Annons

Annons

Grattis Catarina König – vinnare av Sveriges Mästerkock!

Nu är det klart – tvåbarnsmamman och boutiqeägaren Catarina König från Uppsala kan titulera sig Sveriges Mästerkock 2016. Efter en spännande final utsågs Catarina till vinnare av mästerkocksjuryn Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing.

Dela
(596)

Catarina König

 

Hur ska du fira?

– Jag har redan firat! När vi hade spelat in sista avsnittet gick vi ut och åt tillsammans med produktionsteamet. Nu ska jag fira med familj och vänner på lokal eller hemma. Många av mina vänner trodde att det var jag som skulle vinna!

Annons

Vilken av rätterna är du mest nöjd med? 

– Finaltårtan! Leif tyckte den skulle heta Catarinatårta. Den blev bättre än jag någonsin kunnat drömma om. Jag utgick från smaker som jag vet funkar ihop och spritsningen funkade på första försöket. Receptet på den och många andra rätter från TV-programmet finns med i kokboken ”Varje dag är en fest” (Bonnier Fakta) som kommer ut i dagarna.

Kan du beskriva boken?

– Festlig, elegant och inspirerande! Det är enkla rätter med festlig touch. Mästerkocksjuryn sa att jag är duktig på uppläggningar under inspelningarna, jag tror det är en styrka hos mig. Så jag tipsar om olika sätt att få det att se proffsigt ut på tallriken!

Hände det något bakom kulisserna som vi inte fick se i TV?

– När Markus Aujalay kom in och skulle smaka mina italienska köttbullar och halkade mitt framför mig. Men det blev bortklippt…

– Sen var det stor dramatik när jag skulle flambera och det slog upp en rejäl flamma. Men jag lutade huvudet bakåt och klarade precis håret! Sånt kan hända när man har i mycket konjak. Den incidenten har de inte klippt bort.

Roligaste minnet från inspelningarna?

– Resan till Tokyo. Det var kul och oväntat, vi blev ännu tightare med varandra efter det. I början av inspelningarna var alla kompisar, sen blev vi mer och mer konkurrenter. När vi var i Tokyo kändes det tydligt.

Hur lärde du dig laga mat?

– Min mamma har alltid varit intresserad av matlagning, vi har haft mycket folk hemma på olika sorters bjudningar. Så jag lärde mig tidigt att när man kommer med fördrinken så ska man också servera ett tilltugg. Min mamma har varit en bra förebild, hon är duktig på att komponera nya rätter. Vi reste mycket när jag växte upp, pappa är i resebranschen. Så jag har ätit mycket på restaurang och fått mycket inspiration av det. Men jag har inte gått någon utbildning utan jag är helt självlärd.

– Jag fick sitta med på diskbänken i köket när mamma lagade mat, jag fick röra om i såsen och när jag blev större fick vara med ”på riktigt”. Sen kom en period när jag gick hem och bakade mycket efter skolan. När jag flyttade hemifrån blev det mer matlagning. Det var en härlig känsla –  att kunna laga mat utan att någon brydde sig om att det blev stökigt i köket!

Vilket är det bästa betyget du kan få för din mat?

– När någon säger: Det här är godare än restaurangmat!

Vad gör du nu?

– Jag håller på med mode och har en klädbutik i Uppsala som jag fortsätter driva. Men jag drömmer om att göra fler kokböcker! Jag vill gärna inspirera människor med mitt sätt att laga mat. Än så länge är det mest matlagning på hemmaplan, jag har två små barn på tre och fem år. Vi får se vad som händer, jag håller det öppet!

Träffar du någon av de andra i programmet?

– Jag pratar dagligen med Mikaela Hedenskog och Daniel Lakatosz, vi blev mycket goda vänner och har fortsatt att ha kontakt.

 

Läs mer

Leila vann självförtroende i Sveriges Mästerkock

Filip Poons favoriter

Matbloggaren Zeinas bästa recept

 

Av Kristina Palmenäs

Foto: TV4


Läs mer om:

Dela
(596)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…