Annons

Annons

Grattis Ingrid Bergman – och alla andra 100-åriga stjärnor!

Låt oss gissa att det hålls en rejäl födelsedagsfest i himlen i år! 1915 måste en stjärna ha lyst extra starkt och strött glimmer på vaggor och babyfiltar runt jorden. Ovanligt många sensibla och karismatiska sångare, skådespelare och personligheter som föddes det året. De vandrade inte alltid i solsken på jorden – men deras livsverk lever än i dag. I år skulle de ha fyllt 100 år, Inrid Bergman nu på lördag.

Dela
(14)

10
Visa bildspel

/
Ingrid Bergman
INGRID BERGMAN
ingrid-bergman
Ingrid Bergman
ingrid bergman
Ingrid Bergman
Ingrid Bergman
Bergman
...
Visa mer

Ingrid Bergman 
29 augusti 1915 Stockholm – 29 augusti 1982 London
Nu hyllar Sverige och hela världen minnet av Ingrid – den kvinnliga skådespelare som American Film Institute rankar som den fjärde största genom tiderna
Den 29 augusti 1982 avled Ingrid Bergman i London – på sin 67:e födelsedag. Hon var då hårt märkt av den bröstcancer som hon levt med i flera år utan att berätta.
Hon slutförde inspelningen av Ingmar Bergmans Höstsonaten med svåra smärtor, klagade aldrig och talade inte ens om för sina kollegor att hon var sjuk.
Ingrid hade tidigt lärt sig att inte ta något för givet och att livet kunde göra ont.
Hon föddes i Stockholm och växte upp på Strandvägen, dottern till Justus Bergman och Frieda Adler. Pappan var konstnär och ägde också en fotoaffär, men hon fick inte behålla tryggheten och sina föräldrar.
Som 3-åring förlorade hon sin mamma och när hon var 13 år dog även pappan. Ingrid fick hon bo hos en moster, som även hon dog efter några år.
Den tragiska starten i hennes liv satte djupa spår men gav henne också en järnvilja att klara sig själv. Efter ett tiotal filmer i Sverige och några i Tyskland tog Hollywood över. USA uppskattade hennes begåvning, professionalism och skönhet och naturlighet. Klassiska Casablanca, där Ingrid spelade mot Humpery Bogart, räknas än i dag som en av världens största filmer.
1950 mötte hon regissören Roberto Rossellini under filminspelningen av Stromboli och de blev ett ”hett och skandalöst kärlekspar”. Båda var gifta. I Robertos ka­tolska Italien rasade kyrkan och medierna fördömde den skamlösa svenskan som lämnat Aron Lindström och dottern Pia i USA för att leva med stjärn­regissören. När sonen Robertino föddes skrev det på födelseattesten att fadern var Roberto Rossellini men modern tills vidare okänd…
Så småningom kunde de gifta sig och även bli föräldrar till tvillingflickorna Isabella och Ingrid Isotta. Kärlekshistorien slutade dock med skilsmässa 1957 och året efter gifte Ingrid om sig med Lars Schmidt.
Fjällbacka var Ingrids sommarparadis på jorden. Efter hennes första besök 1958 återvände hon varje sommar till sitt sommarhus på Dannholmen.
Vi minns henne genom: filmerna Casablanca, Notorius, Gasljus, Klockan klämtar för dig, Anastasia, Höstsonaten. Som trendsättare när det gällde naturliga, oplockade ögonbryn.
Hyllas: Filmen ”Jag Ingrid” som rosades i Cannes i maj och nu får Sverigepremiär i morgon, fredag. Filmen bygger på Ingrids egna brev, filmer, dagboksanteckningar och barnens berättelser och Alicia Vikander har huvudrollen.
Ingrid Bergman hyllas på Strandverket i Marstrand genom en jubileumsutställning t o m 27 september. Här lyfts Ingrid fram som en kvinnlig förebild även för vår tid. Bygger på historiskt bildmaterial, filmklipp och målningar av Andy Warhol och ska i höst vidare ut på Sverigeturné.
I Fjällbacka hålls Ingrid Bergman- vandringar och en fotoutställning med bilder tagna på stjärnan i hemmamiljö.
Grav: Norra Begravningsplatsen, Stockholm.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Frank Sinatra (Francis Albert Sinatra)
Frank Sinatra
12 december 1915 i Hoboken, New Jersey – 14 maj 1998 Hollywood, Los Angeles
Frankie Boy var arbetargrabben som blev en av de största artisterna genom tiderna. Han växte upp som enda barnet i en italiensk-amerikansk familj. Både i karriären och i familjelivet var det full fart genom livets bergochdalbana. Frank slog igenom som tonårsmagnet i Tommy Dorseys orkester, blev megastor Las Vegas-stjärna i The Rat Pack och uppträdde live som 80-åring. Han var vän med Kennedyfamiljen, kopplades samman med maffian, var omtänksam och generös men hade hett temperament och kunde ilskna till.
Vi minns honom genom: de odödliga sångerna: My Way, Strangers in the Night, LA is my Lady, Fly me to the Moon, New York New York, As Time goes by, Moon River. En mängd klassiska filmer, bland annat Härifrån till evigheten som gav honom en Oscar.
Gift med: Nancy Barbato, Ava Gardner, Mia Farrow, Barbara Blakeley Marx. Barnen: Nancy, Frank jr och Tina.
Grav: Palm Springs, Kalifornien. På gravstenen står: The Best Is Yet To Come.
sinatra-stjarnafrank-sinatra

