉCHAL

 


Läs mer om:

Dela
(1)Annons


Annons

Laddar nästa sida…