Annons

Annons

Grattis Linnéa – du är Årets pärla!

Dela
(0)

Varje vecka under 2012 har vi utsett en Veckans pärla här i tidningen. Nu är året slut och vår jury har läst igenom alla pärlorna, fantastiska och underbara människor allihopa, och utsett Årets pärla. Det blev Linnéa Öhman som var med i Hemmets Veckotidning nr 30. Linnea kommer från Älvsbyn utanför Luleå, bor i Stockholm och jobbar som volontär i en liten by ute på landsbygden i Tanzania. Det är här hon utför sin självuppoffrande insats för att hjälpa föräldralösa barn.
Linnéa vinner dels ett presentkort på 5 000 kronor på Guldfynd, dels 5 000 kronor att skänka till valfri hjälporganisation. Juryn, som bestått av tv-profilen Anja Kontor, Bitte Gernandt från Röda Korset samt Pia Ljungqvist, Mia Lindström och Göran Holmström från Hemmets Veckotidnings redaktion, motiverar sitt val så här:
Linnéa ger oss framtidstro. Att inte konstra till det, att visa hur det är, räcker långt. Linnéa har respekt för livet och kan se livets nyanser. Hon agerar, snackar inte bara. Gömmer sig inte för det som sker i världen.
Tvåa kom Birgitta Rolfsdotter i Mörbylånga, från Hemmets Veckotidning 29, och trea Anne-Marie Johansson i Vimmerby, Hemmets Veckotidning 24. Birgitta och Anne-Marie får var sin halvårsprenumeration på vår tidning.
Grattis till er alla tre – och till alla de pärlor som varit med under året! Era insatser i det stora och i det lilla bidrar till att göra världen bättre!

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

 

Och så här säger Linnea om att bli Årets pärla:

– Det känns fantastiskt! Jag är så glad och tacksam.

Vinsten går till det hon brinner för – skolan för fattiga barn i Tanzania där hon arbetar som volontär.

– Så länge jag kan minnas har jag velat åka till Afrika och arbeta med barn, säger Linnéa på telefon från Tanzania.

– Jag gör allt från att tvätta, diska, städa och arbeta på fälten till att vara tillsammans med barnen. Vi har undervisning i engelska, leker, sjunger, målar och dansar.
Under sina tidigare volontärresor har Linnéa sett att behovet av en skola i området är stort.
– Det betyder mycket för barnen att få en bra utbildning. Vi vill satsa på en mer kreativ undervisning, här lär man sig mycket utantill. Vi vill också ha en skola utan aga, som tyvärr är vanligt här.
I Tanzania har många barn en svår barndom, fattigdomen är stor och aids är utbrett. Många barn är föräldralösa eller växer upp med föräldrar som är sjuka eller missbrukar alkohol. Linnéa får dagligen se mycket elände, men kan samtidigt hjälpa dem som har det svårt.
– Visst känns det som att man bara vill gråta ibland. Men när jag ser barnens glädje i skolan och när vi kan hjälpa ett barn till en plats på daghemmet får jag kraft att fortsätta. Alla positiva upplevelser är min drivkraft, och alla underbara, engagerade människor jag har lärt känna här. Vi är ju många som hjälps åt.

 

Att hon själv är en positiv person med nära till skratt tror hon är viktigt i volontärarbetet. Stödet från familj och vänner hemma i Sverige betyder också mycket. Mamma Kerstin Björk, som föreslog att Linnéa skulle få Veckans pärla här i Hemmets Veckotidning, har alltid uppmuntrat sin dotter.
– Mamma och jag har en jättenära relation. Hon har alltid trott på mig.
”Hon är inte bara min solstråle utan hon har ett hjärta av guld som klappar för många. Hennes fantastiska engagemang och frikostighet smittar av sig och inspirerar så många”, skrev Kerstin i sitt brev till Veckans pärla.

Läs mer om Linnéa i Hemmets Veckotidning nr 1-2 och läs mer om hjälporganisationen Yatima Heart to Heart på www.yatima.se

Läs mer om volontärresor på www.volontarresor.se

Foto: privat

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…