Édith Piaf (Édith Giovanna Gassion)
Edith Piaf
19 december 1915 i Paris – 11 oktober 1963 i Plascassier. 
När lilla Édith Piaf sjöng delade hon sina känslor med hela världen. Sparvungens inlevelsefulla tolkningar och hennes stora röst med så mycket lidelse kändes som speglingar av hennes eget tragiska liv.
Hon växte upp hos sin farmor som drev bordell i Normandie. Som 14 åring flyttade hon till Paris och försörjde sig som gatusångare. Tre år senare födde hon en flicka som dog när hon var 2. Pojkvännen Albert visade sig vara hallick och tvingade henne att prostituera sig. När Édith gjorde slut försökte han skjuta henne.
Den franska vissångerskan blev med tiden Frankrikes populäraste underhållare och efter kriget blev hon världsberömd och turnerade i Europa, USA och Sydamerika.
Hon mötte livs stora kärlek, boxaren Marcel Cerdan, men han dog i en flygolycka 1949 då han var på väg att möta henne. Édith skadades själv i en bilolycka 1951 och blev efter det svårt alkohol- och morfinberoende.
Hon dog 47 år gammal av levercancer och ceremonin på kyrkogården samlade över 100 000 sörjande.
Vi minns henne: genom klassiker som Non, je ne regrette rien, La vie en rose, Milord, Sous le ciel de Paris, Ne me quitte pas, Padam padam.
Gift med: Theophanis Lamboukas och Jacques Pills. Dottern Marcelle som dog som 2-åring 1935.
Grav:  Père-Lachaise, Paris. Vilar bredvid sin dotter.

Prinsessan Lilian 
Prinsessan Lilian
30 augusti 1915 i Swansea, Wales – 10 mars 2013 Stockholm
1943 träffades Lilian Craig och prins Bertil och en stark kärlekseld, som aldrig slocknade, sattes i brand.
Lilian hade varit fotomodell och arbetade under kriget med att tillverka radiosändare för marinen. Problemet var att hon varit gift. På den tiden var det otänkbart att en kunglig medlem skulle kunna gifta sig med utländsk person av folket som dessutom redan varit gift. Då hade han varit tvungen att avsäga sig sin prinstitel och tronföljden. Men kronprins Carl Gustaf var bara en liten parvel när han blev faderslös och det behövdes någon som kunde vikariera för kungen. Prins Bertil var lojal och han och Lilian fick offra familjelivet.
Deras förhållande var ”hemligt” under många år även om de levde som sambor i Villa Solbacken på Djurgården.
Kärleken segrade och efter 33 års väntan fick Lilian sin prins, 1976.
Så minns vi henne: som kungabarnens ”extramormor” och slottets Grand Old Lady. Engagerad i SOS Barnbyar.
Gift med: Ivan Craig, Prins Bertil
Grav: på kungliga begravningsplatsen, Brunnsviken

Billie Holiday (Eleonora Fagan Gough) 
Billie Holiday
7 april 1915 i Philadelphia – 17 juli 1959 i New York
Billie var maskrosbarn med trasig uppväxt som flyttade med sin far till New York som tonåring och tvingades prostituera sig för att få pengar till mat. Hon fick chansen att uppträda på nattklubb och blev upptäckt och presenterad för Benny Goodman som gjorde henne till stor stjärna. Med sin unika diktion och enorma intensitet i rösten förförde hon sin publik och gjorde skivinspelningar på löpande band. Men livet och karriären snurrade för snabbt, Billie började missbruka narkotika för att orka. 1959 dog hon, svårt alkoholiserad och drogberoende.
Fortfarande levande som: Lady Day, en av tidernas största jazz- och blues sångerskor med låtar som  Body and Soul, A fine Romance, Pennies from Heaven och Summertime. Självbiografin Lady Sings the Blues.
Gift med: Joe Guy, Jimmy Monroe och Louis McKay
Grav: St. Raymond’s Cemetery, Bronx, New York

Sickan Carlsson

sickan

12 augusti 1915 i Stockholm  – 2 november 2011 i Stockholm
Sjöng och spelade teater redan som barn. Gjorde sin första filmroll som 18-åring i Kära släkten med Gösta Ekman och Tutta Rolf. Hade ett långt och aktivt skådespelarliv både på teaterscenen och på vita duken. Sickan gjorde många revyer med Karl Gerhard och hennes sista filmroll blev i TV-serien Kusiner i kubik 1992. 2005 fick hon en hedersguldbagge för sin filmkarriär.
Vi minns henne: med sitt smittande leende, skrattgroparna och sin käcka image. Jag är så glittrande glad blev hennes signaturmelodi.
Gift med: Gösta Reuter, Åke Rapp och Sölve Adamsson. Barn: Ingegärd Reuter.
Grav: Bromma kyrkogård

Fler berömda 100-åringar:
Orson Welles 6 maj 1915 – 10 oktober 1985, Hasse Ekman 10 september 1915 – 15 februari 2004, Signe Hasso 15 augusti 1915 – 7 juni 2002, Jokkmokks-Jokke 25 maj 1915 – 15 juni 1998, Anthony Quinn 21 april 1915 – 3 juni 2001, Birgit Tengroth 13 juli 1915 – 21 september 1983, Yul Brynner 11 juli 1915 – 10 oktober 1985, Alice Timander 6 oktober 1915 – 3 juli 2007, Arthur Miller 17 oktober 1915 – 10 februari 2005.
JOKKMOKKS-JOKKEOrson Welles

AV:  MAUD HOLMBERG KLYFT
FOTO: SHUTTERSTOCK, WIKIMEDIA COMMONS, ALAMY, ALL OVER, IBL, TT


Läs mer om:

Dela
(14)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…