Annons

Annons

Grattis drottning Silvia!

Dela
(0)

drottningen  kungliga nr 7

I dag fyller drottningen 70 år! Vi på Hemmets Veckotidning säger grattis och passar på att uppmärksamma Silvias arbete. För drottningens officiella plikter innehåller så mycket mer än galaklänningar och statsbesök. En stor del av Silvias tid går till exempel åt till att ställa obekväma frågor och uppmärksamma utsatta barn. 

Annons

Nog är födelsedagsbarnet Silvia i ropet! För lite över en månad sedan släpptes ”Drottning Silvia – en jubileumsbok”. Initiativtagare är den förre centerledaren Maud Olofsson.
– Drottning Silvia är Sveriges främsta tjänare, det är vi många som kan vittna om. Men vad drottningen verkligen betyder för Sverige utomlands, för kungen, för sina barn och hur hårt hon arbetar syns alldeles för lite. Det ville jag ändra på och det är utgångspunkten för den här boken. Genom intervjuerna får vi möta drottningen ur många perspektiv – kvinnan, ledaren och entreprenören, säger Maud Olofsson.
Boken är skriven av Roger Lundgren som tidigare har skrivit böcker om prinsessan Sibylla och drottning Ingrid av Danmark. Han är också chefredaktör för månadstidningen Kungliga Magasinet och har tidigare studerat statsvetenskap med de europeiska monarkierna som särskilt intresseområde.
Han har tillbringat många timmar i intervjuer med drottningen, men också med övriga familjemedlemmar och medlemmar ur andra länders kungahus, till exempel prinsessan Benedikte av Danmark och drottning Rania av Jordanien.
Ville ha egen skrivmaskin
Det var en yrkeskvinna som kom till Sverige för att gifta sig med kung Carl Gustaf den där junidagen 1976. Och att arbeta tänkte hon fortsätta med.
– Jag kommer ihåg hur chockade alla vid hovet blev när jag bad om en skrivmaskin. Jag var ju van vid kontorsarbete, att skriva rapporter och ta emot gäster. Snart förstod jag att jag, förutom att bryta mot tidigare drottningtraditioner, även var den enda kvinnan på hovets kontor, säger Silvia i boken.
Drottningen ville definitivt inte omge sig med medarbetare som var ja-sägare.
– I början när jag bad om råd fick jag alltid svaret ”som Ers Majestät vill”. Men det var inte det jag önskade och med tiden blev jag tydligare med att jag behövde uppriktiga svar och råd, säger drottning Silvia.
Under sina många resor, både privat och officiellt, möter kungaparet många utsatta barn.
– En dag kom jag till en punkt då jag kände att jag måste hjälpa barn som utnyttjas, våldtas och exploateras.
Genom åren har många världsledare fått lyssna till Silvias hjärtefråga.
– Drottningen har samlat in en halv miljard kronor till sin stiftelse Childhood World Foundation. Men uppmärksamheten och aktningen hon fått för det arbetet är många gånger större utomlands än här hemma, säger Roger Lundgren.
Drottning Silvia är inte en person som bara lånar ut sitt namn och håller tal och möten. Hon är ute på fältet och sitter ner och lyssnar på barns berättelser. Och hon sitter kvar även när andra lämnar rummet.
– Barnens berättelser stannar naturligtvis kvar i tankarna och det är inte alltid så lätt att somna. Men det gör mig bara ännu mer beslutsam att fortsätta, säger drottningen i boken.
I en intervju i den amerikanska nyhetskanalen CNN säger hon:
– Min största glädje i arbetet för Childhood är när jag kan se framtidstro i ett barns ögon!

 

Silvia om: 

Mammarollen
– Vi hade mycket fin hjälp hemma men det var inte lätt att lämna gråtande barn. Detsamma gäller nu för kronprinsessan med lilla Estelle, och jag tror hon förstår hur svårt det var för oss att kombinera plikter med familjeliv.

Julfotografering 1988 Kungafamiljen (c) Charles Hammarsten / IBL

Klick och blixtar
– Man vänjer sig aldrig vid att bli fotograferad. Det är en mycket speciell situation, framförallt när människor har kameror i sina mobiltelefoner.

Tron
– Min kristna tro har alltid betytt mycket för mig. Där hämtar jag styrka och finner stöd. Bibeln talar om kärleken till sin nästa, och det är en drivkraft för mig.

Intresset för loppis
– Det är verkligen roligt, och vi har gjort många roliga fynd genom åren. Bland annat köpte vi en klocka som går baklänges och som vi har i kaffetorpet på Solliden. Den gör besökarna väldigt förvirrade.

Mamma Alice
– När min mor blev dålig gick jag igenom alla gamla fotoalbum och skrev upp namnen på alla släktingar. På så sätt kunde de som skötte om mamma prata med henne om viktiga personer som funnits i hennes liv.

Svenska kungahuset

Madeleine
– Madeleine frågade mig en dag om vi inte borde ha med yngre personer i arbetet med Childhood, och det hade hon förstås helt rätt i! Jag är oerhört stolt över Madeleine och det arbete hon gör för Childhood betyder väldigt mycket för mig.

vimmel. world childhood foundation har fundraising gala dinner

Victoria
– Det är härligt att se att Victoria går sin egen väg, men att det ändå är den väg man innerst inne hoppats att hon skulle välja.

Polar Music Prize, banquet, Grand Hotel, Stockholm 2013-08-27

Estelle
– Jag är helt tagen av den lilla varelsen. Prinsessan Estelle är söt, har ett fantastiskt sätt och är dessutom väldigt rolig. Det är svårt att i ord beskriva vad man känner för henne, för det är så starkt.

Alla citat är hämtade ur boken om drottning Silvia.

 

Tre hjärtefrågor!

Alla har rätt till en barndom
Drottningen grundade World Childhood Foundation 1999 och organisationen arbetar för allas rätt till en barndom.
Stiftelsen stödjer över 100 projekt runtom i världen. Medarbetarna arbetar för barn som har blivit utsatta eller riskerar att utsättas för övergrepp, för barn i samhällets vård, för gatubarn och för kvinnor och familjer i riskzonen.

Bröllopsfond stödjer ungdomar
Inför kungen och Silvias bröllop skapade paret Bröllopsfonden som stödjer handikappade ungdomar. Drottningen lärde sig även teckenspråk och jobbade för att tv skulle texta sina program.

Silviasystrar säkrar kvalitet
När Silvias mamma fick demens tog Silvia initiativ till vidareutbildning för undersköterskor inom demensvården. I dag är 414 Silviasystrar verksamma över hela landet. Silviahemmet står som ett kvalitetsbegrepp inom demensvården och allt fler vårdenheter ansöker om att få bli certifierade som Silviahem.

Drottning Silvia deltog vid starten av Silviasysterutbildningen.

Av Anncy Göransson
Foto: Rickard L Eriksson, IBL, TT


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…