Annons

Annons

Grattis Estelle – nu är du storasyster!

Att bli storasyster påverkar oss mer än vi tror, menar beteendevetaren Elisabeth Schönbeck. Men ofta skapar rollen en ansvarsfull, lojal och rättvis person. Egenskaper en tronföljare kan ha nytta och glädje av.

Dela
(147)

6
Visa bildspel

/
Prinsessan Estelle har blivit storasyster
prinsen-forsta-bilden
Prinsessan Estelle har blivit storasyster
Prinsessan Estelle har blivit storasyster
Prinsessan Estelle har blivit storasyster
Prinsessan Estelle har blivit storasyster
...
Visa mer

 

Förstabarnet är unikt. Föräldrarna uppmuntrar minsta framsteg, tittar förväntansfullt och lite oroligt på allt det lilla underverket presterar. Kärleken är intakt, strålkastaren är på det enda underverket.

Annons

Tills – ve och fasa! – det plötsligt kommer en ny liten varelse med i det trygga spelet. Då gäller det att se om sitt hus!

—Ja, för att försäkra sig om den där självklara platsen i föräldrarnas liv tar den förstfödda till de medel som bjuds, säger Elisabeth Schönbeck.

Det gäller att ta reda på vad hon behöver göra för att få tillbaka sin position. Hon kommer att vara till lags, vara duktig och stor – det verkar de tycka att hon ska vara nu.

—Det stora barnet får så ofta höra att han eller hon blivit så stor och duktig. Då blir barnet ännu större och ännu duktigare för att återvinna kärleken som man tycker det yngre syskonet tagit över.

Var vi föds i syskonskaran formar oss mer än vi tror, förstod Elisabeth när hon dokumenterade våra syskonmönster och skrev boken Äldst, yngst eller mittemellan 2008.

—Ja, äldstabarn blir i allmänhet starka, resultatinriktade och ansvarsfulla – och kämpar för att hålla sin förstfödslorätt.

Vill också vara liten

Hon berättar hur olika två systrar i samma familj kan uppleva samma händelse. På ett typiskt stora- och lillasystervis.

—Två systrar är hemma ensamma när en vas går sönder. Vad händer när mamma och pappa kommer hem? Jo, man skäller på storasyster. Antingen för att hon tog sönder vasen, eller för att hon inte såg till att lillasyster inte slog sönder vasen. Följderna blir att storasyster får ont i magen och lillasyster skiter i vilket för händelsen kommer inte att beröra henne ändå.

Hur ska man då bete sig som blivande flerbarnsförälder? Finns det några bra tips till Victoria och Daniel?

—Ja, att verkligen komma ihåg att äldsta barnet också vill vara litet ibland. Välj inte alltid att ropa på storasyster när saker ska bli gjorda, fördela ansvaret så rättvist det går. Ofta skäller man mer på äldre barnet, men ger mer uppmärksamhet till det yngsta. Försök att syna dig själv och dina beteenden.

Prinsessan Estelle är ju inte bara storasyster, hon är också den som förväntas ta över tronen en dag.

—Hon har goda förutsättningar att ta sin offentliga roll just för att hon är storasyster och får det lättare än sin morfar, som ju är lillebror till fyra systrar som säkert tagit hand om honom mycket. En storasyster har gått en typ av ledarskapsutbildning från början.

Hon har blivit detroniserad en gång, och hon gör allt för att inte bli det igen.

 

Läs mer: Bebislycka för kronprinsessan Victoria och prins Daniel 

 


Läs mer om:

Dela
(147)Annons


Annons

Laddar nästa sida…