Annons

Annons

Grattis på födelsedagen Carl Philip!

Dela
(0)

Carl Philip

Carl Philip fyller 35 år.

I dag fyller prins Carl Philip 35 år. Stort grattis önskar vi på Hemmets Veckotidning! För att fira bjuder vi er läsare på en kunglig krönika av Elisabeth Tarras-Wahlberg, tidigare informationschef på hovet. Här berättar hon om prinsens varma relation till systrarna, hans passion för konst och design och, såklart, kärleken till Sofia!

Annons

Häromdagen talade jag med en bekant som driver en välkänd juvelerarfirma i Stockholm. Han hade just blivit uppringd av en journalist som undrade om firman inte höll på att tillverka förlovningsringen till Sofia Hellqvist. Juveleraren svarade, som hans profession och yrkesetik bjuder, att den typen av frågor besvarar han inte.
Oberoende av när blir prins Carl Philip sisten ut av de kungliga syskonen i äktenskapsloppet. Och vid det här laget har han fått vänja sig vid alla spekulationer om när han tänker slå till. Sofia, som han lever tillsammans med på Djurgården i Stockholm, har ju stått vid hans sida i flera år och deltar i de kungliga familjeevenemangen, såväl de officiella som de privata.
Men som jag minns det har prinsen alltid tagit god tid på sig när det gäller att fatta viktiga beslut. Det faktum att båda systrarna nu är gifta och dessutom har barn betyder inte nödvändigtvis att han känner sig pressad.
Prinsen, som den 13 maj fyller 35 år, är van vid förväntningar. Han har växt upp med två starka systrar som vetat vad de har velat medan han har tagit det lugnt och prövat olika vägar. Jag kommer ihåg hur systrarna alltid månade om sin bror – och han om dem. Att han blev en av prinsessan Estelles faddrar kändes väldigt naturligt och det är ett uppdrag som han verkligen värdesätter. Han ser till att träffa sitt gudbarn på Haga och tar sig gott om tid att leka och skoja med henne.
Prins Carl Philip är kanske det av syskonen som har utvecklat flest av sina talanger. När han avslutat skolan var det en självklarhet, för pappa kungen om ingen annan, att han skulle göra sin militärtjänstgöring i marinen. När den var klar fortsatte han med reservofficersutbildningen. Men han valde också att utveckla sin konstnärliga talang. På Forsbergs skola var han en uppskattad elev och så småningom gick han i fotolära hos Mattias Klum. I samband med Linnéåret fick vi se resultatet: några av prinsens naturfotografier visades i en utställning i såväl Uppsala som Helsingfors och Liège.
Jag reste med prins Carl Philip till utställningsvernissagerna för att hjälpa till med pressarrangemangen. Jag minns hur noggrann prinsen var med hängningen och ljussättningen av de stora fotona. Jag minns också hans blyghet och försök att inte göra för mycket väsen av de vackra naturbilderna. Han tonade ner varje försök till jämförelse med Lennart Bernadottes fotokonst eller Sigvard Bernadottes design.
I dag är det lättare att göra sådana jämförelser. Prins Carl Philip har nu smakat på designuppdrag inom många områden: silver, järn, textil och porslin. Men fortfarande är han lika diskret. Jag vet hur hårt anklagelserna om det beryktade brasskyddet tog honom. Och hur lättad han var efter att själv ha fått komma till tals.
Innan prinsen bestämde sig för att fortsätta på den konstnärliga banan utbildade han sig till lantmätare på Alnarp. Syftet var att kunna hjälpa till med driften av Stenhammars gods vars arrende enligt den ursprunglige ägarens testamente ska gå i arv till Sveriges arvprins. I dag är kungen arrendator och i nästa generation blir det prins Carl Philip.
Prinsen känner ett tydligt ansvar att föra det kungliga arvet vidare. Han kommer när det är dags att ta väl hand om prins Bertils och prinsessan Lilians älskade Villa Solbacken, som han ärvde av sin gudfar och stora förebild. Och vem vet, kanske kommer han att designa sin kommande bruds förlovnings- och vigselringar – utan hjälp av en guldsmed!

Gilla Hemmets på Facebook

Av Elisabeth Tarras Wahlberg
Foto: Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…